Quantcast

N. Udrėnas apie šilumos ūkį: vorai ir voratinkliai atgyja, juos vėl reikia suplėšyti

Prezidentės patarėjas teigia, kad šalies vadovės sprendimas vetuoti Šilumos ūkio įstatymo pataisas suteiks daugiabučių gyventojams galimybę pasirinkti nepriklausomą šilumos punktų prižiūrėtoją ir mokėti už šilumą tiek, kiek suvartoja.

„Šį įstatymo pakeitimą iniciavo tam tikra interesų grupuotė, siekianti stiprinti savo monopoliją komunaliniame ūkyje, kai nuo biokuro ruošos iki šilumos gamybos ir pačio skaitliuko priežiūros dalyvauja vienas ir tas pats ar netiesiogiai susijęs subjektas, siekiantis kuo daugiau pelno, bet ne ginti vartotojų interesus“, - antradienį Žinių radijui teigė prezidentės patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais Nerijus Udrėnas.

Anot jo, pataisomis Seimas norėjo šilumos punktus didžiuosiuose miestuose sugrąžinti šilumos ir kuro tiekėjas, kurių pelnas tiesiogiai priklauso nuo suvartotos šilumos kiekio.

„Negali kuro tiekėjas reguliuoti ir šilumos punktų. Voratinklis yra apraizgęs daugiabučių administravimo, šiukšlių surinkimo, deginimo sritis, šilumos pateikimo sritis, visiems etapams įrangą tiekia ir stato tos pačios kompanijos įmonės, bet už viską sumoka vartotojas. Prezidentė nuo kadencijos pradžios plėšo tuos voratinklius, kurie yra aplipę energetiką, bet matome, kad vorai ir voratinkliai atgyja ir juos vėl reikia suplėšyti“, - kalbėjo N.Udrėnas.

Anot jo, prezidentė siūlo, kad šilumos punktų prižiūrėtojais negali būti dirbantieji šilumos įmonėse, išskyrus atvejus, kai tas pats šilumininkas gyvena daugiabutyje.

„Taip pat šilumos punktų priežiūros negalima patikėti ir kuro tiekėjams, nes jie tiesiogiai suinteresuoti kuo didesniu kuro sunaudojimu, o ne mažesnėmis žmonių sąskaitomis“, - sakė prezidentės patarėjas.

D.Grybauskaitė balandžio pabaigoje grąžino Seimui pakartotinai svarstyti įstatymo pataisas, kuriomis su šilumininkais susijusioms įmonėms nuo birželio leista vėl grįžti į šilumos punktų priežiūros verslą: punktais leidžiama rūpintis šilumai gaminti reikalingo kuro tiekėjams bei kitam, o ne to paties namo šilumos tiekėjui.

Dabar įstatymas draudžia pastatų šildymo sistemas prižiūrėti šilumos tiekėjams ar su jais susijusioms įmonėms, apskaitos prietaisų gamintojams, kuro prekiautojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

haris

haris portretas
Labai teisingai kad Prezidente vetavo,niekas negali paskirti.Kiekvienas namas turi tureti teise pasirinkti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių