Quantcast

Premjerė: negaliu garantuoti, kad diskusija dėl mokesčių peržiūros bus sėkminga

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad diskusija Seime dėl kai kurių mokesčių peržiūros būtų svarbi, tačiau ji teigia nesanti tikra, kad ji bus sėkminga.

„Norėtumėm, kad Vyriausybė pavasario sesijoje Seimui pateiktų siūlymus svarstyti. Tikiuosi, kad pavasarį Finansų ministerija tuos pasiūlymus pateiks. Nebūtinai pavasario sesijoje jie bus priimti, nes tai diskusija, kuri užsitęs ilgiau“, – trečiadienį radijui „Znad Wilii“ sakė I. Šimonytė. 

„Manau, kad šita diskusija būtų svarbi ir vertinga Seime, bet ar ji būtinai bus sėkminga, negaliu garantuoti“, – pridūrė premjerė.

Ji pabrėžė, kad bus siūloma panaikinti nepagrįstas privilegijas: „Kažkas vadina gyvulių ūkiu, o aš sakyčiau, kad čia lobizmo ir bandymo išgauti sau kažkokią privilegijuotą padėtį, pasekmė“.

Interviu BNS praėjusią savaitę I. Šimonytė sakė, kad pradėti diskusiją dėl mokesčių tik tam, kad „kažkas išsirankiotų iš paketo tik tai, kas skanu, o paliktų visa kita, kas galbūt kažkam mažiau patiks, tai tada net neverta pradėti diskusijos“.

Jos teigimu, mokesčių peržiūros paketas yra subalansuotas – jame yra dalykų, kurie būtų palankūs ekonomikai ir mokesčių mokėtojams, bet tu pačiu nepalankūs konkrečioms grupėms, kurios naudojasi privilegijomis.

„Arba mes susitariame pradėti rimtą diskusiją Seime pavasario sesijoje, arba jei aš noriu šitą mokestį mažinti, o aš noriu šitą, tai tada geriau net nepradėkime“, – BNS kalbėjo premjerė.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė interviu BNS yra sakiusi, kad pavasarį Seimui teikiant mokesčių pertvarką gali būti siūloma įteisinti investicinę sąskaitą, panaikinti dalį lengvatų, suvienodinti gyventojų pajamų mokestį, kad šis labiau priklausytų nuo gaunamų pajamų, o ne veiklos rūšies.

Be to, šių metų pabaigoje baigiant galioti pelno mokesčio lengvatai investuojančiam verslui, anot ministrės, ši lengvata „turi savo logiką“, o skatinant investicijas bus siūloma ir papildomų galimybių.

Pasak G. Skaistės, iki Seimo pavasario sesijos pradžios dar yra laiko „išsigryninti krepšelį“, kuris tiktų daugumai valdančiosios koalicijos partnerių. Kita vertus, ministrė abejojo, ar opozicija palaikys visus pasiūlymus, todėl „kažkokių stebuklų“ ji teigė nesitikinti.

Prezidentas ir jo atstovai pastaruoju metu kartoja, kad su reforma smarkiai pavėluota, galimybių ją patvirtinti langas užsidarinėja, o reformos valdantiesiems gali nepavykti „prastumti net buldozeriu“.

Naujasis Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė BNS yra sakęs, kad valdančiųjų žadamą mokesčių reformą gali pristabdyti po savivaldos rinkimų 2023-iųjų kovą Seime galinti pasikeisti valdančiųjų ir opozicijos pusiausvyra, jeigu kai kurie parlamentarai būtų išrinkti merais. Šį aspektą jis kol kas mato vieninteliu pertvarkos stabdžiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai kad

Tai kad portretas
nebus net pacios diskusijos! Negi apmokestinsite savo sponsorius!?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių