Quantcast

Paskolos net ir esant didelei infliacijai: ar gali atsipirkti?

  • Teksto dydis:

Nepaisydami perspėjimų, kad ekonomikos augimas lėtėja, infliacija pasiekė rekordines aukštumas, kad kainos už energiją neprognozuojamai didėja, gyventojai puola skolintis. Vien per vasarą paskolų paimta beveik 50 proc. daugiau nei pernai tokiu metu. Įdomu tai, kad dažniausiai buvo skolinamasi atostogoms ir infliacijos nuostoliams padengti. Kam dar ir kiek skolinasi gyventojai? Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su „FinBee“ vadovu Dariumi Noreika.

– Kaip paaiškintumėte, kodėl vasarą žmonės ėmė tiek daug paskolų?

– Analizavome, dėl kokių priežasčių žmonės skolinasi. Skolinimasis augo daugiausiai trijose kategorijose: paskolos atostogoms augo kiek daugiau nei šešis kartus, paskolos automobiliams augo beveik keturis kartus, taip pat žmonės 2,5 karto daugiau skolinosi namų remontui. Turėjome pirmą vasarą po pandemijos, praktiškai nebuvo jokių ribojimų skolintis. Tačiau labiau atkreipčiau dėmesį į paskolas namų remontui ir automobilių įsigijimui, kadangi jos sudaro reikšmingesnę dalį tarp visų išduodamų paskolų. Natūralu, kad augant kainoms žmonės skuba ir stengiasi investuoti galbūt į naujesnį, mažiau kuro naudojantį automobilį, naujinasi namus.

Išskirčiau dvi priežastis, kodėl žmonės daugiau skolinosi. Pirmoji – kainų augimas. Šiemet automobiliai brango ženkliai. Dalis žmonių, kurie planavo įsigyti automobilį galbūt iš santaupų, kai atėjo laikas jį įsigyti, dėl pabrangimo pritrūko santaupų. Jog nebūtų dar labiau laukiama ir rizikuojama dėl dar tolesnio brangimo, kad galbūt norimo automobilio niekada neišeis nusipirkti, žmonės skolinasi.

– Rizikuojama, tikriausiai, ir negrąžinti paskolos?

– Taip, tačiau svarbu atkreipti dėmesį į tai, kam panaudojami paskolos pinigai. Jeigu pasiskolinama, kad būtų galima daugiau išleisti restoranuose, tai gali žmogų įstumti į finansinę bėdą. Tačiau jeigu investuojama, pavyzdžiui, į naują šildymo sistemą namuose, kuri padės sutaupyti, tai skolinimasis, atrodo, pagrįstas ir leis žmogui sutaupyti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar yra tokių žmonių, kurie skolinasi, pavyzdžiui, naujai šildymo sistemai?

– Tokios detalios informacijos neturime. Kai skolinasi žmonės bendrai nurodo, kad naudos lėšas, pavyzdžiui, namų remontui. Detaliau neklausiame.

– Žmonės skolinasi ir infliacijos nuostoliams padengti. Kas tai galėtų būti?

– Tai tikriausiai susiję su kainų augimu bendrąja prasme. Neretai pastebime, kad žmogus, pavyzdžiui, birželio mėnesį pasiskolino namų remontui, o vėliau kreipiasi dėl papildomos sumos, nes jau pritrūko šiek tiek pinigų to remonto užbaigimui. Galimai šitaip pasireiškia infliacijos įtaka.

– Ar įprasta, kad žmonės skolinasi atostogoms?

– Įprasta, tačiau jeigu žiūrėtume visas išduodamas paskolas, tai paskolos atostogoms sudaro nereikšmingą dalį. Liepos–rugpjūčio mėnesiais apie 2,6 proc. paskolų sudarė paskolos atostogoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis...

Alis... portretas
noriu komentarų...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių