Quantcast

Pirmą kartą Lietuvoje anhidritas bus kasamas šachtiniu būdu

Anhidritas - vertingas žemės gelmių turtas, kurį pirmą kartą šalyje planuojama kasti šachtiniu būdu. Tai vienas saugiausių ir švariausių naudingųjų iškasenų gavybos būdų, pažymi Aplinkos ministerija (AM).

Lietuvos geologijos tarnyboje (LGT) antradienį buvo pristatytas pirmasis šalyje požeminei anhidrito gavybai skirtas projektas. Jis bus vykdomas Kauno rajono Pagirių gipso ir anhidrito telkinyje.

Projektą pristatė jį parengusi bendrovė „GJ Magma“. Planuojama, kad tai bus vienintelė Europoje kompleksinė požeminė kasykla, kurioje bus išgaunama trupinta žaliava chemijos bei statybinių medžiagų pramonei ir blokai dekoratyvinio akmens rinkai.

Pasak AM, leidimą naudoti anhidrito išteklius įrengiant požeminę kasyklą LGT išdavė 2010 m., o 2013 m. Kauno rajono savivaldybės taryba patvirtino šios kasyklos įrengimo antžeminės aikštelės detalųjį planą Pagirių plote.

Naudingąjį anhidrito klodą planuojama pasiekti ne vertikaliu, o nuožulniu 5,5 m vidinio skersmens gamybiniu kasiniu ir iš požemio išvežti naudingąją iškaseną požeminėms kasykloms pritaikytu elektra varomu automobilių transportu.

Išplėtojus gamybą, čia per metus būtų galima išgauti 150 tūkst. kubinių metrų anhidrito skaldos ir 20 tūkst. kubinių metrų pjautų blokų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O po savo teritoriją išgavinės , ar voką iš kitų ?

Cha

Cha portretas
O pelną, aišku susižers kokia prie konservų prisiplakusi šeimynėlė ?

konstitucija

konstitucija portretas
zemes gelmiu turtai priklauso valstybei, bet isgaudines privatus asmenys ir privatus uab ar imones, beda Valstybei per tuos 141 na….
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių