Quantcast

Prekybos tinklai imasi nestandartinių taupymo būdų: naktį planuoja atjungti ir šaldytuvus

  • Teksto dydis:

Mažuosiuose prekybos tinkluose jau kurį laiką naudojamas elektrą taupantis LED apšvietimas. Pasak prekybininkų, brangstant elektrai ieškoma daugiau būdų sutaupyti. Pavyzdžiui, vasarą mažinamas kondicionieriaus naudojimas, pasakojama LNK reportaže.

„Pamačius praeito ir einamojo mėnesio elektros kainas rinkoje esame apsisprendę vienu laipsniu padidinti vidaus temperatūrą ir pradedame vėsinti patalpas šiek tiek vėliau“, – kalbėjo „Aibės prekybos“ direktorius Kęstutis Žilinskas.

Augančios elektros ir šildymo kainos gąsdina net ir didžiuosius prekybos tinklus. Artėjant šaltajam sezonui ieškoma būdų, kaip sutaupyti. Kai kuriose parduotuvėse bus mažinamas apšvietimas. Taip pat ieškoma alternatyvų, iš kur gauti elektros energijos.

Kai kuriuose prekybos centruose pirkėjai jau artimiausiu metu prekių ieškos prislopintose šviesose.

„Šie metai yra iššūkių metai, kurie reikalauja papildomų priemonių. Dabar yra vertinamas mūsų sprendimas apie 30 proc. sumažinti apšvietimą. Žiūrime, kaip jaučiasi mūsų darbuotojai bei pirkėjai, ar tai neveikia jų apsipirkimo kokybės“, – pasakojo „Maximos“ atstovė Rima Aukštuolytė.

Dalyje kai kurių parduotuvių naktimis išjungiami ir šaldytuvai, tačiau prekybininkai garantuoja, kad produktai šaldikliuose ar šaldytuvuose nebus atšilę, o pačiose parduotuvėse nebus nei per karšta, nei per tamsu. Brangstant elektrai prekybos tinklai išlaidas bando sutaupyti ne darbo laiku.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Nepaisant to, kad ir taip visose mūsų parduotuvėse yra naudojamas taupus LED apšvietimas, tačiau turime ir tam tikrų sprendimų, kurie leidžia mums sutaupyti dar daugiau elektros energijos. Prieš pradedant parduotuvės darbą iki tol, kol parduotuvė yra ruošiama atsidarymui, veikia dalinis apšvietimas. Taip pat baigus darbą, kai parduotuvė jau yra uždaroma ir baigiami parduotuvės sutvarkymo darbai, šviesa yra išjungiama automatiškai“, – kalbėjo „Lidl“ atstovė Lina Skersytė.

Pasak prekybininkų, elektros ar šildymo kainų šuoliui ruošiamasi iš anksto, todėl taupymo būdų ieškoma jau ne vienerius metus. Anot jų, vien pakeitus apšvietimą pavyksta išlaidas elektrai sumažinti penktadaliu ar net dar daugiau. Taip pat vis daugiau prekybos tinklų elektros pasigamina patys.

Šie metai yra iššūkių metai, kurie reikalauja papildomų priemonių.

„Šiais metais elektros energiją jau pavyko sumažinti 21 proc. Planai yra ilgalaikiai. Šiemet planuojame įrenginėti daugiau saulės elektrinių. Pirmąją elektrinę įrengėme Kuršėnuose, tuo pat įrenginėsime saulės elektrinę ant Panevėžio logistikos centro stogo“, – teigė „Iki“ atstovė Vaida Budrienė.

Dalis prekybos vietų jau ruošia ir alternatyvą šildymui dujomis.

„Daugelyje parduotuvių, kuriame yra dujinis šildymas, ketiname įrengti oras-oras šildymo sistemas, kad sutaupytume energijos. Taip pat įvairūs maži dalykai, kaip LED apšvietimas, išmanus kondicionavimo sistemos įrengimas“, – tęsė V. Budrienė.

Kitose Europos šalyse šaltajam sezonui ruošiamasi dar rimčiau, pavyzdžiui, Prancūzijoje prekybos tinklai pasirašė bendrą susitarimą visose parduotuvėse apšvietimo intensyvumą sumažinti trečdaliu, o temperatūrą – iki septyniolikos laipsnių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

top

top portretas
galet ant gatviu apsvietimo pataupyt... Ir pagal koki laika jie ijungineja stulpu lempas?, kai dar saule sviecia ar rytais kai jau sviesu??!!!

idomu

idomu portretas
kodel tu auksiniu saules elektriniu nestato taip intesyviai, maximos saules parku ir pan..? kodel lidl stato? ...kaip cia bus tai maximai jei dabar elektra taupo, tai kaip kitais metais prades ta savo akropoli prie vingio statyti vilnieciams didziausio baltijos ar net rytu europos PC...? :D

LAPE SIAURINE

LAPE SIAURINE portretas
Valdzia,susipliekusi su kaimynais ir ivedinedama absurdiskas sankcijas taikliai saude i beginkliu Lietuvos zmoniu kojas,valdzia prisivogusi ir isigijusi visame pasaulyje nekilnojamo turto sau ir giminei ,ne prapuls,o parduotuvese ir kituose istaigose ir kondicionierius bus prabanga ir ziemuze ne uz kalnu
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių