Quantcast

Padariusieji gudrų manevrą per šventes gali džiaugtis ilgomis atostogomis

Šių metų šventės darbuotojams – ypatingos. Pasiėmę vos 3 dienas išeiginių, galės džiaugtis net 11 dienų atostogomis. Tačiau tai patinka ne visiems verslams, įsitikinęs „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Šiemet ne darbo dienos – Kūčios ir Kalėdos – yra pirmadienį, antradienį ir trečiadienį, Nauji metai – antradienį, tad vieną savaitę paėmus išeigines ketvirtadienį ir penktadienį, ir kitą – pirmadienį, viso su savaitgaliais gaunasi 11 laisvų dienų.

„Daliai verslo sektorių, kuriems darbymetis buvo rudenį, išeiginės sutampa su paklausos sumažėjimu sausio-vasario mėnesiais. Dalis verslo tikrai neprieštarauja, kad tos laisvos dienos būtų, tačiau į paslaugų sektorių orientuotas verslas susiduria su tam tikrais iššūkiais ir išaugusiais kaštais dėl šventinių dienų, taip pat dėl darbuotojų trūkumo. Visgi didžioji dalis darbuotojų nori pasiimti tas papildomas laisvas dienas“, – Eltai teigė Ž. Mauricas.

Turint omenyje, kad dalis įmonių netgi skatina darbuotojus imti atostogas, tai atostogaujančiųjų Lietuvoje bus labai daug, mano ekonomistas. Tai daro įtaką ir išaugusiai laisvalaikio prekių paklausai, kuriai tam tikros įmonės turėtų pasiruošti iš anksto.

Tai sutelkia žmonės, bet darbo požiūriu tos dienos tikrai nėra efektyvios.

„Kalbant apie pramonės įmones, tai didžiausias suintensyvėjimas pastebimas prieššventinį laikotarpį, kai vyksta didžiausi pirkimai. Kalėdiniam laikotarpiui einant į pabaigą, ypatingai sausio-vasario mėnesiais, mažmeninės prekybos srityje darbai vyksta vangiai. Dalis įmonių neprieštarauja, kad yra tos laisvos dienos, nes joms vargu ar pavyktų savo darbuotojus užkrauti pilnais pajėgumais. Efektyvumas vis tiek būtų menkas. Kalbant apie valstybės įstaigas ar paslaugų įmones, kurios nereikalauja nuolatinio kontakto su teikiamų paslaugų gavėjais, tarkime, informacinių technologijų, joms šventiniu laikotarpiu jaučiasi darbo našumo kritimas“, – pastebi ekonomistas.

Kaip pažymi Ž. Mauricas, šventiniu laikotarpiu darbo dienomis darbuotojai labiau pabendrauja vieni su kitais, pasidalija įspūdžiais, kokias gavo dovanas, organizuoja kalėdinius pietus.

„Tai sutelkia žmonės, bet darbo požiūriu tos dienos tikrai nėra efektyvios“, –pridūrė Ž. Mauricas.

Kaip Eltą informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, paskaičiuota, kad į valstybės biudžetą ir savivaldybių biudžetus, Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetą ir kitus valstybės pinigų fondus dėl kiekvienos papildomos nedarbo dienos nesurenkama apie 40 mln. eurų.

Ministerija taip pat pažymi, kad visos ES šalys švenčia Kalėdas, tačiau skirtingą dienų skaičių. 3 šalys turi tik vieną šventinę dieną - gruodžio 25 d., 9 šalys - tris šventines dienas, gruodžio 24-26 d., o 16 šalių - dvi šventines dienas, gruodžio 25-26 d. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių