Quantcast

Netvarkingų pašto dėžučių savininkams verta suklusti: galite susidurti su bėdomis

  • Teksto dydis:

Nemažai pašto dėžučių yra apleistos ir netvarkingos. Kodėl jos tokios? Apie tai LNK pokalbis su Lietuvos pašto atstove Deimante Žebrauskaite.

– Kas yra netvarkinga pašto dėžutė? Ar ji būtinai turi būti nauja?

– Ne, tikrai neturi būti nauja. Netvarkinga pašto dėžutė yra ta, kuri yra nerakinama, kuri yra nesandari ir ant kurios laiškininkui sudėtinga identifikuoti jos adresą. Nuosavame name dažniausiai problemos nebūna, nes būna adresas ant namo, bet kai kalbam apie daugiabučius, laiškininkui labai svarbu suprasti, koks yra adresas.

– Šiais laikais, kai daugelio pašto dėžutė yra virtualioje erdvėje, atrodo, kad nebėra aktualios tos fizinės pašto dėžutės. Kiek aktualios tos fizinės pašto dėžutės? Kas siunčia popierinius laiškus?

– Laiškų kiekiai ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje mažėja. Bet vis dar yra smulkių siuntų tipas, kuris yra nesekamas, tai visiškai paprasta prekė ar siunta, kuri telpa į pašto dėžutę. Taip pat vis dar užsisako žurnalus ar laikraščius,  prenumeratą. Informaciniai pranešimai iš skirtingų valstybių institucijų, sąskaitos vis dar pasiekia per pašto dėžutę. Prašome visų savo klientų susitvarkyti pašto dėžutes, kad būtų sandarios ir rakinamos iki liepos 1 dienos.

– Kas po liepos 1 dienos laukia tų pašto dėžučių savininkų, kurie nekreipia dėmesio ar tvarkinga ji, ar ne?

– Tam, kad galėtume tvarkingai įteikti smulkias siuntas, prenumeratą, laiškus, prašome tvarkos. Šiuo metu visus informuojame apie tai. O nuo liepos 1 dienos, jeigu pašto dėžutė yra netvarkinga, nesandari ir nerakinama, tai visą pašto korespondenciją teks pasiimti iš pašto skyriaus. Jeigu laukiate prenumeratos, tai žinote, nebus patogu ateiti į pašto skyrių. Dalies, apie ką nežinote, net neateisite pasiimti ir neturėsite galimybės gauti, nes Lietuvos paštas neturės galimybės informuoti, kad tokia siunta yra. Kaimiškose teritorijose būna iki 60 proc. netvarkingų pašto dėžučių.

Kartais paliekam po akmenėliu ar už lango, bet tai nėra tikrai tvarus būdas.

– O kiek paštas pas save laiko korespondenciją?

– 30 dienų pašto skyriuje turėtų būti visa pašto korespondencija, o prenumeratos 60 dienų, nuo to momento, kada pasiekia pašto skyrių.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

– Kodėl paštas negalėtų atsiųsti lapelio ar priminimo, palikti žinutę tam netvarkingos pašto dėžutės savininkui. Net ir registruotai korespondencijai tokie dalykai bus taikomi, pavyzdžiui, teismo laiškams?

– Lietuvos paštas tą ir daro šį mėnesį. Informuoja skirtingais būdais klientus apie poreikį įsirengti dėžutes. Jeigu dėžutės nėra, mes neturim, kur palikti to lapelio. Kartais paliekam po akmenėliu ar už lango, bet tai nėra tikrai tvarus būdas, todėl prašome visų susitvarkyti savo pašto dėžutes. Tuo tarpu registruoti laiškai, juos reikia įteikti į rankas, kad pasirašytų. Jeigu siunta arba laiškas yra iki 2 kg atnešam į namus, jeigu ne, kviečiam į pašto skyrių. Jeigu kalbam apie teismo dokumentus, jie įteikiami taip pat į rankas – pasirašytinai.

– Ar pašto dėžutės dabar brangios? Kokia jų kaina?

– Pašto dėžučių tikrai yra skirtingų. Kainos taip pat skiriasi. Pigiausią pašto dėžutę galima įsigyti iki 10 eurų. Nėra didelė investicija ilgam laikotarpiui. 

– Arba gauti dovanų?

– Taip, tikrai galima gauti dovanų pašto dėžutę. Lietuvos paštas kaip tik paskelbė iniciatyvą „Padovanok pašto dėžutę“. Kviečiame fotografuoti savo ar artimųjų netvarkingas pašto dėžutes, ir siųsti el. paštu – dezute@post.lt arba įkelti socialiniuose tinkluose po šia iniciatyva skirtuose įrašuose iki birželio 13 dienos. Tada paskelbsim nuotraukas viešai ir galės žmonės balsuoti, o 100 daugiausiai surinkę balsų, gaus dovanų pašto dėžutę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuvos pastu nesinaudoju

lietuvos pastu nesinaudoju portretas
ir nesinaudosiu... nes jie nerealiai ispute kosminius ykainius... del pasto dezutes : gimines uzsienije gyvena 20++ metu... pasto dezutes ner- yra bet ji neprivaloma... kokia nori tokia kabini...uzrakto , a kam ?? jie te gyvenime tokio isradimo nemate.... a va geroves valdomoj teritorijos tualetini popieriu nuo aferistu versleigu reikia po uzraktu laikyt...

Siuntos

Siuntos  portretas
Nepavyko pristatyti. Dažnai būna toks įrašas, nors pašte net nenumatyti nei skambutis , nei žinutė siuntos ar laiško gavėjui. Bet , kadangi įrašas yra , kažkas gauna už neatlukta darbą.

Valstybė remia vagis

Valstybė remia vagis portretas
Situacija, kuri skatina netvarkingų dėžučių turėjimą: Pas mane laiptinėje kažkas išlaužė pašto dėžutę ir pavogė spynelę. Nupirkau ir įstačiau naują, bet vagystė pasikartojo. Trečią spynelę įstačiau ir prieš priverždamas varžtą, suveržimo sriegį sutepiau SuperCement klijais. Kad jo negalėtų atsukti su jokiu raktu. Spynelė išbuvo ilgiau, apie pusę metų, bet pagaliau ji buvo grubiai sulaužyta, o varžto atsukti negalėjau ir aš, nebent kviesčiausi meistrą, kuris man kainuotų papildomai apie 25 eurus. Taip ir liko jau penki metai nerakinama dėžė. Laiptinės gyventojai norėjo pastatyti filmavimo kamera, bet paaiškėjo, kad tai draudžiama, nebent ji būtų apsaugos firmos, kuriai reikėtų už nieko nedarymą kas mėnesį mokėti mokestį. Išvada - valstybė remia vagis.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių