Quantcast

Mokesčių pasikeitimai: ką verta žinoti?

  • Teksto dydis:

Šiemet pasikeitė keletas nuostatų, reglamentuojančių gyventojų gautų pajamų už nekilnojamojo turto nuomą ir pajamų iš individualios veiklos pagal pažymas apmokestinimą.

Su svarbiausiais mokesčių pakeitimais "Kauno dienos" skaitytojus supažindina Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkė Judita Stankienė.

– Į ką turėtų atkreipti dėmesį gyventojai, vykdantys individualią veiklą pagal pažymą?

– Nuo šių metų pradžios gyventojo pajamos, gautos už nekilnojamojo turto nuomą ne tik iš juridinio asmens, bet ir iš individualią veiklą vykdančio gyventojo, yra priskiriamos A klasės pajamoms. Dėl šios priežasties individualią veiklą vykdantys asmenys, išmokėdami sumas kitam gyventojui už nekilnojamojo turto nuomą, privalo išskaičiuoti 15 proc. pajamų mokestį, sumokėti jį į biudžetą ir pateikti deklaraciją mokesčių inspekcijai. Anksčiau pajamas iš nuomos deklaruodavo ir mokesčius sumokėdavo patalpų nuomotojas.

Pavyzdžiui, tais atvejais, kai ūkininkas išmokės kitam gyventojui išmokas už nuomojamą žemės sklypą, privalės apskaičiuoti, išskaičiuoti ir sumokėti į biudžetą 15 proc. pajamų mokestį. Kai gyventojai vykdo individualią, pavyzdžiui, teisininko, veiklą ir nuomojasi patalpas iš kito gyventojo, tai nuo šių metų pradžios, išmokėdami išmokas už nuomojamas patalpas, privalo išskaičiuoti ir sumokėti į biudžetą 15 proc. pajamų mokestį bei mokesčių inspekcijai pateikti deklaracijas: pasibaigus mėnesiui iki kito mėnesio 15 d. – bendromis sumomis, pasibaigus kalendoriniams metams iki vasario 15 d. – pagal kiekvieną gyventoją.

– Ar šiemet keisis pajamų, gautų iš individualios veiklos pagal pažymą, apmokestinimas?

– Visų pirma reikėtų pažymėti, kad nuo šių metų pradžios gyventojų pajamų mokesčio tarifas priklauso ne nuo profesinės veiklos rūšies, o nuo apmokestinamųjų pajamų dydžio (iš gautų pajamų atėmus leidžiamus atskaitymus).

Iki pakeitimo individualios veiklos gyventojų pajamų mokesčio tarifas priklausė nuo to, ar asmens veikla priskiriama laisvajai profesijai (15 proc. tarifas), ar ne (5 proc. tarifas).

Ši naujovė įnešė aiškumo: bus išvengta situacijų, kai kyla nesusipratimai dėl veiklos priskyrimo laisvosioms profesijoms, kurioms buvo taikomas didesnis gyventojų pajamų mokesčio tarifas.

– Ar tai reiškia, kad individualios veiklos pagal pažymą pajamoms bus taikomas vienodas 5 proc. tarifas?

– Apmokestinamosioms pajamoms neviršijant 20 tūkst. eurų per metus, bus taikomas 5 proc. tarifas, viršijus minėtą sumą – pajamų mokesčio tarifas didės ir bus apskaičiuojamas pagal tam tikras formules. Apmokestinamosioms pajamoms pasiekus 35 tūkst. eurų ribą, bus taikomas nekintantis 15 proc. pajamų mokesčio tarifas.

– Ar keitėsi leidžiamųjų atskaitymų tvarka?

– Leidžiamųjų atskaitymų tvarka išlieka nepakeista – gautos pajamos gali būti sumažintos patirtomis išlaidomis arba atskaičius 30 proc. nuo pajamų, tačiau individualią veiklą vykdantys gyventojai turėtų žinoti tai, kad atsisakyta ribojimo, jog su individualios veiklos pajamų gavimu arba uždirbimu susiję leidžiami atskaitymai atimami atskirai pagal kiekvienos individualios veiklos rūšies pajamas. Panaikinta nuostata, kad iš skirtingų individualios veiklos rūšių susidarę mokestiniai nuostoliai gali būti dengiami tik tos rūšies veiklos, dėl kurios jie susidarė, pajamomis.

– Pakalbėkime apie verslo liudijimus. Kas naujo šioje srityje?

– 2018-ieji atnešė daugiau galimybių savivaldybėms. Visų pirma panaikinta minimalaus fiksuoto pajamų dydžio nustatymo riba, kurią turėjo taikyti savivaldybių tarybos, tvirtindamos verslo liudijimų kainas, neribojant veiklos teritorijos. Tai leis savivaldybėms lanksčiau pažvelgti į verslo liudijimų kainų tvirtinimą, atsižvelgti į regione vyraujančią smulkiojo verslo situaciją ir pan.

Nuo šių metų pradžios panaikintas ir lengvatų sąrašas. Nuo šiol savivaldybių tarybos turi teisę savo biudžeto sąskaita taikyti lengvatas fiksuotam pajamų mokesčio dydžiui. Šie pakeitimai atlikti siekiant didinti savivaldybių finansinį savarankiškumą.

– Kaip keičiasi pajamų apmokestinimas, įsigijusiesiems verslo liudijimus?

– Kalbant apie gyventojų pajamas svarbu paminėti, kad nuo 2018 m. pradžios yra nustatyta konkreti 45 tūkst. eurų pajamų per kalendorinius metus suma, kurią galima gauti vykdant veiklą įsigijus verslo liudijimą. Viršijus šią sumą, likusioms pajamoms bus taikomas 15 proc. pajamų mokesčio tarifas.

– Visiems gyventojams labiausiai rūpi jų pajamos. Kokie pakeitimai jas apmokestinant?

– Pirmiausia verta pažymėti, kad panaikintas papildomas neapmokestinamųjų pajamų dydis už auginamus vaikus. Šią mokesčių lengvatą pakeitė tikslinės vaiko išmokos. Vadinamieji vaiko pinigai, kaip ir kitos pašalpos, mokamos iš valstybės biudžeto, nebus apmokestinami pajamų mokesčiu.

Nuo 2018 m. mažinant mokesčių naštą mažiausias pajamas gaunantiems gyventojams, iki 380 eurų padidintas maksimalus mėnesio neapmokestinamųjų pajamų dydis (NPD). Toks NPD bus taikomas tik asmenims, kurių su darbo santykiais susijusios pajamos neviršys minimalios mėnesinės algos – 400 eurų. Kitiems gyventojams, išskyrus riboto darbingumo asmenis, kurių gaunamos mėnesio su darbo santykiais susijusios pajamos neviršys 1 160 eurų, NPD bus apskaičiuojamas pagal tam tikrą formulę. Jei gyventojo metinės pajamos sudarys 13 920 eurų arba bus didesnės, metinis NPD nebus taikomas.

Didėja ir NPD riboto darbingumo asmenims. Pavyzdžiui, gyventojams, kuriems nustatytas 0–25 proc. darbingumas, bus taikomas 450 eurų NPD, 30–55 proc. darbingiems asmenims NPD sieks 390 eurų.

– Kokios lengvatos numatytos gyventojams?

– Visos Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme numatytos lengvatos išlieka, o nuo 2018 m. pradžios atsiranda papildomų. Pavyzdžiui, gyventojų pajamų mokesčiu nebus apmokestinamos palūkanos už vartojimo kreditą, suteiktą per tarpusavio skolinimo platformas, taip pat palūkanos už lėšas, suteiktas per sutelktinio finansavimo platformą. Pažymėtina, kad antruoju atveju gyventojų pajamų mokestis netaikomas sumai, neviršijančiai 500 eurų.

Dar viena naujovė – nebus apmokestinamos gyventojo iš darbdavio gautos dovanos ir prizai, kurių vertė per mokestinį laikotarpį neviršija 200 eurų. Mokestis nebus skaičiuojamas ir už darbdavio apmokėtus geležinkelio ir kito viešojo transporto bilietus, skirtus darbuotojo kelionėms į darbo vietą.

– Kur gali kreiptis gyventojai kilus papildomų klausimų?

– Daugiau informacijos apie mokesčių pakeitimus nuo 2018 m. galima rasti http://www.vmi.lt/cms/mokesciu-pakeitimai.

Pasikonsultuoti galima paskambinus į Mokesčių informacijos centrą tel. 1882 (+370 5 255 3190). Konsultacijos telefonu įrašomos ir lygiavertės rašytinėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Piderastu .valdzia.ir toliau taip

Karys

Karys portretas
Tikri pydarai.

Konhojo

Konhojo portretas
L!O!P!A!I
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių