Quantcast

Neapsigaukite: daugėja siūlymų įsigyti neaiškios kilmės produktų, neva apsaugančių nuo COVID-19

  • Teksto dydis:

Vakcinacijai nuo COVID-19 ligos šalyje vis labiau įgaunant pagreitį, Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) atkreipia dėmesį, kad virtualioje erdvėje privatūs asmenys jau pradėjo siūlyti įsigyti neaiškios kilmės preparatų, neva apsaugančių nuo koronaviruso. Susigundžiusieji tokiais siūlymais gali rimtai pakenkti savo sveikatai, pažymima VVKT pranešime.

VVKT primygtinai ragina žmones nepirkti neaiškios kilmės produktų, pristatomų kaip vakcinos ar vaistai, ir neužsiimti savigyda. Vakcinų nuo COVID-19 neįmanoma įsigyti nei internete, nei vaistinėse, pabrėžia VVKT specialistai, atkreipdami dėmesį kad šiuo metu vakcinas nuo COVID-19 perka tik valstybių Vyriausybės.

Lietuvoje žmonės šiuo metu skiepijami tik sveikatos priežiūros įstaigose, kurios vakcinas gauna netiesiogiai iš Ekstremalių sveikatai situacijų centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos. Žmonės įstaigose yra skiepijami pildant dokumentus ir vykdant griežtą apskaitą.

Be to, VVKT primena, kad viena iš šiuo metu rinkoje esančių vakcinų – ypatinga. Ją reikia saugiai transportuoti tam pritaikyta technika ir turėti reikiamą įrangą, vakcina turi būti laikoma itin žemoje temperatūroje – turi būti ne mažiau 70 laipsnių šalčio. Atitirpinus vakciną reikia praskiesti ir vartoti nedelsiant, priešingu atveju suyra jos veiklioji medžiaga. Akivaizdu, kad dėl sudėtingo vakcinos naudojimo, išskirtinių laikymo sąlygų, joks privatus pardavėjas negali užtikrinti jos saugumo.

VVKT atkreipia dėmesį, kad bet kokie viešoje erdvėje atsiradę siūlymai įsigyti vakcinų nuo COVID-19 ligos tai – tikrovės neatitinkanti informacija, galbūt paprasčiausias noras pasipelnyti. Tokiu būdu yra platinami falsifikuoti neaiškios kilmės produktai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių