Quantcast

Ne tik tėvai, bet ir seneliai galės prižiūrėti anūkus ir gauti ligos išmoką

  • Teksto dydis:

Nauja tvarka įsigaliojo nuo lapkričio 1 d. Išmoka bus mokama, jei vaikas privalės likti namuose, nes ugdymo įstaigoje bus skelbiamas infekcijų plitimą ribojantis režimas, praneša LNK.

Vytautas Dumbliauskas ne tik žinomas politologas, bet ir rūpestingas senelis. Su mažaisiais tenka laiką praleisti ne tik žaidimų aikštelėje arba skaityti knygas, bet kartais mažuosius tenka slaugyti užklupus ligoms.

„Darželyje, ypač iki ketverių metų, labai dažnas ligų periodas. Teko praleisti ne vieną savaitę, kad pabūčiau ir tėvai galėtų dirbti. Močiučių ir senelių tokia dalia. Manau, beveik absoliuti dauguma džiaugiasi tokia dalia“, – mintimis dalijosi V.Dumbliauskas.

Nuo lapkričio 1 d. įsigalioja nauja tvarka – seneliai, kurie prižiūrės vaikus, taip pat galės gauti ligos išmoką.

„Jeigu mokyklose arba švietimo įstaigose yra paskelbtas infekcijų plitimą ribojantis režimas. Už sveikus vaikučius, kurie prižiūrimi namuose, per infekcijų plitimą ribojantį režimą bus mokama išmoka“, – su nauja tvarka supažindino Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio draudimo grupės vadovas Vaidotas Kalinauskas.

Išmoka būtų mokama, jei į įstaigą įsisuktų gripas ar COVID-19. Gripų sezonas jau prasideda.

„Serga, ypač rudenį būna banga ir paskui pavasarį. Vieni išeina, kiti ateina. Pradinukai serga. Mokykla yra vieta, kur daug susitelkę vaikų, vyksta judėjimas, virusų apsikeitimas“, – sakė Šiaulių „Juventos“ progimnazijos mokytoja Asta Lendzbergienė.

Mokytoja parke su šeštokų grupe tyrinėjo Vilnių. Pedagogė ir mama, pati užaugino tris vaikus, prisimena, kai reikėjo persiplėšti ligoms užklupus.

Seneliai turi būti dirbantys ir turėti reikalingą ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą, kad gautų išmoką.

„Teko patirti visko. Teko ieškoti senelių pagalbos, auklyčių“, – dalijosi mokytoja.

Dabar nauja tvarka dėl išmokų seneliams galios ir nepaskelbus ekstremaliosios situacijos ar karantino.

„Sergančiam vaikui prižiūrėti tokia galimybė yra ir dabar. Jei vaikas serga, yra diagnozė, yra nedarbingumas, juo gali pasinaudoti ir senelis. Tačiau iki šiol nebuvo galimybės prižiūrėti neserganti vaiką, jei ugdymo įstaiga yra uždaryta. Nuo lapkričio 1 d. tokia galimybė atsirado“, – sakė „Sodros“ atstovė“ Malgožata Kozič.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Kalbinti tėvai sakė, kad toks sprendimas – žymus palengvinimas. Prižiūrint mažuosius neretai seneliai būna tie, kurie gelbėja pirmiausia.

„Seneliai turi būti dirbantys ir turėti reikalingą ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą, kad gautų išmoką“, – akcentavo V.Kalinauskas.

Kalbinta Irena sakė, kad vaikai užauginti ir anūkai jau turi vaikų. Mažuosius net ir sveikus prižiūrėti vyresniajai kartai – iššūkis: „Tikrai labai sunkus darbas. Kadangi slegia atsakomybė. O jeigu kas atsitiks, paskui man širdį akmuo spaus.“

„Sodra“ apskaičiavo, kad kasmet ligos išmokoms sumokamos milijoninės sumos.

„Už 2021 m. iš viso ligos išmokoms buvo skirta 400 mln. eurų. Ligos išmokoms dėl slaugos tenka 28 mln. eurų. Šiais metais per pirmuosius aštuonis metų mėnesius iš viso ligos išmokoms skirta 295 mln. eurų ir ligos išmokoms dėl slaugos – šiek tiek daugiau nei pernai – 29 mln. eurų“, – skaičiais pasidalijo M.Kozič.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių