Quantcast

Premjeras nenori, kad pašalpos mažėtų visiems ilgalaikiams bedarbiams

Premjeras Algirdas Butkevičius nesutinka su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymais mažinti socialines pašalpas visiems ilgai darbo nerandantiems žmonėms.

Anot jo, tokios priemonės turėtų būti taikomos tik tiems, kurie piktnaudžiauja padėtimis ir dirba nelegaliai.

„Socialinio teisingumo gal reikia daugiau. Tačiau norint įgyvendinti šį principą, turi būti aiškiai apibrėžta, kurie tai asmenys. Jei jie piktnaudžiauja situacija ir dirba šešėlinėje ekonomikoje, ir jei tai nustatyta, tada taip. Bet mažinti socialines išmokas, jei žmogus tikrai negali susirasti darbo – tam jokiu būdu nebus pritarta“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė jis.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Angelė Bajorienė aiškino, kad Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo projekte numatoma ilgalaikiams bedarbiams karpyti socialines pašalpas, o nesutinkantiems renovuotis gyventojams – kompensacijas už šildymą.

Anot jos, pašalpos nerandantiems darbo bus karpomos palaipsniui. Pirmus metus žmogus galės gauti visą  350 litų siekiančią pašalpą. Antrus metus pašalpa mažės 20 proc., trečius – 30 proc. ir t. t. Penktus metus pašalpa bus rėžiama perpus.

„Negali būti, kad per penkerius metus žmogui neatsirastų darbo vietų. Manau, kad šis laikotarpis turėtų būti dar trumpesnis, čia numatytas maksimalus laikotarpis“, – įsitikinusi A. Bajorienė.

Viceministrės teigimu, problemų dėl to, kad galinčiųjų dirbti Lietuvoje yra daugiau nei darbo vietų, neturėtų kilti.

„Yra visokios kitokios darbo rinkos priemonės, pavyzdžiui, viešieji darbai, kuriuos visos savivaldybės per Darbo biržą naudoja. Tik apmaudu, kad ne visi žmonės nori tuos viešuosius darbus dirbti. Jiems kartais geriau gauti socialines pašalpas nei dirbti viešuosius darbus ir gauti algą“, – sakė ji.

Anot A. Bajorienės, jei darbą suradęs žmogus jo vėl netektų, jis galėtų iš naujo kreiptis dėl socialinės pašalpos.

„Tačiau jei darbo atsisakei, pašalpos teks laukti tris mėnesius“, – aiškino ji.

Viceministrės teigimu, darbo rinkoje registruoja 210 tūkst. bedarbių, iš jų 22 proc. – pašalpų gavėjų.

Būsto renovavimo programoje atsisakiusiems dalyvauti paramos gavėjams artimiausią šildymo sezoną kompensacija  už šildymą ir karštą vandenį bus sumažinta 50 proc., o nuo kito šildymo sezono kompensacija visiškai nebeteikiama 3 metus.


Šiame straipsnyje: bedarbiaipašalposnedarbas

NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
o tokių kaip Zepkinų, kurie 15 metų nedirba, patys matėt per TV kaip rėkė, kad nedirbs pilna. Tik vieni gudručiai dirba ir prie algos dar gauna. O tas kuris dirba už minimumą laikomas kvaileliu. Zuikinėje 5 asmenų šeima daug metų bedarbiai, o pamatytumėt namuose kaip Kalniečiuose prekių lūžta visa Zuikinė apsiperka. Kam lia, lia iš tų 350 niekas negyvena, nebent bambaliniai. Sako kontrolliuos, kas kontroliuos jei parduotuvė veikia 10 metų niekas nemato kam moka pašalpas namai po 3 aukštus prabangios mašinos. Tik nereikia lia, lia kontoliuojantys atsirado. Kiek metų jovalas vieni turi dirbti, o kiti gudručiai.

eva

eva portretas
visiems pašalpos maksimum 6 mėnesius.o tuos tikrintojus paperka,nes tiems tikrintojams nėra kitų tikrintojų.

kristina

kristina portretas
pažįstu net septynis žmones savo aplinkoje,kurie nedirba ne todėl,kad neranda darbo,o todėl,kad yra daug patogiau gauti pašalpa ir sėdėti namie,nei eit p-stis (čia jie taip įvardina darbą ) už minimumą. Šaunu, kad dar yra tokių,kaip aš,kurie eina p-stis ir už tą minimumą,juk jei neitume, iš ko jiems valstybe tas pašalpas mokėtų?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių