Quantcast

Nemokamo transporto nesigaili

Taline viešąjį transportą padarius nemokamą, šiame mieste juo besinaudojančių gyventojų skaičius išaugo dešimtadaliu. Estijos sostinės meras tikina, kad toks sprendimas pasiteisino.

Pokyčiai jau matyti

Vakar Talino, Rygos ir Vilniaus miestų bendradarbiavimo 20-ies metų sukakties minėjime Vilniuje dalyvavęs Talino miesto meras Edgaras Savisaaras dienraščiui sakė besidžiaugiantis, kad jų pavyzdžiu įsivesti nemokamo viešojo transporto sistemą ruošiasi pasekti ir kiti Europos miestai. Talino vadovas mano, kad ateityje tokią sistemą turėtų įgyvendinti ir dauguma kitų Europos miestų.

"Mūsų projektas startavo tik šių metų sausio 1-ąją, tad reikėtų palaukti metų galo, kad galėtume įvertinti jo sėkmę. Bet, remdamiesi pirmaisiais rezultatais, galime pasakyti, kad jau šiandien 15 proc. sumažėjo miestiečių, važinėjančių privačiu transportu, o besinaudojančių viešuoju transportu skaičius išaugo net 10 proc.", – sakė E.Savisaaras.

Miestiečiai patenkinti

Talino vadovas teigė, kad miestiečiai transporto reforma yra patenkinti ir jau dabar galima išskirti bent tris didelius šio projekto pranašumus.

"Pirmiausia, mes pagerinome žmonių susisiekimo galimybes. Ne kiekvienas miestietis prieš tai turėjo galimybę naudotis viešuoju transportu bet kada panorėjęs, nes tai gana brangu. Kitas svarbus dalykas yra ekologinis aspektas. Mūsų miestas buvo gana užterštas, bet jau šiandien užterštumas yra sumažintas", – sakė Estijos politikas.

p>Kaip dar vieną svarbų aspektą jis įvardijo ir ekonominę naudą. Pasak E.Savisaaro, prieš pradėdamas reformą, miestas turėdavo padengti nemažą dalį pinigų, kurie nebuvo surenkami parduodant bilietus. Talino savivaldybei tai kainuodavo apie 12 mln. eurų per metus.

"Mūsų viešojo transporto reforma suteikė daug naudos pensinio amžiaus žmonėms ir vaikams, kurių bilietai ir prieš tai buvo nemaža dalimi finansuojami. Nėra taip, kad iškart viešasis transportas būtų nemokamas visu 100 proc., bet dabar jau šį tikslą pasiekėme bent 50 proc.", – pokyčius gyrė Talino meras.

Plinta po Europą

Talino valdžia džiaugiasi, kad daugumoje Europos miestų ši idėja tampa itin populiari.

Pasak mero, šios idėjos sėkmė Taline turėtų paskatinti kitas valstybes pasekti jų pavyzdžiu, nes kol kas, atrodo, ši reforma bus sėkminga: "Netgi jūsų kaimynai Latvijoje diskutuoja apie tokią galimybę. Be abejo, tai brangus projektas, bet ilgalaikėje perspektyvoje tai atneš daug daugiau naudos."

E.Savisaaras mano, kad apskritai tokio tipo transporto reforma turi didelę perspektyvą Europoje ir anksčiau ar vėliau dauguma miestų ją įgyvendins.

"Vilniaus meras, atrodo, yra toks žmogus, kuris žavisi naujomis idėjomis ir jomis seka. Galbūt jis tokią sistemą įgyvendins ir čia. Šiandien mero namuose mačiau riedį, kuriuo jis naudojasi važinėdamas po miestą. Galbūt atsiras ir laisvas kambarys kokiam viešojo transporto autobusui", – juokavo E.Savisaaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių