Quantcast

Naujasis Darbo kodeksas: ko tikėtis?

  • Teksto dydis:

Vienas iš svarbių naujojo Darbo kodekso tikslų – darbo santykių lankstumas. Kaip bus forminamas papildomas darbas arba darbas keliems darbdaviams? Kokios naujos galimybės atsiranda planuoti darbo laiką tiek darbdaviams, tiek darbuotojams? Kokios naujovės laukia skaičiuojant atostogas? Kas bus su drausmine atsakomybe ir materialinės atsakomybės sutartimis? Apie tai – pokalbis su naujojo Darbo kodekso kūrimo grupės vadovu, Vilniaus universiteto profesoriumi dr. Tomu Davuliu.

– Dėl papildomo darbo buvo sudarinėjamos papildomo darbo sutartys (kaip visiškai atskira darbo sutarčių rūšis). Ar įsigaliojus naujajam Darbo kodeksui jos turės būti prijungtos prie pagrindinio darbo sutarties? Jei taip, ar už papildomą darbą galės būti mokamas papildomas darbo užmokestis ir priedai?

– Šiuo metu galioja tokia praktika, kad papildomo darbo susitarimai įforminami arba darbdavio įsakymais, arba atskirais darbuotojo ir darbdavio susitarimais, arba sudarant naujas darbo sutartis. Pagal naują Darbo kodeksą tokios sutartys nėra reikalingos - susitarimas dėl papildomo darbo yra esamos sutarties pakeitimas. Jis gali būti terminuotas, gali būti neterminuotas (tokiu atveju tikslinga numatyti nutraukimo sąlygas), jis turi numatyti, kokiu metu (pagrindinio darbo metu ar pasibaigus pagrindiniam darbui) bus dirbama, tokio papildomo darbo apimtis valandomis ir apmokėjimą (priedas kas mėnesį ar valandinis atlyginimas). Pažymėtina, kad tokie susitarimai gali turėti visiškai savarankišką statusą (reikia susitarti dėl minėtų sąlygų), tačiau jų pasibaigimas nereiškia darbo sutarties pasibaigimo. Vadinasi, negalioja šiaip jau būdingi įspėjimo terminai, neturi būti mokamos išeitinės išmokos jiems pasibaigus.

– Kas liks atsakingas už darbuotojo darbo ir poilsio laiko kontrolę, kai panaikinamos antraeilių pareigų darbo sutartys? Ar išliks pažymos iš darboviečių apie darbo laiką ir darbo režimą?

– Antraeilių pareigų reglamentavimas buvo išties biurokratiškas ir ne visada atspindėdavo realius santykius - juk kaip gali darbdavys išduoti kartą per metus pažymą apie darbuotojo darbo laiką kiekvieną dieną, kai darbuotojas dirba pagal suminę darbo laiką apskaitą arba kai jo darbo valandų skaičius per dieną kintantis. Antraeilių pareigų sutarties panaikinimas leidžia mums tokią sutartį vertinti kaip paprastą darbo sutartį ir darbuotojo nediskriminuoti. Turėkime omenyje, kad naujasis Darbo kodeksas atveria galimybes dirbti vienu metu keliems darbdaviams pagal naują darbo keliems darbdaviams sutartį.

– Kas tai per sutarties rūšis?

– Darbo keliems darbdaviams sutartis suteikia galimybę vienu metu dirbti keliems darbdaviams, kai jie susikooperuoja ir to pageidauja arba kai negalima pareigų vykdymo skirtingiems asmenims išdalinti iš anksto nustatytomis valandomis per darbo dieną. Tai galėtų būti tiek durininko, tiek kelių biurų valytojo ar apsaugininko darbas arba net specialisto (teisininko, buhalterio) darbas keliems susijusiems darbdaviams. Vienas iš jų mokėtų darbo užmokestį ir privalomus mokesčius, o kiti darbdaviai juos kompensuotų.  Tokiu būdu nereikėtų klastoti darbo laiko apskaitos žiniaraščių, žymėti nedirbtas darbo valandas vien dėl to, kad už tai būtų sumokėta. Einama paprastesnio darbo sutarčių sudarymo keliu, lengvinant galimybes sutarties šalims rasti sau tinkančią darbo formą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha

Aha portretas
Kodėl darbo kodeksas renkamiesiems negalioja? Kadencija prilygsta terminuotai darbo sutarčiai, kurios terminui pasibaigus išeitinės nepriklauso. O jei visiems nepriklauso, tai pagal kokį straipsnį seimūnams ir panašiems darbštuoliams taikoma išimtis? Galėtų Karbauckis nuo to pradėt, užuot "blaivybę skleidęs"...

Linda >ko tikėtis?

Linda >ko tikėtis? portretas
pritariu....to siekiama :)

ko tiketis?

ko tiketis? portretas
emigracijos didejimo...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių