Quantcast

Pandemijos ekonomika: kaip skiriasi Estijos ir Lietuvos sprendimai

  • Teksto dydis:

Lietuvos ir Estijos valdžios sprendimų lyginimas jau yra tapęs tautosaka. Nors estai ir laikomi lėtapėdžiais, tačiau pasaulinės pandemijos metu Estija veikė ne tik greičiau, o kartais ir dosniau. Estai teikė pagalbą kur kas platesniam skaičiui verslo sektorių, sumažino socialinius mokesčius, akcizus dyzelinui ir metė rimtą konkurencinę pirštinę Lietuvai, sako Šiaurės šalių teisinių paslaugų firmos "Fondia Lietuva" vadovė Jurgita Vaičiulionienė.

Sukasi greičiau

Viena dažniausiai politikų lūpose linksniuotų priemonių – pagalba verslui, siekiant išlaikyti darbo vietas.

"Estijoje parama gaunama greičiau, lyginant su Lietuva, sumos yra didesnės, bet paramos trukmė – gerokai trumpesnė. Paramą norinčios gauti įmonės turi įsipareigoti darbuotojus išlaikyti panašiai – jei Lietuvoje įsipareigojimas galioja tris mėnesius po subsidijų teikimo pabaigos, estai turi įsipareigoti neatleisti darbuotojų iki rugsėjo. Tačiau nesilaikant įsipareigojimo padariniai skirtingi: estų verslininkai turėtų grąžinti gautas sumas, o lietuviai dvylika mėnesių negalėtų dalyvauti remiamojo įdarbinimo ir panašiuose projektuose", – pastebėjo J.Vaičiulionienė.

Šiuo metu Estijoje dėl kompensacijų gali kreiptis įmonės, atitinkančios bent du iš trijų kriterijų: pirma – lyginant su praėjusiais metais praradusios 50 proc. savo pajamų, antra – tos, kurių bent 50 proc. darbuotojų neturėjo darbo, trečia – kurių darbuotojų atlyginimai sumažėjo bent 30 proc. Atitinkant šias sąlygas darbdavys turi mokėti 150 eurų, o likusi atlyginimo dalis, neviršijanti 800 eurų ir ne didesnė nei 50 proc. buvusio atlyginimo, apmokama valstybės. Tokia tvarka galioja iki birželio pabaigos.

Lietuvoje iš pradžių parama buvo skiriama už į prastovas išleidžiamus darbuotojus. Šiuo metu jau galima kreiptis ir dėl pagalbos dirbantiems darbuotojams išlaikyti. Priemonė galios iki metų pabaigos, o estai kol kas neturi sprendimų laikotarpiui nuo birželio. Taip pat Lietuvoje svarstomos subsidijos, turėsiančios padėti išsaugoti darbo vietas vyresniems darbuotojams.

Mokesčių atidėjimas

Mokesčių atidėjimo sistemos Estijoje ir Lietuvoje panašios, nors mechanizmai ir kiek skiriasi. Vis dėlto, J.Vaičiulionienės teigimu, Lietuvoje mokesčių ir socialinio draudimo įmokų atidėjimo sistema yra dosnesnė nei Estijoje.

Lietuvoje nuo kovo 16 d. iki karantino pabaigos ir du mėnesius po karantino pabaigos, įmonėms, įtrauktoms į Valstybinės mokesčių inspekcijos parengtą sąrašą, neskaičiuojami delspinigiai ir netaikomas nesumokėtų mokesčių bei socialinio draudimo įmokų išieškojimas. Pasibaigus karantinui įmonės gali kreiptis dėl nesumokėtų mokesčių ir įmokų atidėjimo.

Estijoje kovo ir balandžio mėnesiais taip pat nebuvo skaičiuojami delspinigiai, bet ši tvarka pasibaigė, atšaukus ekstremalią situaciją (gegužės 18 d.). Dabar palūkanos yra sumažintos du kartus ir tai galios iki gruodžio 31 d.

Estai sumažino socialinius mokesčius, PVM ir metė pirštinę Lietuvos degalų prekiautojams

Nors Estijoje mokesčių atidėjimas mažiau dosnus nei Lietuvoje, estų verslininkai laimi dėl sumažintų mokesčių.

Estijoje parama gaunama greičiau, lyginant su Lietuva, sumos yra didesnės, bet paramos trukmė – gerokai trumpesnė.

"Lietuvoje mokesčiai nebuvo sumažinti, nors ir tęsiasi kalbos dėl gyventojų pajamų mokesčio (GPM) mažinimo. O Estijoje trims mėnesiams panaikintos socialinio mokesčio žemutinės ribos. Akcizai sumažinti dvejiems metams į priekį, sumažintas ir pridėtinės vertės mokestis (PVM) elektroniniams leidiniams bei knygoms" – sakė J.Vaičiulionienė.

Estijos nacionalinis transliuotojas pranešė, kad akcizai dyzeliniams degalams sumažinti nuo 493 iki 372 eurų tonai, taip pat paminėdami, kad dabar jie bus tokie patys, kokie yra Lietuvoje. Estijos vyriausybė viliasi, kad tai padės transporto kompanijoms sugrįžti į Estiją ir būtent joje, o ne Lietuvoje pildytis savo kuro atsargas. Taip pat sumažinti akcizai gamtinėms dujoms ir elektrai (pastarasis – iki mažiausios ES leistinos ribos – 4,47 eurų už MWh).

Pasak J.Vaičiulionienės, estai skiria didesnę paramą, nes ją užtikrina sklandus mokesčių surinkimas. O tai užtikrinti lengviau dėl paprastesnės mokesčių sistemos.

Parama skirtingoms sritims

Estijoje balandžio mėnesį buvo palyginti aktyviai planuojamos subsidijos apgyvendinimo, restoranų, kelionių agentūrų ir turistinių vietų sektoriams ir buvo gautas Europos Komisijos (EK) pritarimas daugiau nei 25 mln. eurų paramos paketams. Lietuvoje gegužės viduryje patvirtintas 45 mln. eurų vertės projektas turizmo industrijai, pradėjęs veikti tik birželį.

"Estijos apgyvendinimo agentūroms skirtos subsidijos nuo 2 iki 60 tūkst. eurų, restoranams – nuo 2 iki 30 tūkst. eurų, kelionių agentūroms – nuo 2 iki 60 tūkst. eurų, turistinėms vietoms – iki 3 tūkst. eurų", – sakė "Fondia Lietuva" vadovė J.Vaičiulionienė.

"Įdomu, kad Estijoje valstybė kompensuoja kultūrinių ir sporto renginių, atšauktų kovo ir balandžio mėnesį, išlaidas. Lietuvoje, kaip žinome, tokios praktikos nėra", – pridūrė ji.

Estijoje gausiau stimuliavimo paketų ir kitiems ekonomikos sektoriams – miškininkystei, transportui, kultūrai ir sportui, statybų bei telekomunikacijų sektoriams. Abi šalys teikia paramą žemės ūkiui.

Estija parengė naują priemonę, kurios biudžetas 17 mln. eurų. Ji skirta kurti naujus ar žymiai pakeisti esamus produktus ar paslaugas, kurie padidintų pajamas iš tarptautinės prekybos. 75 proc. šio biudžeto skirta nuo COVID-19 nukentėjusioms įmonėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Estas

Estas portretas
Estijoje ginamas darbo zmogus ,o ne jo darbdavys ir taip jau 30 metu ,Estija toli nuejo ,Lietuva nepasivys ,nes islaptino kgbistus 75 metam ,estai ju atsikrate isleide i 'pensija',todel Lietuva neturi jokiu sansu net priartet prie ESTIJOS !

aha

aha portretas
Lietuviai turėjo vadovą-Veryga, t.y.politiką,kuris nesigaudė visame kame.Estų 30-metis geriau suvaldė, nei mūsų policajai, prisipirkę lavonmaišių.

Camel

Camel portretas
Estijoje vidutine alga 1000 € po mokesciu t.y. jie turtingiau gyvena zymiai...LOL
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių