Quantcast

Nuo Kinijos nukentėjusių įmonių paramos prašymai bus vertinami sparčiau

Vyriausybė trečiadienį nusprendė, kad nuo Kinijos prekybos apribojimų nukentėjusių Lietuvos įmonių paramos prašymai bus vertinami sparčiau. Finansų ministerijos siūlymu numatyta supaprastinti vertinimą, ar jos tikrai negauna bankų finansavimo.

„Siūlymas susijęs su atsiradusiomis geopolitinėmis įtampomis, kai taikomi tam tikri prekybos ribojimai nepaskelbus sankcijų“, – posėdyje sakė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

„Tam, kad būtų galima sparčiau prisidėti prie situacijos gerinimo ir pagelbėti verslui šiek tiek sparčiau, siūloma, kad išankstinis poreikio vertinimas priemonėms, kurios atsiranda ir yra taikomos tuomet, kai yra tarptautiniai prekybos ribojimai, būtų daromas šiek tiek sparčiau ir apimtų tik finansavimo rinkos sąlygomis nepakankamumo ar neoptimalumo nustatymą“, – kalbėjo ji.

Anot ministerijos, padėtis su Kinija negerėja, tai didina įmonių problemas, joms reikia lėtų ieškant naujų rinkų, tiekimo grandinių, perorientuojant veiklą.

„Reikalingas pakeitimas tam, kad Europos Komisijoje, kurioje dabar esame pristatę koncepciją valstybės pagalbos paskoloms dėl trečiųjų šalių prekybos apribojimų, yra kai kurie dalykai, kuriuos Europos Komisija vertina ir yra mūsų vidiniai procesai, kurie galbūt mus šiek tiek lėtina. Šitas pakeitimas greitina procesą“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Suderinus su EK, spartesnio atsigavimo siekiančioms įmonėms, tarp jų ir nukentėjusioms nuo Kinijos sankcijų, turėtų būti išdalinta 400 mln. eurų lengvatinių paskolų – pinigai būtų paimti iš tiesioginių COVID-19 paskolų portfelio.

Lietuva taip pat derina su EK 130 mln. eurų paskolų paketą sunkumų dėl Kinijos veiksmų patiriančioms įmonėms. Lengvatinės iki dvejų metų trukmės iki 5 mln. eurų (grupės – iki 10 mln. eurų) paskolos būtų teikiamos apyvartinėms lėšoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių