Quantcast

Paskelbtas vaistų, kuriais galės prekiauti degalinės ir parduotuvės, sąrašas

Degalinės ir parduotuvės nuo sausio gali prekiauti 49 skirtingų pavadinimų, pakuočių vaistais, skirtais gydyti uždegimą, burnos ir ryklės ligas, priklausomybę nuo tabako, lengvinti alergijos simptomus.

Nuo sausio 1-osios įsigaliojusiame Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos direktoriaus patvirtintame sąraše – vaistai, skirti suaugusiesiems arba vaikams nuo 12 metų, su viena veikliąja medžiaga, mažiausiomis galimomis pakuotėmis ir tik tam tikrų dažniausiai vartojamų grupių vaistai.

Vaistų kontrolės tarnyba pabrėžia, kad šis sąrašas nėra baigtinis ir galės būti koreguojamas bei pildomas kas ketvirtį.

Tarp patvirtintų medikamentų – kelių skirtingų gamintojų vaistai su acetilsalicilo rūgštimi („Alka-Seltzer“, „Alka-Prim“ ir kt.), skirta gydytis nuo skausmo ir uždegimo, vaistai nuo karščiavimo su paracetamoliu („Paramax“, „Apap“), skrandžio rūgštingumą mažinantis pantoprazolas („Ipraalox“, „Nolpaza“ ir kt.), dezinfekcijai, odos antiseptiniam gydymui naudojami vandenilio peroksidas, jodas, briliantinis žaliasis tirpalas. Mažmeninėje prekyboje bus leidžiama ir kramtomoji guma „Nicotinell“.

Be kita ko, patvirtintame sąraše yra tik tie burnos ertmės ir ryklės ligoms skirti vaistai, kurių sudėtyje nėra etanolio. Visus šiuos vaistus bus galima įsigyti tik vyresniems nei 16 metų asmenims.

Mažmeninės prekybos įmonės, norinčios prekiauti vaistais, turės pateikti tarnybai prašymą, reikiamus dokumentus ir sumokėti valstybės rinkliavą bei bus įtrauktos į vaistais galinčių prekiauti įmonių sąrašą jau kitą dieną.

Kaip skelbė BNS, parduotuvės ir degalinės kol kas nėra pasirengusios naujovei – prekybą vaistais tikimasi pradėti per artimiausius kelis mėnesius.

Naujos tvarkos šalininkai sako, kad naujos prekybos vietos bus patogios žmonėms ir padidins konkurenciją, vaistinių atstovai perspėja, kad be konsultacijos perkami vaistai gali sukelti šalutinių reiškinių.

SAM nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių