Quantcast

Nacionalinė biblioteka teisinasi dėl brangių baldų

  • Teksto dydis:

Neseniai po rekonstrukcijos duris atvėrusi nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka teigia, kad nestandartinius baldus pirko remiantis ekonominio naudingumo kriterijumi ir tariantis su Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

Žiniasklaidoje skelbtą informaciją apie tai, kad nestandariniai baldai buvo pirkti beveik ketvirčiu milijono eurų didesne kaina, bibliotekos atstovai vadina spekuliacijomis, kurias skleidžia dėl pažeidimo iš pirkimo eliminuota bendrovė „Idėjų parkas“.

„Visos žiniasklaidoje atsidūrusios spekuliacijos dėl galimų baldų kainų ir sumų plaukia iš vienintelio šaltinio – UAB „Idėjų parkas“. Ši bendrovė tokiu būdu galimai stengiasi paveikti teismo sprendimą, kuris turėtų būti priimtas rugsėjo 27 dieną“, - rašoma antradienį išplatintame bibliotekos pranešime.

Be to, kaip nurodo nacionalinė biblioteka, bendrovės „Idėjų parkas“ teiginiai dėl pateiktos mažesnės kainos yra nepagrįsti ir nepatikrinti, nes Viešojo pirkimo komisija, vadovaudamasi Viešųjų pirkimų įstatymu, neatplėšė šio tiekėjo voko, kuriame nurodyta pasiūlymo kaina, todėl negalėjo žinoti, kurio tiekėjo pasiūlymo kaina mažesnė.

Biblioteka nurodo, kad šiuo metu kreipėsi į VPT, prašydama leisti atplėšti voką su „Idėjų parko“ pateiktu kainos pasiūlymu.

Portalas 15min.lt pirmadienį rašė, kad Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka baldus iš bendrovės „Narbutas“ įsigijo 250 tūkst. eurų brangiau nei pasiūlė kita įmonė „Idėjų parkas“. Pastaroji įmonė 78 nestandartinius baldus siūlė parduoti už maždaug 381 tūkst. eurų, o įmonė „Narbutas“ - už apie 630 tūkst. eurų.

Viešojo pirkimo komisija iš konkurso pašalino „Idėjų parką“ dėl to, kad bendrovė laiku nesumontavo baldų pavyzdžių, kuriuos vokų su bendrovių pasiūlymais atplėšimo dieną turėjo apžiūrėti komisijos nariai. Taip konkursą laimėjo „Narbutas“.

Bibliotekos atstovai sako, kad visos bendrovės turėjo pakankamai laiko pateikti baldų pavyzdžius, o vykdydama pirkimą ji niekam negali daryti išimčių.

„Nacionalinė biblioteka sudarė vienodas sąlygas tai padaryti visiems dalyvavusiems tiekėjams. Akcentuojame, kad Nacionalinės bibliotekos viešojo pirkimo komisija konsultavosi su VPT, kuri taip pat išaiškino, kad, nespėjus pateikti pasiūlymo laiku, jis turi būti atmetamas, bet kokios išimtys prieštarautų Viešųjų pirkimų įstatymui“, - rašoma antradienį bibliotekos išplatintame pranešime.

Vėliau M. Mažvydo biblioteka su bendrove „Narbutas“ pasirašė papildomą susitarimą, pagal kurį nupirko daugiau baldų, nei buvo numatyta anksčiau – 101. Sutarties kaina tuomet šoktelėjo dar 160 tūkst. eurų iki 790 tūkst. eurų.

Iš konkurso pašalintos įmonės „Idėjų parkas“ ir Nacionalinės bibliotekos ginčą šiuo metu nagrinėja teismas.

Kaip nurodo M. Mažvydo biblioteka, atvirą baldų įsigijimo konkursą sudarė keturios pirkimo dalys, dviejose iš jų dalyvavo vienintelis tiekėjas - bendrovė „Narbutas“. Nacionalinės bibliotekos vertinimu, baldai buvo nupirkti už rinkos kainą.

„Pabrėžiame, kad Nacionalinė biblioteka baldų pirkimą vykdo vadovaudamasi teisės aktų reikalavimais. Siekdama racionaliai panaudoti valstybės lėšas ir užtikrinti viešąjį interesą, Nacionalinė biblioteka nori nusipirkti kokybiškus, visuomeniniam naudojimui tinkamus baldus“, - sakė M. Mažvydo bibliotekos atstovė Renata Surovec.

M. Mažvydo biblioteka po aštuonerių metų rekonstrukcijos buvo atidaryta rugsėjo pradžioje. Bibliotekos rekonstrukcijai išleista 25,9 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių