Quantcast

Prekybos centruose – chaosas dėl kaukių: jų nedėvinčius tenka gaudyti, raminti jėga

  • Teksto dydis:

Dėvėti kaukę ar jos nebereikia – tokią dilemą įsigaliojus naujoms taisyklėms sprendžia dažnas. Kaukių dėvėjimas jau dabar kelia chaosą prekybos centruose.

Šią savaitę įsigaliojo nauji ribojimai neturintiems galimybių paso ir jį turintiems. Kaip praneša LNK, tai sukėlė nemenką sąmyšį, ypač kaukių dėvėjimo srityje. 

Pasak prekybininkų, iki galo su taisyklėmis nesusipažinę gyventojai į prekybos centrus veržiasi aukštai iškėlę savo niekuo nepridengtas nosis, o jų rankose vietoje pirkinių krepšelio – galimybių paso kopija. Taip kovojama už teisę po parduotuves jau dabar vaikščioti be kaukių.

Sviesti kaukes nuo veido norima ne tik dėl daugiau galimybių suteikiančio galimybių paso, neretam kovos su pandemija simbolis tiesiog įgriso.

„Žiauriai nusibodo kaukės. Bet kaip daryt? Aš nematau kaukių prasmės parduotuvėse – čia yra labai dideli plotai“, – sakė prekybos centro lankytoja.

LNK stop kadras

Kita kalbinta moteris tik trumpai pridūrė – „Išvis jų nereikia.“

Tačiau su tokia nuomone sutinka ne visi pirkėjai ir jiems kaukės netrukdo. „Gal ir reikalingos, nes vis tiek atstumų reikia laikytis“, – sakė viena kalbinta moteris. 

„Manau, kad kaukės yra tikrai reikalingos. Ir namuose jau turėjau incidentą su COVID-19, tai tikrai tai yra taip arti mūsų“, – patirtimi dalijosi kita prie prekybos centro sutikta pirkėja.

Kilusį komunikacinį chaosą dabar priversti taisyti patys prekybos centrai. Lengva nėra. Per dieną fiksuojama apie keliasdešimt incidentų, kai veido neslepiančius reikia ne tik gaudyti, bet net ir jėga raminti. 

„Šiandien tikrai susiduriame su didžiule problema, kad klientai ne iki galo paskaitė tam tikrus pakeitimus ir mano, kad turint galimybių pasą, jau nebeprivaloma veido kaukė. Tai yra netiesa. Nes tose prekybos vietose, kur netikrinamas galimybių pasas iki rugsėjo 13 dienos, kaukės yra privalomos“, – sakė prekybos tinklo „Iki“ atstovė spaudai Vaida Budrienė.

Apie šią problemą kalba ir kito prekybos tinklo atstovas. „Šią savaitę buvo situacijų, kai susidūrėme su keliais atvejais, kai žmonėms tiesiog buvo neaišku, ar turint galimybių pasą reikia dėvėti kaukę, ar nereikia. Kadangi gyvename prie vienokių ir kitokių reikalavimų pakankamai ilgą laiką, tai, matyt, tai yra natūralu. Kiekvieną kartą kai atsiranda naujų priemonių, kyla neaiškumų ir prireikia šiek tiek laiko, kad tiek darbuotojai, tiek pirkėjai prie to prisitaikytų“, – sakė „Lidl Lietuva“ komunikacijos vadovas Valdas Lopeta.

Kaukės išliks privalomos iki rugsėjo 13-osios, kai šalyje įsigalios nepasiskiepijusiųjų karantinas.

„Tikrai žmonės jau nebenori kaukių dėvėti, tai jie tą savo nenorą ir išreiškia – pradėjo eiti į parduotuves ir sakyti, kad nereikia kaukių, nes jie turi galimybių pasą.  Bet galimybių pasas nesuteikia žmogui teisės būti visur be kaukių. Galimybių pasas suteiks teisę tik ateityje“, – antrina ir Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė.

Į prekybos centrus ir parduotuves, didesnes nei 1500 kv. metrų, rudenį pateks tik turintys galimybių pasą ar kitus dokumentus, liudijančius, kad žmogus pasiskiepijo, yra persirgęs ar turi neigiamą testą. Tačiau jau dabar prašoma apsišarvuoti kantrybe. Patikrinimai tikrai užtruks.

Reikia suprasti vieną pagrindinį dalyką, kad tai yra ir pačio asmens apsauga neužsikrėsti virusu.

„Tas tikrinimas, jau dabar matome, kad bus ne vienos sekundės reikalas ir gal net ne dviejų. Turės žmogus pasižiūrėti, ar dokumentas tikras ir ar tas žmogus tikrai panašus į tą, kuris yra įvardintas dokumente – vyras, moteris ir maždaug amžius, nes tiksliai nustatyti tapatybę nebus įmanoma ir to nėra reikalaujama“, – LNK sakė R. Vainienė.

Žmonėms, turintiems galimybių pasą, kaukių dėvėjimas tiek uždarose, tiek atvirose vietose jau dabar yra rekomendacinis. Tiesa, tai galioja tose įstaigose, kurios pasirinko veikti tik su galimybių pasais.

Jo neturintiems dėvėti apsaugos priemones toliau privaloma visose laisvalaikio ir pramogų, apgyvendinimo įstaigose, parduotuvėse ar turgavietėse, paslaugų metu, viešojo maitinimo vietose, kino teatruose, renginiuose, atvirose bei uždarose vietose.

„Reikia suprasti vieną pagrindinį dalyką, kad tai yra ir pačio asmens apsauga neužsikrėsti virusu, nepasigauti jo, bet ir kitų asmenų, kuomet tu nežinai, ar esi platintojas, ar tu esi nešiotojas to viruso. Rekomenduočiau visais atvejais“, – sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Ingrida Skridailienė.

Nors prekybos vietos viliasi rudenį gyventi laisviau, sveikatos apsaugos ekspertai siūlo įpročių nekeisti. „Kaukių reikės ir kaukės neatskiriama mūsų kasdienybė“, – sakė I. Skridailienė.

Kaukių dėvėjimo taisyklių pažeidimai fiksuojami kaip vieni dažniausių. Bauda siekia 250 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RE 110

RE 110 portretas
Kaukių pardavėjams pavyko įtikinti kvailas bobas, kad jos atseit saugo nuo viruso. Padarė puikų biznį. Baltarusijoje už 50 kaukių pakuotę sumokėjau 1,5 euro, grįžęs čia radau kainą 14 eurų...štai ir visa esmė. Tikėkit, kvaileliai, ir iki dienų galo jas nešiokit. Geriausiai tris iš karto ( jau mačiau ir tokių debilų). Greičiau nudvėsit....

cha

cha portretas
Patys bailiausi dar ir gatvėj vaikšto su kaukėm. O draugas sakė, kad meilužė net lovoj kaukės nenusiima, taip įsibauginusi. Įsivaizduoja, kad ta kaukė kažką padeda....

nenuostabu

nenuostabu portretas
nesąmoningų ir dar pakurstomų piliečių pas mus pakankamai.
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių