Quantcast

N. Mačiulis: J. Bidenas būtų palankesnis prezidentas JAV ir Lietuvos santykiams

Lenktynėse dėl JAV prezidento posto šiuo metu pirmaujantis demokratų kandidatas Joe Bidenas (Džo Baidenas) JAV ekonominiams santykiams su Lietuva ir Europos Sąjunga (ES) būtų palankesnis nei Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), sako „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

„Jei iš tiesų J. Bidenas taptų JAV prezidentu, JAV ir ES santykiams, JAV ir Lietuvos santykiams tai būtų labiau teigiama nei neigiama naujiena“, – „Swedbank“ ekonomikos apžvalgos pristatyme sakė N. Mačiulis.

„Vis tik D. Trumpas išsiskyrė tuo, kad vykdė labai agresyvią protekcionistinę politiką ne tik Kinijos, bet ir ES atžvilgiu. Ir jis yra ne kartą pasakęs, kad ES yra dar blogesnė nei Kinija, tik ES yra mažesnė“, – teigė jis.

Jei iš tiesų J. Bidenas taptų JAV prezidentu, JAV ir ES santykiams, JAV ir Lietuvos santykiams tai būtų labiau teigiama nei neigiama naujiena.

Ekonomistas pabrėžė, kad D. Trumpas buvo ne kartą nusiteikęs labiau apmokestinti iš ES importuojamą produkciją, o konfliktai vyko įvairiuose frontuose.

„Buvo ketinama labiau apmokestinti automobilius ir įvairiausius maisto produktus“, – teigė jis.

N. Mačiulio teigimu, tikėtina, jog tapęs prezidentu, J. Bidenas prekybos ir ekonominių ryšių su ES klausimais bus nusiteikęs nuosaikiau.

„Tikėtina, kad demokratų atstovas (J. Bidenas – BNS) bus nusiteikęs nuosaikiau, sieks atgaivinti daugiašalius tiek prekybinius, tiek apskritai prekybinius susitarimus“, – mano ekonomistas.

Naujausios projekcijos rodo, kad J. Bidenui iki 270-ies rinkikų, kurie užtikrintų lemiamą persvarą JAV prezidento rinkimuose, užsitikrinimo trūksta vos šešių. Šiuos rinkikus jis galėtų užsitikrinti laimėjęs rinkimus Nevados valstijoje, kur, naujausiais duomenimis, jis pirmauja.

J. Bidenas trečiadienį jau pareiškė manantis, kad laimės rinkimus.

Tačiau D. Trumpas jau yra pareiškęs, kad reikalaus balsų perskaičiavimo vienoje svarbiausių valstijų Viskonsine, kurioje J. Bidenas jau užsitikrino pergalę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

seniai

seniai portretas
aisku kas finansavo visa socmafija ir politprieplakas ka i dauguma skursta o sie toliau loja bet greit baigsis ai kas tuomet?';;;
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių