Quantcast

Nelegalių rūkalų verslas kol kas nepaskandinamas

Lietuva Europolo linksniuojama kaip viena didžiausių nelegalių baltarusiškų rūkalų importuotojų į Vakarų šalis. Iš kontrabandininkų kasmet konfiskuojamas vis didesnis cigarečių kiekis, bet nusikaltėlių pasaulis atranda naujų būdų, kaip išvengti teisėsaugos pareigūnų dėmesio gabenant krovinius ir nuostolių.

Bendra operacija

Vieną didžiausių smūgių rūkalų kontrabandininkams Europoje teisėsauga sudavė lapkričio pabaigoje. Pasieniečiai, policijos ir muitinės pareigūnai iš Lenkijos, Estijos, Suomijos, Latvijos, Lietuvos, Slovakijos surengė bendrą operaciją, kuriai vadovavo Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra „Frontex“, padedama Europolo. Per dešimt dienų trukusią itin atidžią krovinių patikrą prie rytinių ES sausumos sienų buvo konfiskuota 1,85 mln. pakelių nelegalių cigarečių, 1,8 t tabako.

Apie mažesnio masto tyrimus teisėsauga praneša vis dažniau. Vieną iš sėkmingesnių tyrimų Vokietijos Eseno muitinės tyrimų tarnyba surengė lapkričio 10–12 d. Buvo atlika vienuolika kratų Diuseldorfe ir kituose mažesniuose miestuose. Aptikta maždaug 150 tūkst. pakelių cigarečių (o tai reiškia, kad nesumokėta 550 tūkst. eurų akcizo ir kitų mokesčių), daugiau nei 120 tūkst. eurų, ginklų.

Iš viso buvo sulaikyti devyni įtariamieji, prokuratūros prašymu teismas keturis Lenkijos piliečius leido suimti ilgesniam terminui.

Tyrimą Eseno muitinės tyrimų tarnybos Kelno biuras pradėjo dar pernai rudenį. Pradėta sekti trijų lenkų grupė, kuri organizavo neapmokestintų cigarečių gabenimą dideliu mastu. Tyrėjai atskleidė, kad grupuotė gabeno nelegalias cigaretes iš Lenkijos į Vokietiją ir Belgiją naudodama Lenkijoje registruotus sunkvežimius. Dalis neapmokestintų cigarečių buvo atvežta į Vokietijos sandėlius. Manoma, kad cigaretės buvo skirtos Didžiosios Britanijos rinkai, nes ten rūkalai nepalyginti brangesni nei rytinėse ES valstybėse.

„Nepaisant tikslinio Europos akcizų derinimo, cigarečių dėžutės kainos Lenkijoje siekia apie 30 eurų, o Didžiojoje Britanijoje ir Airijoje – iki 100 eurų“, – sakė Eseno muitinės tyrimo biuro spaudos atstovė Heike Sennewald.

Lietuvoje kiekiai didėja

Lietuva Europos kontrabandos kontekste šiemet irgi labai išsiskiria. Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) pareigūnai per devynis šių metų mėnesius sulaikė 13 mln. pakelių nelegalių cigarečių; pernai per visus  metus jų sulaikyta 8 mln., o 2018-aisiais – tik 6,1 mln. Dažniausiai nelegalių rūkalų aptinkama įvežant iš Baltarusijos krovininiais vilkikais arba išaiškintuose šešėliniuose sandėliuose mūsų šalies viduje.

O štai Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) kardinalių pasikeitimų dėl kontrabandos šiemet nefiksavo. Per dešimt mėnesių pasieniečiai sulaikė 1,68 mln. pakelių cigarečių, pernai – 1,74 mln. Iš viso pasieniečių sulaikyto rūkalų kiekio 95 proc. buvo bandoma gabenti per sieną su Baltarusija.

Pasieniečiai pastebi suintensyvėjusius bandymus cigaretes iš Baltarusijos gabenti slepiant krovininiuose geležinkelio sąstatuose. Per dešimt mėnesių nustatyti 29 cigarečių gabenimo traukiniais atvejai (iš jų 21 atvejis išaiškintas liepą–spalį). Traukiniais atgabentų rūkalų kiekis (beveik 336 tūkst. pakelių) sudaro penktadalį visų VSAT sulaikytų kontrabandinių cigarečių. Per visus 2019 m. nustatyta septyniolika cigarečių kontrabandos traukiniais atvejų.

6 – tiek Lietuvoje likviduota nelegalių cigarečių cechų ir viena tabako žaliavos apdorojimo linija.

„Kalbant apie pasienio kontrolės punktus, dėl įvairių apribojimų vykstant į Baltarusiją žymiai sumažėjo legalių keliautojų lengvaisiais automobiliais dalis, kuri anksčiau bandydavo į Lietuvą atgabenti ir santykinai nedidelius kontrabandinių cigarečių kiekius, – paaiškino VSAT pareigūnai. – Krovininių automobilių eismas nebuvo apribotas, todėl pandemija bandymams gabenti kontrabandinius krovinius vilkikų priekabose įtakos neturėjo.“

Pirmo karantino metu buvo padažnėję bandymai gabenti rūkalus per vadinamąją žaliąją sieną ir jų dalis sudarė daugiau kaip pusę viso sulaikytų rūkalų kiekio. Trečią metų ketvirtį tendencija pasikeitė – sumažėjo atgabentų per žaliąją sieną ir išaugo atgabentų per pasienio kontrolės postus rūkalų kiekis. Ši tendencija tęsėsi ir spalį, kai per juos atgabenta beveik 76 proc. pasieniečių sulaikytų rūkalų.

Pagrindiniai cigarečių kontrabandos būdai per žaliąją sieną pastaraisiais metais nesikeičia. Anot VSAT, vienas jų – permetimas tiek rankomis, tiek naudojant savadarbes technines priemones iš Baltarusijos teritorijos per valstybės sieną, jos nepažeidžiant. Taip pat plukdymas iš Baltarusijos pasroviui pasienio vandenimis užmaskuojant krovinį ar stengiantis plukdyti po vandeniu (skersai upės kontrabanda dažniausia pergabenama narų arba panaudojant virves). Nustatyti keli atvejai, kai rūkalai buvo gabenami dronais.

Geografija: pogrindiniai rūkalų cechai, gamyklos pastaruoju metu demaskuoti Vokietijoje, Belgijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje, Latvijoje, o nemažai įrangos cigaretėms gaminti sulaikyta ir Lietuvoje. Lenkijos teisėsaugos nuotr.

Stebimas ir mažėjimas

Vis dėlto naujausiame Tarptautinio audito ir mokesčių konsultavimo bendrovių tinklo KPMG metiniame tyrime, kuriame analizuojama nelegalių cigarečių rinkos mastas ir raida visose ES valstybėse narėse, Jungtinėje Karalystėje, Norvegijoje ir Šveicarijoje, teigiama, kad mažėja nelegalių rūkalų srautai iš trečiųjų šalių. Pernai ES buvo surūkyta 38,9 mlrd. kontrabandinių cigarečių (tai sudaro 7,9 proc. viso suvartojamo kiekio), palyginti su 2018-aisiais – 4,7 mlrd. mažiau.

Pasak KPMG ekspertų, per pastaruosius ketverius metus padaryta didelė pažanga siekiant sumažinti bendrą nelegalių cigarečių iš ES nepriklausančių šalių, ypač iš Ukrainos, Baltarusijos, Alžyro ir Moldovos, kiekį.

Tačiau šiame kontekste vėl minima Lietuva. 2015–2019 m. tyrimo duomenimis, didžiausia dalis (maždaug 80 proc.) nelegalių cigarečių į mūsų šalį atkeliauja iš Baltarusijos. KPMG ataskaitoje minima, kad trečdalis jų reeksportuojama į Vakarų Europą. Didžiausias srautas teka į Jungtinę Karalystę, Norvegiją. Tiesa, per pastaruosius penkerius metus rūkalų kontrabandos iš Lietuvos mastai sumažėjo maždaug tris kartus. Užtat srautai į Vokietiją padvigubėjo ir ji pernai jau užėmė trečiąją vietą.

MKT atstovas Gediminas Kulikauskas, dienraščio paklaustas, kiek sulaikoma iš Lietuvos bandomų išvežti į Vakarų Europą nelegalių rūkalų, teigė, kad sudėtinga tiksliai atsakyti.

„Nelegalūs rūkalai, skirti Vakarų Europos juodajai rinkai, gali būti tarp sulaikytų dar įvežimo į Lietuvą momentu pasienyje su Baltarusija (čia sulaikyta 59 proc. visų šiemet muitininkams įkliuvusių nelegalių cigarečių). Taip pat gali būti tarp sulaikytų jau šalies viduje (atitinkamai 26 proc.), t.y. pakeliui į Vakarų Europą. Ir, žinoma, tuose automobiliuose, kurie sulaikomi jau Lietuvos–Lenkijos pasienyje (čia per devynis šių metų mėnesius sulaikyta 15 proc. cigarečių kontrabandos krovinių)“, – paaiškino G.Kulikauskas.

Naujos tendencijos

Europolo pareigūnai sako, kad sumažėję kontrabandos srautai džiugina, tačiau nerimą kelia naujos nelegalių rūkalų verslo tendencijos. Nuo pernai ėmė daugėti pranešimų apie įvairiose šalyse aptinkamus pogrindinius cigarečių cechus ir net gamyklas.

Šiemet lapkritį Lenkijoje (Didžiosios Lenkijos vaivadijoje) demaskuota grupuotė, įkūrusi nelegalių cigarečių dirbtuves. Teisėsauga sulaikė keturis Varšuvos ir jos apylinkių 30–48 metų gyventojus, aptiko ir konfiskavo daugiau nei 1 t smulkinto tabako, 7 tūkst. pakelių gatavos produkcijos, taip pat 2 kg amfetamino, ginklų. Pareigūnų teigimu, rasta įranga per vieną valandą galėjo pagaminti mažiausiai 2 tūkst. cigarečių (100 pakelių).

Gerokai didesnio pajėgumo pogrindinė cigarečių gamykla Lenkijoje (Silezijoje) aptikta rugsėjo mėnesį. Čia toks pat rūkalų kiekis būdavo pagaminamas vos per minutę. Per operaciją rasta 100 tūkst. pakelių cigarečių, 7 t tabako, kalnai filtrų, rūkomojo popieriaus – visa tai panaudojus būtų pagaminta dar 15 mln. pakelių rūkalų. Sulaikytas net 21 asmuo, du iš jų – Vietnamo ir Kinijos piliečiai.

Lenkai garsėja ne tik Lenkijoje. Šių metų spalis, Vokietija. Rytų Saksonijos muitinė konfiskavo 50 t neapmokestinto cigarečių tabako – iš jo būtų galima pagaminti beveik 25 mln. pakelių nelegalių cigarečių. Įtariamieji kontrabandininkai keturi lenkai sulaikyti.

Spalio pabaiga, Belgija. Vietos pareigūnai kartu su Lenkijos muitine, Europolu ir Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) demaskavo nelegalių cigarečių gamyklą Briuselyje. Rasta kiek daugiau 8 tūkst. pakelių suklastotų rūkalų, 11,5 t pjaustyto tabako, popieriaus, folijos – visko, ko reikia cigaretėms gaminti ir pakuoti. Ir tai buvo jau trečia šiemet Belgijoje aptikta tokia gamykla. Anksčiau pavyko likviduoti dar ir šešis nusikaltėlių sandėlius, konfiskuoti tabako pjaustymo įrangą.

Spalio pradžia, Nyderlandai. Netoli Utrechto teisėsauga atakavo nelegalių rūkalų gamyklą. Pareigūnai sako, kad ji viena didžiausių iš iki šiol demaskuotų, nes per dieną joje galima buvo pagaminti iki 50 tūkst. pakelių produkcijos. Šios šalies institucijos apskaičiavo, kad šioje vietoje per pastaruosius keletą mėnesių pagaminta 900 tūkst. pakelių, kurios buvo sulaikytos kitose šalyse. Šįsyk rasta 180 tūkst. pakelių cigarečių, 32 t tabako ir pakavimo medžiagos. Sulaikyta trylika įtariamųjų, dauguma jų – Rytų Europos valstybių piliečiai.

Rugsėjo vidurys, Latvija. Muitininkai kartu su pasieniečiais viename angare Kuržemės regione aptiko nelegalų tabako sandėlį (10 t jau supjaustyto ir 14 t lapų) ir jam smulkinti skirtą įrangą. Sučiupti keturi 18–53 metų įtariamieji, baudžiamoji byla iškelta dėl neteisėto didelio kiekio tabako gaminių laikymo.

Lietuva irgi neatsilieka

Lietuvos MKT atstovas G.Kulikauskas, dienraščiui pasidomėjus, ar nebuvo faktų, kai bandyta įvežti ne pačių cigarečių, o jų gaminimo staklių, atsakė, kad ir mūsiškiai bando įsigyti tokios įrangos.

„Tokių bandymų įvežti pastaraisiais metais buvo ne vienas, – teigė G.Kulikauskas. – Be to, mėginama įvežti ne tik cigarečių gaminimo stakles, bet ir tabako žaliavos apdorojimo (smulkinimo, drėkinimo ir pan.) įrangą, kad apdorotą žaliavą vėliau būtų galima tiekti kitiems šešėliniams Europos fabrikams.

Mūsų pareigūnai, padedant ir kolegoms, Lietuvoje yra likvidavę šešis nelegalius cigarečių gamybos fabrikus ir vieną tabako žaliavos apdorojimo liniją. Dar trys tokios gamyklos, bendradarbiaujant su kolegomis iš užsienio, įvairiu laiku aptiktos ir Didžiojoje Britanijoje, Lenkijoje, Nyderlanduose ir Ispanijoje.“

Drastiškos latvių priemonės

Dėl baudžiamosios atsakomybės kad ir už vieno pakelio realizavimą, politikams turėtų padėti atsakyti ir didesnis subjektų Lietuvoje ratas: kriminologai, mokslininkai, teisėsaugininkai, sociologai ir kt.

Kokios priemonės būtų veiksmingesnės, nei dabar taikomos? Pavyzdžiui, Latvijos Saeima rugsėjo pradžioje prieš nelegalią tabako gaminių prekybą ėmėsi drastiškų priemonių. Čia kriminalizuotas bet kokio kiekio (kad ir vieno pakelio) rūkalų platinimas siekiant pelno. Asmuo gali būti nubaustas laisvės atėmimu iki vienų metų, viešaisiais darbais arba bauda. Iki tol baudžiamoji atsakomybė buvo taikoma tik dėl didelio kiekio. Dabar už didelio masto nelegalių tabako gaminių platinimą gali būti skirta iki trejų metų nelaisvės, o jei nusikaltimą įvykdė organizuota gauja – net iki aštuonerių metų.

Pasak Latvijos parlamentarų, iniciavusių pataisas, daugeliui nelegalių tabako gaminių prekeivių buvo skiriamos kelių tūkstančių eurų administracinės baudos, tačiau šie patys nemokėjo, o išieškoti neįmanoma.

Gal ir pas mus taip, kaip Latvijoje, sugriežtinta atsakomybė padėtų sumažinti nelegalių tabako gaminių srautus? Lietuvos VSAT Prevencijos skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis dienraščiui teigė, kad pasienio pareigūnai pritartų visoms priemonėms, padedančioms mažinti kontrabandos mastus, tačiau vienareikšmio atsakymo dėl Latvijos pavyzdžio VSAT negali pateikti. Pasak pareigūno, atsakomybės griežtinimas – tai ir politinis, ir vertybinis klausimas.

„Bet kokiu atveju, darant pakeitimus Baudžiamajame kodekse visuomet į problemą turi būti žiūrima sistemiškai ir vertinama, ar siūlytini pakeitimai būtų proporcingi, kaip jie derėtų su kitomis įstatymo saugomomis vertybėmis ir taikomomis poveikio priemonėmis, – svarstė G.Mišutis. – Lietuvoje privačios nuosavybės pažeidimo atveju baudžiamoji atsakomybė kildinama, kai pagrobiamo turto vertė viršija 150 eurų ribą ir tai laikytina baudžiamuoju nusižengimu. Latvijos pavyzdžiu kelių pakelių realizavimas valstybei padaro kelių eurų žalą. Taip pat vertintina turėtų būti ir tai, kad išaugtų proceso išlaidos, būtų rizikuojama 20 proc. rūkančiųjų paversti kriminaliniais nusikaltėliais.

Kiek žinome, Latvija minimus pakeitimus taiko trečią mėnesį, o tai per trumpas laikas daryti tvirtas išvadas. Be abejo, Latvijos situaciją būtina stebėti, VSAT tai daro ir darys bendradarbiaudama ir keisdamasi informacija su kolegomis toje šalyje. Taip pat manome, kad į klausimą, ar eiti Latvijos keliu dėl baudžiamosios atsakomybės kad ir už vieno pakelio realizavimą, politikams turėtų padėti atsakyti ir didesnis subjektų Lietuvoje ratas: kriminologai, mokslininkai, teisėsaugininkai, sociologai ir kt.

Vienas svarbiausių klausimų, manome, ar toks sprendimas nepareikalautų didelių administravimo išlaidų ir ar tokia griežta priemonė tikrai pasiektų pagrindinius tikslus. Taip pat svarbu turėti omenyje, kad Lietuvoje už akcizais apmokestinamų prekių įsigijimą, laikymą, gabenimą, naudojimą ar realizavimą pažeidžiant nustatytą tvarką yra numatytos gana didelės ir griežtos administracinės baudos, o pats administracinių bylų nagrinėjimas yra santykinai ir pigesnis, ir greitesnis nei baudžiamajame procese.“

Skaičiai: jei kontrabandininkų tendencijos nesikeis, šiemet muitinės kriminalistai bus sulaikę dvigubai daugiau nelegalių rūkalų. Š. Mažeikos / Fotobanko nuotr.

Griežtinimas pakeitė statistiką

Lietuvoje už nelegalių tabako gaminių kontrabandą ir platinimą numatyta atsakomybė ir pagal Administracinių nusižengimų kodeksą (209 str.), ir pagal Baudžiamąjį kodeksą (199 str. 2 d.).

Už akcizais apmokestinamų prekių (išskyrus energinius produktus ir elektros energiją) įsigijimą, laikymą, gabenimą, naudojimą ar realizavimą pažeidžiant nustatytą tvarką, prekyba akcizais apmokestinamomis prekėmis be banderolių ar kitų specialių ženklų arba su seno pavyzdžio banderolėmis, kai neteisėtai įsigytų, laikomų, gabenamų, naudotų ar realizuotų prekių vertė neviršija 100 eurų, gali būti skiriama nuo 40 eurų iki 200 eurų. Didėjant kiekiui, didėja ir baudos. Kai prekių vertė siekia 2 500–7 500 eurų, didžiausia galima nuobauda jau šokteli nuo 5 200 iki 6 000 eurų, o už pakartotinį tokį nusižengimą – nuo 5 760 iki 6 000 eurų. Beje, pareigūnai atkreipia dėmesį, kad nemaža pažeidėjų dalis baudų nemoka, savo vardu registruoto turto neturi, todėl pinigų išieškoti neįmanoma. Šiemet vienam kontrabandos gabentojui buvo skirtos net trys maksimalios baudos, tačiau jis nesumokėjo nė cento.

2018-ųjų pabaigoje Vyriausybei padidinus bazinius bausmių ir nuobaudų dydžius nuo 37,66 iki 50 eurų, už kontrabandą ir platinimą, kurie nelaikomi didelio masto, teoriškai atsakomybė sumažėjo, nes pakelta verčių kartelė, skirianti adminstracinę ir baudžiamąją atsakomybę.

Europolą džiugina sumažėję kontrabandos srautai, tačiau nerimo kelia naujos nelegalių rūkalų verslo tendencijos – įvairiose šalyse daugėja pogrindinių cigarečių gamyklų.

Pasak Policijos departamento, šiemet per devynis mėnesius policija, kontroliuodama šešėlinės ekonomikos reiškinius, surengė 2 086 tikslines priemones, jų metu nustatė 3 350 pažeidimų. Surašyti 2 735 administracinių nusižengimų protokolai dėl tabako gaminių, dėl jų pradėti 43 ikiteisminiai tyrimai. Sulaikyta daugiau nei 0,5 mln. pakelių tabako gaminių (jų vertė su privalomais sumokėti mokesčiais – beveik 1,8 mln. eurų).

Kaip pastebi Generalinė prokuratūra, tais pačiais metais Seimui kriminalizavus kontrabandą, muitinės apgaulę, neteisėtą disponavimą akcizais apmokestinamomis prekėmis, kai turimų daiktų vertė viršija 150 bazinių socialinių išmokų (BSI), dabar siekiančių 39 eurus, bet neviršija 250 BSI, iškeltų baudžiamųjų bylų skaičius šoktelėjo. 2019 m. užregistruotų su kontrabanda susijusių nusikalstamų veikų skaičius išaugo 67 proc., nuo 239 iki 399. Ištirtos 297 tokios veikos (2018 m. – 233), arba 74,4 proc. visų užregistruotų. Pernai bendra užkardytos turtinės žalos suma beveik 38,6 mln. eurų (užpernai – 32,5 mln. eurų).

Švelniausia Baudžiamojo kodekso numatoma bausmė už kontrabandą – bauda arba laisvės atėmimas iki ketverių metų. Tie, kurių turimų nelegalių prekių vertė perkopia 250 BSI, gali būti skirtas laisvės atėmimas iki aštuonerių metų. Bausmė gali dar sugriežtėti, kai kaltinimai tokiose bylose pateikiami ir pagal kitus Baudžiamojo kodekso straipsnius (pavyzdžiui, priklausymą nusikalstamai grupuotei ir t.t.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
taip iseina kad nelegaliai draudziama nuodytis o galima tik /valdzios/ nurodymu kurio ir nereikia nes patys tokie pat idijotai.....

oligarchas

oligarchas portretas
O narkotikai? Kontrabanda? heroinas?

aciu--- kontrabandistams .....

aciu--- kontrabandistams ..... portretas
kad yra nelegaliu rukalu ,nes antraip tektu vien tik Seimo narkomanau legalizuota marichuana kanapine rukyt...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių