Quantcast

Paukščių gripas Lenkijoje gali mažinti paukštienos kainą Lietuvoje

Lenkijoje plintant paukščių gripui ir kai kurioms šalims jau atsisakius jos produkcijos, Lietuvos paukštininkystės atstovai sako, kad importuojama pigesnė lenkiška mėsa netrukus nusmukdys jos kainą ir Lietuvoje.

Tuo metu analitikas sako, kad kainų mažėjimo Lietuvos rinkoje tikėtis neverta.

Lietuvos paukštininkystės asociacijos vadovas Vytautas Tėvelis sako, kad nerealizuojama produkcija Lenkijoje kaupiasi, ją lenkai parduos ne savo, o kitų šalių rinkose. 

„Lenkijoj kasdien vis nauji taškai, vis nauji apribojimai tam tikrose zonose. Nerealizuota paukštiena į tas šalis kažkur kaupiasi – ateis laikas, kada reikės ją kur nors išleisti, nes vyksta planinė gamyba ir kaupiasi šita“, – BNS sakė V. Tėvelis. 

„Paprastai savoj rinkoj, nenorint gadinti kainodaros reikalų, yra pastovūs kontraktai, tam tikras kainų lygis. Tokį susikaupusį perteklinį produktą stengiamasi išleisti į kitas rinkas – niekas negali atmesti, kad gali būti ir Lietuva“, – pridūrė jis.

Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynų vadovas Darius Gudačiauskas sako esantis įsitikinęs, kad lenkiškos paukštienos srautas į Lietuvą didės.

„Lenkijos didieji fabrikai kelia tikslus tūkstančiais tonų per mėnesį padidinti paukštienos eksportą į Lietuvą, nes vien iš Pietų Afrikos Respublikos jiems sustabdoma 45 tūkst. tonų paukštienos – tai yra pusė mūsų viso kiekio, kiek mes pagaminam“, – BNS sakė D. Gudačiauskas.

„Į Ukrainą iš Lenkijos išvažiuodavo kepenys ir subproduktai. Kur jie dės tas kepenis? Bet kur, kur tik bus galimybė. Bet čia kiti, komerciniai dalykai. Srautas paukštienos į Lietuvą dar padidės, ir pigesnė, aš esu tikras, ji bus“, – tikino jis.

Tuo metu produktų kainas stebinčio portalo „Pricer.lt“ įkūrėjas Arūnas Vizickas sako, kad tikėtis paukštienos pigimo neverta. Anot jo, net ir atsivežus pigesnės produkcijos iš Lenkijos, kainų skirtumas „nugula“ į prekybininkų pelną.

„Yra keletas pavyzdžių – kiaušiniai, ta pati vištiena. Žaidimas toks, kad jei gauni gerą kainą, tai ir atsiveži iš tolimesnių kraštų – Lenkijos ar Ukrainos, ir pardavinėji už tą pačią kainą, kokia parduodi lietuvišką produkciją, arba šiek tiek mažesne. Bet jei ta kaina susilygina su lietuviška kaina, tu jos tiesiog nebeveži“, – BNS sakė A. Vizickas.

Be to, pasak jo, šiuo metu yra pabrangusi kiauliena, todėl mažinti vištienos kainą prekybininkams nėra prasmės.

„Iki tų visų pabrangimų kiaulienos matėm, kad vištiena konkuruoja dėl vartotojo, (...) bet dabar, kai pabrango kiauliena, tai vištienos akcijų gerokai sumažėjo. Pavyzdžiui, vištienos ketvirčių kaina iki visų įvykių buvo 1,49 euro, dabar reguliari kaina siekia 1,54 euro“, – teigė A. Vizickas.

„Tie ketvirčiai „Norfose“, „Lidl“ – iš Lenkijos, nors juos būtų galima ir iš Lietuvos pirkti“, – pridūrė jis.

A. Vizicko teigimu, jei būtų draudžiama importuoti iš Lenkijos, paukštiena Lietuvoje neabejotinai pabrangtų dar labiau.

Maisto ir veterinarijos tarnyba sako kol kas nepastebėjusi, kad lenkiškos paukštienos srautas būtų didesnis nei įprastai. Anot jos, per sausį patikrinta 290 siuntų iš Lenkijos su 700 tonų paukštienos ir kiaulienos produktų, iš jų – 3 tonos paukštienos buvo netinkamos. 

Įvežti lenkišką paukštieną jau uždraudė Ukraina, Baltarusija, Honkongas, Pietų Afrikos Respublika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Per visus 30 liandzbergmečio metų nemačiau kad maisto kainos nukristų.

godumas

godumas portretas
kas matet sitoj stebuklu salyje kad kainos mazetu o ypac maisto nebent prisipirks tiek kad prades smirdet o paskui parduos vistiek brangiau nei pirko

Virėja

Virėja portretas
Nieko neatsitiks jei šiuo laikotarpiu joookiooos vištienos nepirksiu, valgysiu perlinę košę su spirgučiais ir raugintu agurkėliu. O amžinai biedni ir nepriėdę lietuvaičiai suvalgys viską ką tik ras pigiau. Kokios problemos nepirkite vištienos ir išspręstas klausimas.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių