Quantcast

Neveikiančias įmones iki kitų metų siūloma likviduoti

Seimui siūloma įteisinti supaprastintą daugiau negu penkerius metus nevykdančių veiklos įmonių likvidavimą ir jų išregistravimą iš Juridinių asmenų registro. Supaprastinta tvarka galiotų iki šių metų pabaigos.

Registrų centro duomenimis, tokių įmonių gali būti apie 40 tūkst., jos yra išsibarsčiusios po visą Lietuvą. Kai kurios veiklos nevykdančios bendrovės įregistruotos dar 1990-1991 metais.

„Sutrumpėtų tokių juridinių asmenų išregistravimo procesas, žymiai mažėtų jo sąnaudos. Be to, registre nelikus veiklos nevykdančių įmonių, turėtume tikslesnį vaizdą apie šalyje veikiančias įmones ir organizacijas“, – BNS sakė Registrų centro atstovė Inga Dautartienė.

Juridinių asmenų likvidavimo ir išregistravimo supaprastinta tvarka laikinojo įstatymo projektą Seime registravo valdantieji „valstiečiai“ Valius Ąžuolas ir Viktoras Rinkevičius bei ekonomikos ir inovacijų ministras socialdarbietis Rimantas Sinkevičius.

V. Ąžuolo teigimu, Lietuvoje yra daug įmonių, kurios ilgiau negu penkerius metus nebevykdo veiklos, todėl pataisomis norima „pasidaryti tvarką“.  

„Yra ir savininkų mirusių, ir išvykusių į užsienį“, – BNS sakė V. Ąžuolas. 

Jis tikina, būtų likviduojamos tik „švarios“ įmonės, kurios neturi įsiskolinimų, nepradelsusios mokėjimų.

Jeigu per mėnesį pranešimą apie likvidavimą gavusi įmonė neatsilieptų ir nepareikštų motyvuoto prieštaravimo, vėliausiai po penkių darbo dienų ji nustotų egzistuoti. Tokiai įmonei priklausęs turtas taptų bešeimininkiu ir būtų perduodamas valstybei.

Registrų centras BNS nurodė, kad šiuo metu Juridinių asmenų registre yra apie 30 tūkst. daugiau nei penkerius metus veiklos nevykdančių įmonių ir dar apie 7 tūkst. įmonių, kurioms ilgiau nei penkerius metus yra suteiktas likviduojamos įmonės statusas.

Iš viso Juridinių asmenų registre dabar yra registruota 230 tūkst. įmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių