Quantcast

Prašymus dėl nenugalimos jėgos aplinkybių sieks išduoti per kuo trumpesnį laiką

Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmai teigia, kad prašymus dėl nenugalimos jėgos aplinkybių (force majeure), kurias galėjo lemti koronavirusas, sieks išnagrinėti per kuo trumpesnį laiką.

Kaip teigiama pranešime, Rūmai turi išnagrinėti asmens prašymą ir išduoti pažymą arba motyvuotai atsisakyti ją išduoti per 20 darbo dienų. Rūmų teigimu, atsižvelgdami į įtemptą situaciją dėl koronaviruso keliamų sunkumų, verslo pateiktus prašymus išduoti force majeure pažymas bus siekiama išnagrinėti per kuo trumpesnį laiką.

Kaip teigia Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų advokatė Jūratė Radzevičienė, išduodant pažymas Rūmai įsitikina ne tik tam tikrų faktinių aplinkybių egzistavimu, bet ir įvertina, ar būtent šios aplinkybės lėmė sutarties nevykdymą.

„Pats ekstremalios situacijos paskelbimas neatleidžia verslo subjektų nuo sutartinių prievolių vykdymo, tam turi atsirasti force majeure aplinkybės“, – sako J. Radzevičienė.

Advokatės teigimu, jei, pavyzdžiui, įmonė dėl minėtų aplinkybių negali vykdyti prisiimtų sutartinių įsipareigojimų, tuomet ji galėtų remtis force majeure aplinkybės buvimu, kurias patvirtintų Rūmai, ir išduota pažyma gali būti panaudota kaip įrodymas dėl sutartinių įsipareigojimų vykdymo ar civilinės atsakomybės taikymo.

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai iki šiol nėra gavę prašymų išduoti force majeure pažymos dėl koronaviruso.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių