Quantcast

Pandemija ir kaupimas senatvei: ką daryti, jei pensija jau nebetoli?

Neapibrėžtumas finansų rinkose neišvengiamai veikia pensijų fonduose ir investiciniame gyvybės draudime kaupiamų lėšų vertę. Suprantama, kad dalis gyventojų nerimauja dėl senatvei kaupiamų lėšų vertės svyravimų. Ką jiems galima patarti?

Gyventojams, kuriems iki pensijos liko penkeri ir daugiau metų, išmintingiausia būtų nepasiduoti panikai ir neskubėti ko nors keisti, o nuosekliai tęsti ilgalaikį kaupimą. Pasaulinė pensijų fondų veiklos istorija rodo, kad nepaisant trumpalaikių svyravimų, ilgalaikės pensijų fondų investicijos uždirba pelno. Todėl kriziniu laikotarpiu svarbu išlaikyti šaltą protą ir nedaryti skubotų žingsnių.

Sudėtingiau gali būti tuo metu, jei pensinis amžius sukanka jau šįmet ar kitąmet. Kaip elgtis tokioje situacijoje? Dalinamės patarimais į dažniausiai užduodamus gyventojų klausimus.

– Ar dėl Covid-19 neteksiu dalies pensijos, jei iki jos liko keleri metai?

– Tuomet, kai sukaks pensinis amžius, svarbi esama rinkos situacija, nes tada pensijos valdytojas turi parduoti jūsų pensijų fondo vertybinius popierius. Pageidautina, kad tai pavyktų padaryti už kuo didesnę kainą, nes tai turės tiesioginės įtakos jūsų pensijos dydžiui.

Kaip taisyklė, kaupiant gyvenimo ciklo fonduose investavimo rizika mažinama, kuo arčiau yra pensinis amžius. Tad likus maždaug 5–10 metų iki išėjimo į pensiją, kaupiamos lėšos investuojamos konservatyviai ir nuosekliai. Sukauptų lėšų dydis iš esmės ženkliai nesvyruos, net jei finansų rinka patiria svyravimų, nes tokio plano strategija labiausiai pritaikyta sukauptam kapitalui išsaugoti.

Tą iliustruoja ir „Swedbank“ gyvenimo ciklo fondų rezultatai. Priešpensinio 60-66 metų amžiaus klientams skirtų pensijų fondų grąža nuo 2019 m. pradžios (veiklos pradžios) buvo +2,52 proc. Nuo šių metų pradžios grąža sumažėjo -4,25 proc., tačiau šių metų balandį grąža vėl buvo teigiama ir siekė +2,24 proc.

– Ar galiu atidėti sukauptos pensijos pasiėmimo terminą?

– Taip, galite. Asmuo gali atsiimti sukauptas lėšas nebūtinai sulaukęs pensinio amžiaus. Tą jis gali padaryti ir vėliau – tai yra, tuomet, kada žmogui reikia sukauptų pinigų.

Atkreipiame dėmesį, jog nuo 2020 m. liepos mėn. įsigalioja nauja išmokų tvarka, pagal kurią anuiteto (išmokos iki gyvos galvos) įsigijimas bus privalomas, jei sukaupta suma siekia 10 000 EUR ir daugiau. Jei sukaupta iki 5 000 EUR suma, tada išmokama vienkartinė išmoka, jei sukaupta tarp 5 000 EUR ir 10 000 EUR - sukauptos lėšos išmokamos periodinėmis išmokomis.

Iki š.m. liepos 1 d., priklausomai nuo amžiaus, anuiteto privalomumo riba yra apie 20 000 EUR, o periodinės išmokos neprivalomos.

– Jei atidėsiu sukauptos pensijos išmokėjimo laiką, ar vis dar turėsiu dirbti?

– Ne, tai neprivaloma. Nukėlus antros pensijų pakopos sukauptų lėšų išmokėjimo terminą, galima gauti „Sodros“ mokamą senatvės pensiją, o pensijų fonde sukauptos lėšos ir toliau būtų investuojamos.

Jei sulaukus pensinio amžiaus toliau dirbsite, atitinkamai tęsis pensijų kaupimas ir toliau bus mokamos pensijų įmokos.

– Kaip pasirinkti labiausiai man tinkantį pensijos fondą, jei artėja pensinis amžius?

– Kaupiant lėšas savo pensijai antroje pensijų pakopoje jums rinktis nieko nereikia, nes nuo 2019 m. kaupiate lėšas pensijai pagal jūsų amžių pritaikytame gyvenimo ciklo fonde. Jei sukakus pensiniam amžiui jūs per vieną mėnesį nesikreipsite dėl pensijų išmokos, jūsų pensijų turtas bus perkeltas į Turto išsaugojimo pensijų fondą, kuris pasižymi konservatyviu investavimu.

Kaupiant gyvenimo ciklo principu paremtuose pensijų fonduose, valdytojas palaipsniui keičia investicijų strategiją nuo aktyvios iki konservatyvios, atsižvelgdamas į jūsų amžių.

Pavyzdžiui, „Swedbank“ pensijų fondas „Pensija 1975-1981“ bus pritaikytas žmonėms, gimusiems tais metais, ir metams bėgant šis pensijų fondas „sensta“ kartu su jame kaupiančiu pensijų dalyviu, o fonde sukauptų lėšų investavimo rizika mažėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aaa

aaa portretas
kaip visada liaudi isdure aiskino kad tai tavo pinigai o pasirodo valstybe pati nuspres kaip tau juos atiduos

#

# portretas
Niekas nepasirupins tavo pinigais geriau negu tu pats... Todėl periodiškai investuotį geriausia pačiam, nemaitinant visų tų tarpininkų, kuriems iš esmės nusispjauti į tavo pinigus, jiems svarbu savo procentą pasimti ir jie jį pasiema bet kokiu atveju nepriklausomai nuo savo darbo rezultatų..

belieka tik

belieka tik portretas
sokt is balkono stacia galva.....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių