Quantcast

Parlamentarai apsispręs dėl naujos vaiko priežiūros išmokų tvarkos

  • Teksto dydis:

Parlamentarai antradienį ketina tvirtinti naują vaiko iki dvejų metų priežiūros išmokų tvarką.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės teigimu, naujas vaiko priežiūros atostogų modelis yra palankesnis šeimai.

Pagal projektą, tėvai galėtų pasirinkti, ar jie nori išmoką gauti iki vaikui sueis 18 mėnesių, ar 24 mėnesiai. Pirmuoju atveju išmoka siektų 60 proc. kompensuojamojo atlyginimo (iki mokesčių), antruoju – pirmaisiais metais 45 proc., antraisiais – 30 proc. (iki mokesčių).

Tėvai taip pat galės dirbti, bet jų darbo užmokestis negalėtų viršyti iki susilaukiant vaiko gauto atlyginimo.   

Seimas ketina įteisinti ir neperleidžiamas dviejų mėnesių tėvystės atostogas, jomis galėtų pasinaudoti tik vaiko tėvai, jas būtų galima imti visas iš karto arba dalimis, pakaitomis. Jei kuris nors iš tėvų nepasinaudotų savo atostogų dalimi, kitas jos perimti negalėtų ir mokamų atostogų trukmė sumažėtų.

Tokias atostogas tėvai galėtų pasiimti bet kokiu metu praėjus dviem mėnesiams nuo vaiko gimimo, kol jam sukaks dveji metai.

Neperleidžiamuoju laikotarpiu mokama vaiko priežiūros išmoka būtų šiek tiek didesnė nei iki vaiko gimimo gautas darbo užmokestis, o tai reiškia, kad renkantis skirtingus laikotarpius tėvystės ir motinystės atostogoms finansiškai šeimoms būtų palankiau negu dabar. 

Tais atvejais, kai vaiką augintų tik vienas iš tėvų, jis galėtų gauti išmoką ir už papildomą dviejų mėnesių atostogų dalį, tai yra išvis už keturis mėnesius.

Neperleidžiamais atostogų mėnesiais išliktų galimybė dirbti, tačiau papildomos pajamos proporcingai sumažintų vaiko priežiūros išmoką. Jei pajamos būtų didesnės už išmoką, ji nebūtų mokama.

Jeigu Seimas per galutinį balsavimą tam pritars, nauja tvarka įsigaliotų nuo kitų metų sausio.

Šiuo metu vaiko priežiūros išmoka siekia 100 proc. atlyginimo (po mokesčių arba 77,58 proc. – iki mokesčių), jei atostogos trunka vienus metus, o jei dvejus, pirmaisiais metais – 70 proc. (54,31 proc.), antraisiais – 40 proc. (31,03 proc.) atlyginimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių