Quantcast

Naujas opozicijos užmojis: prašo įvertinti naujų mokesčių teisėtumą

  • Teksto dydis:

35 opozicijos parlamentarai prašo Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinti, ar kartu su 2020 metų biudžetu priimti mokesčių įstatymai yra teisėti. Juos inicijavo Vyriausybė ir valdantieji.

Anot parlamentarų, tvarka, kai pagal Mokesčių administravimo įstatymą su biudžetu priimamiems mokesčių pakeitimams netaikomas 6 mėnesių įsigaliojimo terminas, gali prieštarauti Konstitucijai ir konstituciniam teisinės valstybės principui.

Kreipimosi iniciatorių nuomone, galimai neteisėtai buvo sutrumpintas mokestinių įstatymų įsigaliojimo terminas – pasiruošti naujų mokesčių įvedimui vietoj 6 mėnesių buvo paliktos vos kelios dienos.

„Seimas tapo neprognozuojamas. Prieš pat Kalėdas priimti įstatymai gyventojams ir verslui pasiruošti naujų mokesčių įvedimui paliko vos kelias dienas. Normalus visuomenės ir įstatymų leidėjų dialogas neįvyko. Su taip sparčiai besikeičiančiais įstatymais tapo itin sunku – praktiškai neįmanoma – planuoti gyvenimą ir veiklą“, – pranešime spaudai sakė vienas kreipimosi iniciatorių liberalas Simonas Gentvilas.

„Konstitucinio Teismo prašome išaiškinti, ar ne krizės laikotarpiu galima taip staigiai keisti esmines verslo aplinkos ir mokesčių sistemos sąlygas“, – pridūrė jis.

Parlamentarai KT prašo ištirti 2019 metų pabaigoje priimtas ir vos po dviejų savaičių – sausio 1 dieną įsigaliojusias Pelno, Akcizų, Nekilnojamojo turto, Gyventojų pajamų mokesčių įstatymų pataisas, taip pat kai kurių Mokesčių administravimo ir Teisėkūros pagrindų įstatymų nuostatų atitikimą Konstitucijai.

Seimas padidino pelno mokesčio tarifą bankams ir kredito unijoms, gyventojų pajamų mokestį didžiausias pajamas gaunantiems dirbantiesiems, sumažino gyventojų nekilnojamojo turto neapmokestinamos vertės dydį, padidino akcizus degalams, stipriam alkoholiui, kaitinamajam tabakui.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
ponai bajorai sujudo iprato gyventi valstybes saskaita nenori moketi mokesciu konservu klanas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių