Quantcast

M. Navickienė: 730 eurų MMA būtų pakeliamas, kurtų didesnę vertę mažai uždirbantiems

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė sako, kad minimalios mėnesio algos (MMA) padidinimas iki 730 eurų būtų pakeliamas verslui, be to, jis kurtų didesnę vertę mažai uždirbantiems žmonėms.

Monikos Navickienės teigimu, didinti MMA iki 703 buvo siūloma remiantis pavasario ekonomikos prognozėmis, tačiau jas atnaujinus matomos galimybės MMA didinti sparčiau.

„Pagal atnaujintas birželio mėnesio prognozes ir vidutinio darbo užmokesčio augimo tendencijas, apskritai ekonomikos situaciją, dydis turėtų būti didesnis, jis būtų pakeliamas ir kurtų didesnę vertę mažus atlyginimus uždirbantiems asmenims, didintų darbo užmokestį. Lietuvos banko nuomone, tai paliestų žmones, kurie uždirba iki 1000 eurų“, – spaudos konferencijoje sakė M. Navickienė.

Pasak jos, siūlymą penktadienį planuojama aptarti Trišalėje taryboje, tačiau M. Navickienė neatmeta, kad visiems priimtino sprendimo pasiekti nepavyks.

„Trišalėje taryboje nebuvo sutarta ir dėl 703 eurų, dėl to manau, yra tikimybė, kad sutarimo pasiekti Trišalėje taryboje nepavyks, to atvejį sprendimą priimtų Vyriausybė artimiausiu metu“, – sakė ministrė.

Tačiau M. Navickienė pabrėžė, kad Trišalėje taryboje vykstančios diskusijos yra svarbios ir  Vyriausybė priims sprendimą išgirdusi visus argumentus.

„Tikiu Trišalės tarybos formatu. (...) Nepaisant to, kad kartais susitariame nesutarti, bet Vyriausybė priima sprendimą išgirdusi visus argumentus. Jei tikrai pasigirsta labai svarių argumentų, mes toliau tęsiame diskusijas“, – sakė M. Navickienė.

Ji taip pat pabrėžė, jog didinti MMA iki 730 eurų leidžia ir ankstesnė patirtis.

„Remiamės skaičiavimais kurie buvo atlikti ir 2016 metais pakėlus MMA gana ženkliai – 16,8 proc. – tai neturėjo jokios neigiamos įtakos ekonomikai, bendrasis vidaus produktas toliau augo, nedarbo rodikliai nuosekliai mažėjo, užimtųjų skaičius augo 2 proc., o valdžios sektoriaus finansai buvo pertekliniai ir tokie išliko iki pat 2019 metų“, – sakė M. Navickienė.

Profsąjungų atstovai sveikina Vyriausybės siūlymą ir sako, kad MMA galėtų augti dar labiau – iki 750 eurų. Tačiau M. Navickienės teigimu, 730 eurų MMA dydis yra apskaičiuotas pagal Trišalėje taryboje sutartą formulę ir yra objektyvus.

Tuo metu darbdavių atstovai dėl tokių užmojų nerimauja – vieni siūlo MMA sieti su darbo našumu, kiti tokius planus sieja su rugsėjo 10 dieną planuojamu mitingu ir valdžios siekiu švelninti politinę įtampą. Jie siūlo pirmiausia didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį ir taip mažinti naštą verslui.

Darbo kodeksas numato, kad MMA galima mokėti tik už nekvalifikuotą darbą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
VEJAI !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių