Quantcast

Nesutariama dėl alkoholio pardavimo tik specialiose parduotuvėse

  • Teksto dydis:

Šiaurės alkoholio ir narkotikų politikos tinklo prezidentas Lauri Beekmann (Lauris Bekmanas) sako, kad Skandinavijos šalyse pasiteisino valstybės monopolis prekiaujant alkoholiu.

Vilniuje vykusioje diskusijoje jis pabrėžė, kad alkoholio pardavimas specializuotose valstybinėse parduotuvėse leidžia užtikrinti, kad alkoholis būtų nepasiekiamas nepilnamečiams arba jau išgėrusiems asmenims.

Laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas prieštaravo, sakydamas, jog tie patys ribojimai gali būti įvedami tiek valstybinėse, tiek privačiose parduotuvėse, tačiau L.Beekmann tikino, kad ribojimai kertasi su privačių parduotuvių ir gamintojų pelno siekiu.

„Šiaurės šalyse valstybės deklaravo siekį mažinti vartojimą, jos neieško naujų rinkų alkoholiui, dėl tos priežasties monopolis yra kažkas unikalaus ir aiškiai efektyviau nei privačios parduotuvės“, - dėstė L.Beekmann. Jo vadovaujamas tinklas vienija Šiaurės ir Baltijos šalių organizacijas, dalyvaujančias žalingų įpročių prevencijos bei kovos su narkotikais politikoje, kuria siekiama mažinti alkoholio ir narkotikų vartojimą. 

Pasak Ž.Šilėno, jis iš esmės nepritaria, kad alkoholio prieinamumas taikomas visiems vartotojams, o ne tik tiems, kuriems alkoholio vartojimas yra problema.

„Jeigu mes pripažįstame, kad yra grupė žmonių, kurie turi problemų su alkoholiu, tai priemonės turi būti nutaikytos į juos, o ne į visus. O dabar Lietuvoje nueinama tuo keliu, kad nėra sprendžiamos problemos tų, kurie turi problemų su alkoholiu, o tiesiog draudžiamas alkoholis visiems, tai yra neefektyvu, neteisinga ir galų gale priverčia suaugusiuosius jaustis kaip vaikus, kas, mano galva, nėra sprendimas“, - dėstė jis, aiškinęs, kad suaugęs žmogus turi teisę laisvai spręsti, ką vartoti, kartu priimdamas atsakomybę už pasekmes.

L.Beekmann savo ruožtu įsitikinęs, kad valstybė turi teisę įvesti ribojimus prieinamumui, nes dažnai sprendimas nesaikingai vartoti alkoholį yra daromas sergančio – priklausomo žmogaus ir jam būtina padėti. Kartu jis pabrėžė, kad priklausomas žmogus daro žalą visuomenei.

„Galiausiai valstybė apmoka gydymą – negalime pamiršti ekonominės pusės (…). Mes negalime kalbėti tik apie individo apsisprendimą“, - dėstė jis diskusijoje, kurią Vilniuje organizavo Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje kartu su Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentu.

Piliečių iniciatyvinės grupės „Už blaivią“ parengtose pataisose, kurios Seime įregistruotos surinkus reikalingą gyventojų parašų skaičių, numatyti įvairūs alkoholio prieinamumo ribojimai, tarp jų – siūlymas alkoholį pardavinėti tik specialiose parduotuvėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mastytojas

mastytojas portretas
tai pirmas zingsnis kurio ir siekia didieji tinklai perimti monopoli is smulkiu verslininku ir juos suzlugdyti visai todel tautos akyse jie kovoje su degtines naudotojais praso pensininku dokumento o is tikro perima visa bizni i savo rankas bet daugelis to neiziuri

ezys

ezys portretas
>>Silenai, niekas suaugusiam zmogui NEDRAUDZIA isigyti ir vartoti alkoholio, tik isigyti jis tai gales valstybineje specializuotoje alkoholiniu gerimu parduotuveje ;) tik tokiu atveju pardavejas nebus suinteresuotas didinti pardavimus. Gudruciai is laisvosios rinkos instituto, pelna pasiima privatus verslas, o gydyma tai jau is biudzeto apmoketi, ar ne? :)

ww

ww portretas
Pilnai sutinku,kad alkoholis butu parduodamas tik specializuotose parduotuvese ir dar butu ribojamas ju darbo laikas. Tada negales zmogus bet kada isigyti alkoholio,kaip dabar. Kur nueisi - lentynos luzta. Laikas su tuo baigti. Visos kalbos apie kova yra tik lozungai. Laikas daryti realius zingsnius ta linkme.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių