Quantcast

Premjerė: teisininkai yra įvertinę rizikas dėl sutarties su „Belaruskalij“ nutraukimo

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad  teisininkai yra pakankamai gerai įvertinę rizikas dėl „Lietuvos geležinkelių“ sutarties su Baltarusijos trąšų gamintoja ir eksportuotoja „Belaruskalij“ nutraukimo.

„Pats saugiausias būdas sutarties nutraukimo visada yra sutarties nutraukimas šalių susitarimu, bet kadangi šiuo atveju tokio sutarties nutraukimo tikėtis būtų buvę sudėtinga, tai aš tikiu, kad teisininkai, kurie tą situaciją analizavo, visas pasekmes analizavo“, – Darbo frakcijos posėdyje pirmadienį sakė premjerė.

„Ana pusė, be jokios abejonės, dėl visiškai suprantamų priežasčių ir grasins turbūt, ir gąsdins, sakys, kad kreipsis į visus pasaulio teisimus, arbitražus. Pagal tuos tarptautinius susitarimus ir dvišalius susitarimus, kurie numato tokią galimybę, mes negalime užkirsti kelio, bet teisininkai tas rizikas yra pakankamai gerai įvertinę“, – kalbėjo ji.

I. Šimonytės teigimu, „Belaruskalij“ kreipimasis į teismą yra normalus veiksmas, o pagrindinė problema šioje situacijoje yra reputacijos klausimas.

„Tai yra ne pirmas atvejis, kai dėl tos komisijos, kuri svarsto infrastruktūrinių įmonių sandorius ar investuotojus, sprendimo  ir paskui sekančio Vyriausybės sprendimo yra kreipiamasi į teismą, tai aš čia nematau nieko dramatiško. Bėgiai vis tiek yra vieni, infrastruktūra viena ir nėra alternatyvių geležinkelių Lietuvoje. Yra bandymų rasti kitą būdą tas trąšas vežti, bet visi tie būdai yra vertinami tos pačios komisijos", – sakė premjerė.

„Manau, kad pagrindinė problema yra reputacijos klausimas valstybės kontroliuojamai įmonei ir tikimybės atsidurti mūsų strateginio partnerio sankcionuojamų įmonių sąraše“, – pridūrė ji.

Į JAV sankcijų sąrašus įtraukta „Belaruskalij“ teismui skundžia Vyriausybės sprendimą, pagal kurį „Lietuvos geležinkeliams“ nurodyta nutraukti ilgalaikę sutartį su „Belaruskalij“ dėl trąšų gabenimo per Lietuvą. 

Vilniaus apygardos administracinio teisme skundas gautas praėjusį penktadienį. Baltarusijos įmonė prašo panaikinti sausio 12 dienos Vyriausybės sprendimą bei pernai gruodžio 21 dieną priimtą strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos sprendimą.    

Vyriausybė sausio 12 dieną patvirtino komisijos išvadą, jog sutartis tarp „Lietuvos geležinkelių“ ir „Belaruskalij“ neatitinka nacionalinio saugumo interesų, todėl nuo vasario 1-osios turi būti nutraukta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ŠIMONYTE, - ne "teisininkai", o TU būsi k a l t a,

ŠIMONYTE,  - ne "teisininkai", o TU  būsi k a l t a, portretas
jeigu reikė mokėti b a u d ą.-- Ar tai į v e r t i n a i priimdama NEVYKUSĮ SPRENDIMĄ

Cha

Cha portretas
neatitinka nacionalinio saugumo interesų: ? , ?, ? ..... (išvardykit kokių?) Kitaip toks tvirtinimas yra niekinis. Taip, kad mokėsim baltarusiams nemažą baudelę.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių