Quantcast

Premjerė tikisi, kad profsąjungų ir darbdavių atstovai „rimtai“ tarsis dėl MMA

Verslo ir profsąjungų atstovams pareiškus, kad Vyriausybei nėra prasmės grįžti į Trišalę tarybą su nauju jos pasiūlymu dėl minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo, premjerė Ingrida Šimonytė teigia tikinti, kad socialinių partnerių diskusija vyks rimtai ir jiems pavyks susitarti.

„Vyriausybės pozicija šitose derybose yra labiau moderatorius, nes Vyriausybės nėra pagrindinis klausimas, kokio dydžio yra MMA. Viešajame sektoriuje žmonių už tokį atlyginimą dirba gana nedaug, tai daugiausiai yra privataus verslo darbuotojai, tai logiškiausia, kad susitarimas būtų pasiektas“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė premjerė.

Vyriausybė trečiadienį iš esmės pritarė, kad MMA nuo kitų metų būtų didinama 15 proc. (110 eurų) iki 840 eurų. Pasak Vyriausybės atstovų, tai kompromisinis pasiūlymas – „kažkur per vidurį“ – tarp profesinių sąjungų ir darbdavių pageidavimų. 

„Nėra gerai, kad abi šalys atsistoja į ribines pozicijas ir netgi labai smarkiai nesidera. Verslas siekia kuo mažesnių kaštų, profesinės sąjungos siekia kuo didesnių atlyginimų ir toks vaizdas, kad visi atsistoja savo kampe ir nebando judėti į jokią pusę“, – pridūrė ji.

Pasak premjerės, Vyriausybė svarstė galimybę MMA didinti du kartus per metus, kaip siūlė Lietuvos bankas ir verslas,  tačiau tai, anot jos, sukeltų didelių problemų apskaitininkams, kuriems reikėtų skaičiuoti algas ir mokesčius, nes nuo MMA priklauso ir neapmokestinamųjų pajamų dydis (NPD).

Vyriausybės pasiūlymas dėl MMA kaip kompromisinis rugsėjo 27 dieną bus teikiamas Trišalei tarybai, tačiau neradus susitarimo naujas MMA dydis būtų įteisintas Vyriausybės nutarimu.

„Žinoma, Trišalėje taryboje gali visi likti prie savo pozicijų ir pasakyti, kad mums neįdomu, ką Vyriausybė siūlo, nes turim savo nuomonę, gal taip ir atsitiks, tuomet Vyriausybei teks priimti savo sprendimą. Bet aš vis dar tikėčiausi, kad ta diskusija galėtų vykti rimtai“, – sakė premjerė.

Verslo ir profsąjungų atstovai BNS trečiadienį sakė, kad su Vyriausybės siūlymu grįžti į tarybą nėra prasmės.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė teigė, kad Vyriausybė nusprendė dalį atsakomybių prisiimti sau ir taip pradėti verslui, tai ji ir turi padaryti sprendimą.

Anot Lietuvos verslo konfederacijos prezidento Andriaus Romanovskio, išsiskyrus Trišalės tarybos partnerių pasiūlymams dėl MMA, atsakomybę už jo didinimą turėtų prisiimti Vyriausybė priimdama politinį sprendimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kad

Kad portretas
jau reikia kelt ta minimalke ir kitos algos pajudes tikrai situacija prasta darbuotojui kainos , mokesciai pakilo o pajamos ne o darbdaviai savo noriu nekels kol valstybe neisikisa , darbdaviai aiskina viskas brangu ir negali algu pakelt o produkcija ir paslaugas daug pakele ir dar kele .

valstybei ir verslui

valstybei ir verslui portretas
del manes galit nedidinti MMA, na juk verslas bankrutuos, nezinau kaip vokietoj sugeba kelti dar...esme tame, kad sumazinkite maistui PVM iki 0, padarykite man granulems, ar malkoms, ar elektrai sildymui 0 proc PVM, padarykite kurui 9 proc PVM. sumazinkite bionereikalingu preidu i kura iki 0 tai sumazintu kuro kaina iki 10 centu....na man visiskai nereikia kad PRABANOS REIKALAI KAIP nakvynes viesbuciuoseb butu 9 proc PVM, kad KAVINESE ponai pavalgytu pigiau su 9 proc PVM ir t.t. na nelogiskai mastot. galit nekelti, ir t.t. ne nelogiski sprendimai, dar be to infliacija apie 20 proc, o jie mat algu net nenori kelti zadetu 19 proc...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių