Quantcast

Permainingi orai pakenkė obuoliams, užmirko kai kurios daržovės

Šaltas pavasaris, liūtys ir kaitra paveikė ankstyvąsias daržoves ir obuolius, pastebi ūkininkai. Pasak jų, kai kuriuose šalies rajonuose užmirko bulvės, svogūnai, o pavasarį nušalo kai kurių veislių obuolių žiedai. Tuo metu braškės išsilaikė pakankamai gerai. Ūkininkų teigimu, šiemet tikimasi didesnių vaisių ir daržovių kainų, tačiau jų augimą ribos lenkiška produkcija.

Vilkaviškio rajone ūkininkaujantis Saulius Janulaitis sako, kad jo ūkį labiausiai paveikė liūtys, be to, derlius šiemet bus kiek vėlesnis.

„Svogūnai žuvo visai, laiku negalėjau panaudoti herbicidų, liko piktžolės ir teko likviduoti. Šiaip yra bulvių užmirkimų ir laiku per drėgną dirvą neatlikti darbai reikalingi“, – BNS sakė S. Janulaitis.

„Yra ir morkų užmirkimų, burokėliai dėkingoje vietoje šiemet, jiems kaip ir nebuvo problemų, žirnių vienas laukas užmirko visiškai, o kitas laukas labai gražus. Tai įvairiai“, – kalbėjo jis.

Ūkininko teigimu, daržovėms ir šie, ir praėję metai buvo gana sudėtingi, tačiau kol kas sunku pasakyti, koks bus derlius. Esą jeigu liepą ir rugpjūtį orai nepakenks, derlius turėtų būti normalus. Tačiau ir javus auginantis S. Janulaitis sako, kad žiemkenčiams šie metai geri.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos valdybos pirmininkas Martynas Laukaitis teigia, kad šie metai – įdomūs. Anot jo, Lietuva augina daržoves, kurios yra tinkamos vidutiniam klimatui, todėl kai kurios daržovės, augalai patyrė streso.

„Iš augintojų pusės, sąlygų palankumo pusės labai šaltas ir ilgas pavasaris buvo, po to sekė labai daug vandens, kai kuriuose rajonuose, kaip Kėdainiai, Vilkaviškis, buvo labai daug vandens ir per trumpą laiką, yra užmirkusių daržovių plotai“, – BNS sakė M. Laukaitis.

Kadangi priklausome nuo Lenkijos, kuri dabar neišveža savo pagrindinio derliaus į Rusiją dėl karo ir kitų reikalų, tai tikėtina, Lietuvą užplūs lenkiška produkcija ir ji diktuos kainą. O mūsų kaštai yra didesni ir mūsų obuoliai yra brangesni.

Anot jo, labiausiai oro sąlygos paveikė ankstyvąsias daržoves, o vėlyvosios dar turi augti, todėl kol kas sunku numatyti, koks bus jų derlius.

Tuo metu Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentė Vitalija Kuliešienė pastebi, kad pavasarinės šalnos kai kur paveikė žydėti besiruošusias obelis, todėl jų derlius gali būti mažesnis.

„Luksnėnai, Kaišiadorys šalnų ir lietaus gavo daugiau, ten padėtis yra sudėtinga. (...) Žydėjo ir neužmezgė, dabar matosi, kad kai kuriuose soduose yra tik po vieną kitą obuoliuką, kai kur tuščia, bet yra veislių, kurios žydėjo vėliau ir ganėtinai vidutiniškai derėjo“, – BNS sakė V. Kuliešienė.

„Biržų ganėtinai vidutiniškas derlius, Pasvalio rajone irgi. Anykščiuose, Panevėžio rajone prastai, bet yra veislių, kurios visai nedera, o yra, kurios ganėtinai neblogai dera. (...) Derlius obuolių bus mažesnis, kriaušių visai nebus, trešnės lietuviškos irgi nušalusios“, – kalbėjo ji.

Pasak V. Kuliešienės, braškių derlius, nepaisant šalnų, gana neblogas.

Kainos turėtų augti

Tiek daržovių, tiek vaisių ir uogų augintojai mano, kad kainos šiemet turėtų būti didesnės nei praėjusiais metais. Tam įtakos turi ir brangusios trąšos, energijos ištekliai.

„Pagrindinis dalykas, kad šiais metais yra labai pabrangusios trąšos, kuras, energetika ir tiesiog visi ūkiai augina su aukštesne savikaina. Normalu galvoti, kad šiais metais jos (kainos – BNS) bus didesnės“, – BNS sakė M. Laukaitis.

„Kainą nustato ne ūkininkas, o rinka, bet normalu, jei augintojai turėjo ženkliai didesnę savikainą, tai jiems bus normalu gauti kažkiek didesnę kainą“, – pridūrė jis.

V. Kuliešienė taip pat sako, kad vaisių ir uogų kainos turėtų didėti, tačiau Lietuvos rinką veiks lenkiška produkcija ir jos kainos.

„Kadangi priklausome nuo Lenkijos, kuri dabar neišveža savo pagrindinio derliaus į Rusiją dėl karo ir kitų reikalų, tai tikėtina, Lietuvą užplūs lenkiška produkcija ir ji diktuos kainą. O mūsų kaštai yra didesni ir mūsų obuoliai yra brangesni“, – sakė ji.

Jos teigimu, braškių augintojams kaina gera – siekia nuo 3,5 iki 4 eurus, pernai ji buvo mažesnė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių