Quantcast

Nutarta: valstybė turės tik tiek nekilnojamojo turto, kiek jo reikia

Vyriausybėje priimtas nutarimas, kuriuo užbaigiamas administracinio valstybės nekilnojamo turto perdavimas valdyti centralizuotai. Nuo šiol visas valstybei priklausantis administracinės paskirties turtas bus valdomas ir naudojamas taip, kad būtų užtikrinta, jog valstybė turėtų tik tiek nekilnojamo turto, kiek jo reikia.

„Vienas svarbiausių šių metų Vyriausybės uždavinių baigiamas įgyvendinti – centralizuotam valdymui perduodamas visas likęs administracinis valstybės nekilnojamasis turtas. Tai padės reikšmingai sumažinti ne tik šio turto plotus, bet ir jo valdymo bei priežiūros išlaidas“, – sako finansų ministras Vilius Šapoka.

Dar 2015 metais pradėta aktyviai vykdyti centralizuoto valdymo reforma, kurios metu VĮ Turto bankui etapais iki 2020 metų buvo perduota apie 80 proc. administracinės paskirties valstybės nekilnojamojo turto. Nuo šiol perdavus visą likusią dalį centralizuotam valdymui, valstybinis administracinis turtas bus ne tik prižiūrimas, atnaujinamas, bet ir valdomas efektyviai, t. y. suteikiant įstaigoms patalpas, atsižvelgiant į jų poreikius, perskirstant naudojamą administracinį turtą, konsoliduojant jį į stambesnius turto vienetus ar parduodant nenaudojamą ar netinkamą naudoti nekilnojamą turtą. Tam sąlygas sudaro pernai priimtas Valstybės ir savivaldybių turto valdymo įstatymas ir su juo susiję įstatymų pakeitimo projektai.

Taip pat nuo kitų metų sausio 1 dienos visas valstybės administracinės paskirties turtas bus valdomas ne paslaugų ir panaudos, o nuomos sutarčių pagrindu, kuris leis užtikrinti šio turto vertės palaikymą.

Šiuo metu VĮ Turto bankui perdavus valdyti apie 84 tūkst. kv. m. valstybės nekilnojamojo turto, bendras centralizuotai valdomo nekilnojamojo turto plotas sieks apie 718 tūkst. kv. m.

Darbai tik įsibėgėja – per ateinantį dešimtmetį, t.y. iki 2030 m., bus siekiama maksimaliai panaudojant turimą plotą bendrai jį sumažinti iki 414 tūkst. kv. m., tam, jog liktų tik geros kokybės optimalus kiekis valstybės valdomo administracinio nekilnojamojo turto.

Kito valstybinio nekilnojamojo turto taip pat laukia pokyčiai. Šiuo metu rengiamos ilgalaikės valdymo gairės dėl galimo centralizuoto nekilnojamo turto valdymo, kuris naudojamas socialinės srities, švietimo ir sporto, teisingumo, sveikatos apsaugos ir kitose srityse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o... kiek valstybei reikia to turto turet ....

o... kiek valstybei reikia to turto  turet  .... portretas
spres Saipokas su banko zuliku chebra ...

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Taip! Juk negarantuoti, kad perrinksime! Už savo padidintus milijonus dar nugvelbsite pačius geriausius Lietuvos lopinėlius!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių