Quantcast

Ne pagal paskirtį naudojamus nuomojamus sklypus apmokestins didesniu žemės mokesčiu?

Vyriausybė pritarė įstatymo pataisoms, reguliuojančioms statybas išnuomotuose valstybinės žemės sklypuose. Jos turėtų užkirsti kelią ydingai praktikai, kai sklypai naudojami ne pagal paskirtį.

Verslui, norinčiam apstatyti nuomojamą plotą bent 5 proc. didesniais statiniais nei buvo, tektų mokėti 20 proc. didesnį žemės mokestį. Tokiam projektui dar turės pritarti Seimas.

Dažniausia Kaune, Vilniuje, ar Klaipėdoje verslininkai nuperka sandėlį, gamyklą ar dar kokį statinį su prie jo suformuotu žemės sklypu, kurį iš valstybės nuomoja. Norėdami pakeisti nuomojamos žemės paskirtį ir pavyzdžiui, statyti gyvenamuosius ar komercinius pastatus susiduria su apribojimais bei Nacionalinės žemės tarnybos kontrole. Tarnyba, nustačiusi pažeidimų, dalį sutarčių nutraukia.

Bene ryškiausias toks atvejis – statybos Vilniuje, buvusio „Žalgirio“ stadiono teritorijoje, kai Nacionalinė žemės tarnyba ketino nutraukti sklypo nuomos sutartį. Mat valstybės sklypai išnuomoti ne aukcione, todėl toje vietoje stadionas turėjo išlikti, bet jis buvo griaunamas. Iki šiol šis ginčas su „Hanner“ bendrove nesibaigia.

Vyriausybė pritarė Žemės įstatymo pataisoms kurios turėtų užkirsti kelią ydingai praktikai, kai išnuomoti sklypai naudojami ne pagal paskirtį. Verslui, norinčiam užstatyti nuomojamą plotą bent 5 proc. didesniais statiniais, nei buvo nupirktas, žemės mokestis bus didinamas.

„Jeigu yra keičiama paskirtis ir užstatomas visas sklypas, tai už tą dalį, kuri didesnė nei reikia pastato eksploatacijai, būtų  mokamas vienkartinis 20 proc. sklypo vertės mokestis. Daug kartų buvom susitikę su verslininkais ir investuotojais, ir manom kad kompromisas yra pasiektas. O naujai sudaromoms sutartims bus galimas tik išsipirkimas, nuomos nebus“, – sakė žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.

„Labai gaila, kad nė į vieną verslo teiktą pasiūlymą atsižvelgta nebuvo. Pirmiausia tai palies didžiuosius miestus, miestų senamiesčius, teritorijas, kurios anksčiau buvo gamybinės, sandėliai ar panašiai, kurios nori regeneruotis, atsinaujinti. Nes verslui tai bus sunku tuos projektus įgyvendinti, gerokai pabrangs tų projektų įgyvendinimas“, – kalbėjo Nekilnojamojo turto plėtros asociacijos direktorius Mindaugas Statulevičius.

Padidinto žemės mokesčio netaikyti siūloma tik kai išnuomotame sklype statoma pagal investicijų sutartį. Tą turės patvirtinti vyriausybė. Dėl siūlomų Žemės įstatymo pataisų galutinai nuspręs Seimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių