Quantcast

Pernai Lietuvoje bankrotų daugėjo, Estijoje ir Latvijoje – mažėjo

  • Teksto dydis:

Tarp Baltijos šalių tik Lietuvoje pernai kiek padaugėjo bankrotų, o Estijoje ir Latvijoje – mažėjo, rodo tarptautinės rizikų valdymo bendrovės „Coface“ tyrimas.

Pagal nemokių įmonių dalį – 0,36 proc. – Lietuva Vidurio ir Rytų Europoje atsidūrė ketvirtoje vietoje po Serbijos (3,31 proc.), Kroatijos (1,61 proc.) ir Rumunijos (1,16 proc.). Ji du kartus lenkia Latviją (0,18 proc.) ir triskart – Estiją (0,11 proc.).

2021 metais Lietuvoje užfiksuota 817 bankrotų, Latvijoje ir Estijoje  – po 268.

Daugumoje šalių pernai bankrotų skaičius vėl priartėjo prie ikipandeminio lygio, nors 2020 metais buvo sumažėjęs.

„Coface“ ekonomistas Gžegožas Sielevičius sako, kad šiemet ir toliau didės įmonių nemokumo atvejų.

„Rusijos vykdomas karas Ukrainoje šį augimą tik dar labiau paspartins, nes mažai tikėtina, kad nuo karo kenčiantiems verslams valstybės bus pasirengusios taikyti panašaus masto paramos priemones kaip per pandemiją“, – pranešime teigė jis.

„Coface“ teigimu, Vidurio ir Rytų Europos regione šiemet Baltijos šalims prognozuojamas mažiausias ekonomikos augimas dėl stiprių prekybos ryšių su Rusija.

„Nepaisant to, kad pandemija vis dar tęsiasi, įmonės prisiderino prie pasikeitusių veiklos sąlygų, o slopstanti susirgimų statistika leido valstybėms švelninti ribojimus, Vidurio ir Rytų Europos regiono ekonomika pernai augo 5,5 proc. Tačiau dabartinėmis prognozėmis, šiemet tokio augimo tempo išlaikyti nepavyks, ir regiono BVP augs apie 3,2 proc.“, – sakė G.  Sielevičius.

Anot tyrimo, ekonomikos atsigavimas po pandemijos vyko greičiau nei tikėtasi. „Coface“ teigimu, daugiausia iššūkių patyrė labiau nuo užsienio prekybos priklausančios šalys, kurių eksportas sudaro didžiąją BVP dalį – Slovakija (93 proc.), Slovėnija (84 proc.), Vengrija (81 proc.), Estija (81 proc.), Lietuva (80 proc.) ir Čekija (73 proc.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių