Quantcast

Onkologiniams ligoniams – lengvatos transportui ir didesnės išeitinės išmokos?

Sergantiesiems onkologinėmis ligomis Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) siūlo taikyti lengvatas viešajam transportui, lankstesnes darbo sąlygas, dvigubai didesnes išeitines išmokas, įteisinti draudimą diskriminuoti dėl sveikatos būklės.

„Šie siūlymai pateikti derinimui, Vyriausybėje turėtų būti rastas sutarimas, tada jie keliaus į Seimą ir tikiuosi, kad šie socialiniai palengvinimai bus priimti“, – antradienį per spaudos konferenciją Vyriausybėje sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Lengvatos viešajam transportui

Onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms siūloma nustatyti 80 procentų nuolaidą vykstant vietiniu ar tolimuoju viešojo susisiekimo transportu: autobusais, troleibusais, traukiniais. Nuolaida būtų taikoma vienkartiniam ar terminuotam vardiniam bilietui.

„Tokia nuolaida jau galioja įvairioms grupėms, onkologinėmis ligomis sergantieji jos dar neturėjo. Susirgę asmenys, kurie gyvena ne miestuose, toli nuo tų centrų, tai tas susisiekimas būtinas, kad galėtų užtikrinti sveikimo procesą – tiek pasiekiant miestą, tiek keliaujant jame“, – sakė L. Kukuraitis.

Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) prezidentas Šarūnas Narbutas sako, kad šiuo metu lengvata viešajam transportui gali būti taikoma tik nustačius netektą darbingumą. Pasak jo, sergantiesiems onkologinėmis ligomis jis gali būti nustatomas tik pabaigus gydymą.

„Onkologinis pacientas ligos pradžioje negali gauti neįgaliojo statuso – nustatytas netektas darbingumas. Mes turim įstatyme tokius reikalavimus, kad jis būtų nustatomas, tai turi būti baigtas aktyvus gydymas, baigta reabilitacija“, – kalbėjo Š. Narbutas.

„Onkologiniai pacientai tokį nedarbingumą gauna tik tada, kada pasiekia remisiją – po metų ar vėliau, o ne tada, kada liga smūgiuoja, kada yra pati pradžia“, – pridūrė jis.

Dvigubai didesnės išeitinės išmokos

SADM siūlo numatyti didesnes išeitines išmokas, kai iš darbo atleidžiamas darbuotojas, kuris nebegali eiti savo pareigų dėl sveikatos būklės.

Šiuo metu tokiems ligoniams išeitinė išmoka siekia vieno mėnesio atlyginimą, jei dirbta ilgiau nei metus, ir pusės mėnesio, jei darbo santykiai tęsėsi trumpiau nei metus. Darbo kodekso pakeitimuose siūloma išeitinę išmoką padvigubinti – mokėti vieno mėnesio atlyginimą, kai dirbta trumpiau nei metus, ir dviejų mėnesių, kai dirbta ilgiau nei metus.

Pasak L. Kukuraičio, šie pakeitimai galiotų ne tik sergantiems onkologinėmis ligomis.

„Apmąstydami onkologinėmis ligomis sergančių asmenų padėtį, Darbo kodekso pokyčius darom visoms sunkiomis ligomis sergančių žmonių grupėms“, – teigė ministras.

Taip pat Darbo kodekso pataisomis siekiama, kad darbdavys turėtų pareigą tenkinti prašymą dėl nuotolinio darbo ir kai to paprašo darbuotojas, pateikęs gydytojo išvadą apie savo ligą.

Šiuo metu darbdavys privalo tenkinti prašymą bent penktadalį laiko dirbti nuotoliniu būdu, kai to paprašo nėščia, neseniai gimdžiusi ar krūtimi maitinanti darbuotoja, taip pat jei to nori darbuotojas, auginantis vaiką iki 3 metų, vienišas tėtis ar mama, turintis vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų.

Dar vienu įstatymo pakeitimu siūloma, kad darbdavys turėtų būtinai sutikti ir su onkologine liga susirgusio darbuotojo prašymu išeiti priklausančių kasmetinių atostogų, kai prašymas pagrįstas sveikatos priežiūros įstaigos išvada.

Panašus reglamentavimas būtų taikomas ir susirgusiam darbuotojui prašant neapmokamų atostogų – darbdavys tokį prašymą turėtų tenkinti.

Draudimas diskriminuoti dėl ligos

Lygių galimybių įstatyme ketinama įteisinti draudimą diskriminuoti dėl sveikatos būklės – onkologinių ligų, genų mutacijų ir kitų ligų.

Pasak SADM, šis siūlymas sudarytų sąlygas sergantiems žmonėms kreiptis į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą, kai manoma, kad atleidimas, pažeminimas pareigose arba netinkamų sąlygų darbui sudarymas yra susijęs su asmens sveikatos būkle.

„Šie pakeitimai turėtų užtikrinti saugesnę situaciją žmonėms, kurie suserga onkologinėmis ar kitomis ligomis, tiek darbo, tiek kitose visuomenės aplinkose. Tai principinė nuostata“, – sakė L. Kukuraitis.

POLA vadovo teigimu, su diskriminacija darbe dėl ligos susiduria kas antras sergantysis, ji ypač ryški regionuose.

„Būtent regionuose tos socialinės problemos labai aktualios. Į mūsų kviečiamus renginius pacientai bijo ateiti, nes mažoje bendruomenėje sako: pamatys, kad sergu onkologine liga, tada darbdavys sužinos, kad sergu, ir galbūt atleis“, – teigė Š. Narbutas.

Įstatymų pataisos, pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Seimą turėtų pasiekti pavasario sesijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

išeitinė

išeitinė portretas
didesnė išeitinė...gal jau ministras žada palikti pareigas ?:)To net nesusapnuosi,kad gali didinti išeitines,net dvigubinti .

...

... portretas
Jiems reikia teikt lengvatines eutanazijos paslaugas.

Iš  portretas
Straipsnio galima suprasti, kad visi onko ligoniai po gydymo gauna neigaluma , bet taip nėra. Labai geras pasiūlymas, tik vargu bus priimtas tinkamai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių