Quantcast

Nauja tvarka: išankstines pensijas žmonės gautų mažiau apkarpytas?

Šalies gyventojai, nusprendę ateityje imti arba dabar jau gaunantys išankstines pensijas, ir šias išmokas, ir senatvės pensijas galėtų gauti mažiau apkarpytas.

Jei Seimas patvirtintų naują tvarką, vietoj išankstinių pensijų mažinimo po 0,4 proc. kas mėnesį, likusį iki senatvės pensijos amžiaus, siūloma nuo 2021 metų jas mažinti 0,32 proc.  

Tokias Socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisas parengė „valstiečiai“ Tomas Tomilinas ir Rima Baškienė, jos antradienį bus pristatytos Seimui.

Dėl siūlomų pakeitimų vidutiniškai 30 mėnesių išankstinę pensiją gaunančiam žmogui ji mažėtų 9,6 proc. vietoj dabartinio 12 proc. mažinimo. Visą šios pensijos mokėjimo laikotarpį ją gauti pasirinkusiam žmogui būtų taikomas 19,2 proc. mažinimas vietoje dabartinių 24 proc.  

Valstybės biudžete tam reikės numatyti daugiau kaip 5 mln. eurų per metus – nuo 5,3 mln. eurų 2021 metais iki 5,9 mln. eurų 2023 metais. 

Lietuvoje dabar išankstinę pensiją galima gauti, jei iki pensijos lieka penkeri metai, žmogus yra sukaupęs būtinąjį stažą ir neturi kitų pajamų.

Išankstinės pensijos – vidutiniškai ši pensija siekia 280 eurų – mokamos nuo 2004 metų liepos.

Šių metų liepą išankstinę pensiją gavo apie 5,5 tūkst. gavėjų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Man jau 50 metu. Dirbu visą gyvenimą fiziškai. Jau dabar ant kojų nepaeinu. O šeimas galvoja kad kai 70 metu bus būsiu darbinga. Jau penkiasdešimties reikia y pensiją eiti.

Raraima

Raraima portretas
Pas mus tų darbų pasirinkimas didelis,todėl galime rinktis!į 45mecius jau žiūri įtartinai,o ką bekalbėti apie 60meti.tas praeivis tikrai arba jaunas,arba kvailas

Jonas

Jonas portretas
Neduokite nieko ir neplaukite smegenų nes apsisikot kad gali dirbti iki šimto metų....dabar nežinoti kaip viską grzint ankstesne
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių