Quantcast

Opozicija apie PVM lengvatos šildymui mažinimą: geriau vėliau negu niekada

Vyriausybei svarstant sumažinti lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą šildymui nuo 9 iki 5 proc. ir taip padėti gyventojams sumažinti išlaidas šį šildymo sezoną rekordiškai išaugus sąskaitoms, Seimo opozicija tokį valdančiųjų žingsnį sako remtų, bet su kai kuriomis išlygomis.

Tačiau Seimo nariai kartu primena, kad valdantieji dar rudenį atmetė jų siūlymus mažinti PVM nuo šildymo sezono pradžios.

„Mes tą patį ankstyvą rudenį siūlėme. Registravome pataisas ne tik dėl mažesnio PVM centriniam šildymui, bet ir dėl elektros, dujų visiems buitiniams vartotojams. Juos tiesiogiai liečia, jiems dar baisiau. Tada premjerė aiškino, kad palikime tai spręsti rinkai“, – BNS sakė socialdemokratas Gintautas Paluckas

„Dabar (valdantieji – BNS) atsibudo. Geriau vėliau negu niekada, bet šitaip valstybė nevaldoma. Jau žmonės moka už žvėriškai išaugusias sąskaitas. Miesteliai, kaimai, matosi važiuojant tamsiu paros metu, yra neapšviečiami, nes taupo elektrą savivaldybės, kai viskas taip šoko į viršų“, – pridūrė jis.

Pasak parlamentaro, išaugus energetikos išteklių kainoms, sprendimus dėl mokestinių lengvatų priėmė Estija, Latvija, Švedija, Lenkija.

Darbo partijos frakcijos narys Seimo vicepirmininkas Andrius Mazuronis taip pat teigė, kad „darbiečiai“ prieš artėjusį šildymo sezoną ne kartą siūlė mažinti PVM energetiniams resursams, bet tam nepritarė nei Finansų ministerija, nei Seimui  išvadą teikusi Vyriausybė.

„Jau tada buvo akivaizdu, kad situacija visiškai nenormali ir sunkiai pakeliama žmonėms, nes pajamos neauga taip, kaip auga energetinių resursų kainos ir iš paskos visa infliacija“, –  teigė A. Mazuronis.

Pasak jo, akumuliuoti energetinių resursų kainas dar svarbu ir dėl to, kad paskui seka augančios prekių ir paslaugų kainos.

A. Mazuronis įsitikinęs, kad atmetę opozicijos siūlymus dėl PVM mažinimo maisto produktams ir energetikos resursams valdantieji manipuliuoja

„Tai politinė manipuliacija, kai siūlo ne tie, opozicija, tada netinka, atmeta su kritikos pakankamai didelė lavina, o paskui, po kelių mėnesių patys siūlo tuos pačius dalykus“, – pareiškė jis.

Lietuvos regionų frakcijai priklausantis Biudžeto ir finansų komitete dirbantis Andrius Palionis taip pat priminė ne kartą komitete išsakytą Finansų ministerijos poziciją, kad bus einama ne PVM lengvatų, o pajamų didinimo keliu.

„Dabar, vadinasi, plokštelė pasikeitė, bet, manau, turėtume svarstyti plačiau – ne tik kalbėti apie lengvatą centralizuotam šildymui, bet ir malkoms, dujoms, elektrai, nes žmonės ir tai naudoja šildymuisi. Reikia į darbotvarkę įtraukti ir PVM lengvatą maisto produktams, jeigu norime kovoti su infliacija ir žmonių pajamų trūkumu“, – BNS teigė A. Palionis.

Jo teigimu, jeigu Vyriausybė keičia savo kryptį dėl PVM lengvatų, galbūt ji mato signalų, kad „kažkur kažko neužtenka“ – pajamų didinimas gyventojams buvo per mažas.  

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ Tomas Tomilinas sako, kad frakcija remtų laikinai galiosiančių pataisų dėl PVM šildymui mažinimą.

„Bet mūsų prioritetas yra ženklus išplėtimas kompensacijų už šildymą. Mes akcentuojame ne tiek lengvatas, kurių reikia ir maisto produktams, o kompensacijas“, – BNS tvirtino T. Tomilinas.

Jo teigimu, dabartinės kompensacijos už šildymą prieinamos tik 2 proc. šalies gyventojų, nors to reikia trečdaliui.

„Tokiu būdu būtų geriau amortizuotos dėl kainų didėjimo išaugusios išlaidos nei per lengvatą, kurios žmonės stipriai nepajustų“, – įsitikinęs T. Tomilinas.

Anot jo, kai kuriose šalyse kompensacijos dėl išaugusių kainų, ypač energetinių resursų, laikinai mokamos ketvirtadaliui-penktadaliui žmonių. 

Seimas 2021-ųjų gruodžio pradžioje nepritarė opozicijos inicijuotam siūlymui įpareigoti Vyriausybę ieškoti išeičių, kaip dėl kainų augimo naštos apsaugoti gyventojus. Valdantieji tada aiškino, kad tie siūlymai – finansiškai nepagrįsti ir gali dar labiau padidinti infliaciją bei abejojo, ar sumažinus PVM, sumažės kainos

Opozicijos politikai Seimui siūlė nedelsiant paruošti kainų augimo naštos gyventojams mažinimo planą, apsvarstyti galimybes mažinti akcizą kurui, diferencijuoti (PVM) mokesčio tarifą, užtikrinant 5 proc. lengvatinį tarifą būtiniausiems maisto produktams ir svarstyti papildomą tarifo mažinimą centralizuotam šildymui, dujoms, karštam vandeniui bei kitoms kuro rūšims, skirtoms individualių gyvenamųjų namų šildymui.

Į kompensacijas už šildymą siūlyta leisti pretenduoti ne tik mažas, bet ir vidutines pajamas gaunančius gyventojus bei būtų didinama finansinė parama smulkaus ir vidutinio verslo įmonėms.

Seimas praėjusio gruodžio pradžioje taip pat nutarė nesvarstyti socialdemokratų pateikto lengvatinio 9 proc. PVM už elektrą ir dujas buitiniams vartotojams, taip siekiant sumažinti gyventojų išlaidas.

Energetikos ir Finansų ministerijų teigimu, lengvata galėtų naudotis ne tik nepasiturintys, bet ir dideles pajamas gaunantys gyventojai, be to, mažesnis PVM tarifas dujoms būtų papildoma subsidija iškastiniam kurui, nuo kurio priklausomybę Lietuva siekia kuo labiau mažinti.

9 proc. PVM dabar nustatytas centralizuotam šildymui, o dujoms ir elektrai taikomas standartinis 21 proc. PVM tarifas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių