Quantcast

Siekiančių neteisėtai perimti įmonės akcijas nestinga: užfiksuoti penki atvejai

Registrų centras, siekdamas nepriekaištingos verslo apsaugos, nuo šių metų pradžios kardinaliai sustiprino gaunamų dokumentų registravimo kontrolę, pradėjo metodišką darbą su atsakingais specialistais ir teisėsauga atlikti dvigubus faktų tikrinimus, taip pat atvėrė konsultacijų liniją verslui.

„Vien per šiuos metus esame atlikę vidinius tyrimus ir informaciją perdavėme teisėsaugai dėl penkių atvejų, kai pateikus galimai suklastotus dokumentus ir prisidengiant kitais asmenimis, buvo bandoma neteisėtai perimti įmonės akcijas.

Dalis asmenų sulaikyti ir išvesdinti klientų aptarnavimo vietose. Taip pat atliekant skirtingus vidinius tyrimus nustatėme pasikartojančius asmenis ir galimai užčiuopėme veikiančią sistemą. Dėl visų šių atvejų jau pradėti ikiteisminiai tyrimai, pritaikytos laikinos nuosavybės teisių apribojimo priemonės“, – pranešime cituojamas Registrų centro prevencijos departamento vadovas Giedrius Cininas.

Siekiant neteisėtai užvaldyti įmonę, pirmiausia visus pakeitimus reikia įregistruoti Juridinių asmenų registre, todėl Registrų centre dirbantys registratoriai yra tie asmenys, kurie pirmieji užfiksuoja įtartinus veiksmus. Nuo šių metų pradėtas metodinis prevencinis darbas su šiais specialistais.

„Nuo šiol visų registratorių reikalaujame ne tik tikrinti dokumentų turinį, bet ir įsitikinti parašų tikrumu, atlikti dvigubus patikrinimus, kilus bent menkiausiai abejonei, susisiekti su įmonės akcininkais, asmenų tapatybes tikrinti registruose – įsitikinti, ar naujasis neteisėtas vadovas ar savininkas nėra miręs, asocialus, taip pat Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registre – ar asmuo yra veiksnus. Nors tai kainuoja laiko, tačiau užtikriname, kad verslo vagystės būtų eliminuojamos dar jų užuomazgose. Be to, nuo šiol visus atvejus perduodame policijai“, – pranešime cituojamas G. Cininas.

Anot jo, analizuojant visus atvejus, pastebima, kad dažniausiai veikiama pagal tą patį planą: atvykus į Registrų centrą pateikiamas suklastotas įgaliojimas, vienintelio akcininko sprendimas bei prašymas pakeisti įmonės vadovą ir vienintelį akcininką. Paprastai dokumentai būna pasirašyti naujojo neteisėto įmonės vadovo ar akcininko. Neretai naujasis neteisėtas įmonės savininkas, Gyventojų registro duomenimis, yra miręs ar įtrauktas į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų sąrašą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių