Quantcast

Premjerė apie keturių darbo dienų savaitę: atsirastų galimybė tėvystę derinti su karjera

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad siūlymas trumpinti darbo savaitę į darbą nepasibaigus tėvystės atostogoms grįžusiems valstybės ir savivaldybių įmonių darbuotojams suteiktų daugiau laisvės derinant tėvystę ir karjerą.

„Galbūt tai (4 darbo dienų savaitė – ELTA) yra būdas tiesiog moteriai suderinti ir grįžimą į darbą, ir tam tikrus labai objektyvius poreikius – sakau moteriai, nes paprastai, deja, statistika negailestinga, tai yra moterys (...) – grįžti į darbą ir gebėti suderinti savo kitus įsipareigojimus, kurių objektyviai auginant mažą vaiką yra“, – antradienį Seime komentavo Vyriausybės vadovė.

Premjerės nuomone, tai galėtų būti paskata mažamečius auginantiems tėvams grįžti į darbą, tad apie darbo savaitės trumpinimą mažamečių tėvams bus diskutuojama Trišalėje taryboje.

„Čia toks pasirinkimas, kad, viena vertus, tai galėtų būti paskata daliai vaikus auginančių tėvų tiesiog grįžti į darbą. Aišku, kaip į tai pažiūrės darbdaviai, teks diskutuoti, nes nesinorėtų, kad tai būtų nuostata, kuri diskriminuos vaikus auginančius tėvus darbo rinkoje ir dėl tos vienos dienos per savaitę kas nors svarstytų, ar tokį žmogų verta samdyti, tuo pačiu metu, kai iš visų kraštų girdim skundus, kad darbo jėgos labai trūksta“, – sakė premjerė.

Antradienį Seime bus svarstomas Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen teikiamos Darbo kodekso pataisos. Įstatymo pakeitimo projekte siūloma nustatyti sutrumpintą 4 darbo dienų savaitę darbuotojams, kurie anksčiau grįžta į darbą iš vaiko priežiūros atostogų.

Pagal siūlomą projektą, „valstybės ir savivaldybių įmonėse, įstaigose ir organizacijose darbuotojams, kurie grįžta į darbą nepasibaigus atostogoms vaikui prižiūrėti, nustatoma sutrumpinta 32 valandų per savaitę darbo norma, mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį. Ši sutrumpinta darbo norma taikoma vienam iš tėvų (įtėvių) ar globėjų jų pasirinkimu iki vaikui sukanka treji metai.“

Siūloma, kad naujos Darbo kodekso nuostatos įsigaliotų 2022 m. sausio 1 d.

Šiuo metu Darbo kodekse nustatyta, kad darbuotojo darbo laiko norma yra keturiasdešimt valandų per savaitę, nebent darbo teisės normos darbuotojui nustato sutrumpintą darbo laiko normą arba šalys susitaria dėl ne viso darbo laiko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
ir moketi MMA !!!!

Anonimas

Anonimas portretas
jiem reikia po 8 Darbo diena i savaite .nes jie ir taip NIEKO NEDIRBA !

Anonimas

Anonimas portretas
toliau DVARO nieko NEMATO .
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių