Quantcast

Pasirašytas susitarimas dėl pareiginės algos bazinio dydžio didinimo

  • Teksto dydis:

Vyriausybėje pirmadienį pasirašyta Nacionalinė kolektyvinė sutartis dėl pareiginės algos bazinio dydžio. Sutartimi įtvirtinama, kad 2019 m. pareiginės algos bazinis dydis sieks 173 eurus po mokesčių konsolidacijos, dabar ji yra 132,5 euro.

Sutarties pasirašymo ceremonijoje dalyvavo ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, ją pasirašė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė ir Respublikinės jungtinės profesinės sąjungos pirmininkas Arvydas Dambrauskas.

„Sutartis vainikuoja nelengvas pastangas ir surasti sprendimą, ir kompromisą, pasirašyti istorinę sutartį pirmą kartą, Nacionalinę sutartį, kurią ne tik koncentruojame į bazinį dydį, kas yra labai svarbu, bet yra ir kitos, papildomos garantijos profesinių sąjungų nariams. Manau, tai labai svarbu ir paskatins darbuotojų jungimąsi į profesines sąjungas“, – kalbėjo premjeras.

L. Kukuraitis pripažįsta, kad pareiginės algos bazinis dydis dar nepasiekė lygio, kuris buvo prieš krizę. Iki 2009 metų pareiginės algos bazinis dydis siekė 141,9 eurų, tačiau dėl ekonominės ir finansų krizės buvo sumažintas iki 137,57 eurų, o nuo 2009 m. rugpjūčio 1 d. apkarpytas iki 130,33 eurų lygio.

„Tačiau visi darbuotojai Lietuvoje kitais metais pasinaudos mokesčių pertvarkos nauda, o darbo užmokestis po truputį „auginamas“ ir kitais sprendimais: valstybės tarnautojams – nustačius aukštesnę kvalifikacinę klasę ar kategoriją, pedagogams pertvarkant darbo apmokėjimo sistemą, pareigūnams – per atskirus sprendimus parlamente“, – teigė socialinės apsaugos ir darbo ministras.

Pareiginės algos bazinis dydis taikomas apskaičiuojant visų valstybės tarnautojų, valstybės ir savivaldybių biudžetinių įstaigų darbuotojų, valstybės pareigūnų, teisėjų, karių ir valstybės politikų darbo užmokestį. Šis dydis aktualus apie 180 tūkst. dirbančiųjų viešajame sektoriuje.

Nacionalinę kolektyvinę sutartį pasirašiusių profesinių sąjungų nariams dokumente numatomos papildomos garantijos: viena papildoma apmokamų kasmetinių atostogų diena, kuri turi būti išnaudojama per vienerius metus; 10 darbo dienų mokymosi atostogos per metus, kurių metu mokamas vidutinis darbuotojo darbo užmokestis arba 20 darbo dienų mokymosi atostogos per metus, bet jų metu mokama bent 50 proc. darbuotojo vidutinio darbo užmokesčio.

Pareiginės algos bazinio dydžio didinimui kitais metais iš valstybės biudžeto papildomai prireiks 33,4 mln. eurų, dar 16 mln. eurų numatoma minimalių pareiginės algos koeficientų padidinimui biudžetinių įstaigų darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartis.

Pasirašyti susitarimą sutiko ne visos profesinės sąjungos. Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ prieš sutarties pasirašymą prie Vyriausybės rengė akciją, protestuodama prieš Vyriausybės siūlymą padidinti pareiginės bazinės algos dydį tik, anot jų, 1,71 euro.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Labai įdomiai surašyta, buvo 132,5, o didės iki 173, kokia gera valdžia, tiek padidina, kodėl neparašyta, kad bus perskaičiavimai ir kad realiai didės tik 1,7 eur ??? Vat šios valdžios ypatumas viską supinti, kad žmonės nesuprastų, bet bile pliusus užsidėti, taip pat kaip ir pensijos didėja, pvz mamai padidėjo 20 centų, bet išafišuota valdžios kad didės, daugiau turbūt pašto išlaidos ir perskaičiavimo darbai kainuoja, nei kad žmogus pajaučia pridėtinę vertę.

hm

hm portretas
o tai kas padidins bazinį dydį tiems, kieno jis siekia 35 Eur? Kiek galima laukti, juk kaip sumažino 2008 m. taip jis toks ir liko iki šiol. Jis toks galioja biudžetinėms viešosioms įstaigoms (ligoninės, aukštosios mokyklos ir kt.)

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Nrt man,prasčiokui,suprantama,kad didinant atlyginimo bazinį dydį dar labiau didinama socialinė atskirtis.O jiems?Tas pat ir su pensijom,kai ydinga pati pensijų paskaičiavimo formulė,tik gilinama praraja tarp dideles ir mažas pensijas gaunančių pensininkų.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių