Quantcast

Mobiliojo interneto metai: operatoriai skaičiuoja ypatingą šuolį

Vartotojams perkant vis daugiau išmaniųjų įrenginių, kasmet sparčiai auga ir mobiliojo interneto naudojimas. Operatoriams žadant dar didesnį mobiliojo interneto greitį, prognozuojama, kad jau 2015-aisiais kas antras Lietuvoje turės išmanųjį telefoną.

Kas sakė, kad kelionė turi būti nuobodi? Šiandien kone visų operatorių mobiliojo interneto sparta leidžia telefoną paversti ne tik namų ar darbo kompiuteriu, bet ir nedideliu televizoriumi. Šiuos privalumus jau atrado daugiau nei 2 mln. mobiliojo ryšio naudotojų, o operatoriai skaičiuoja, kad kitąmet kas antras turės išmanųjį telefoną ir naudosis internetu.

„Kai žmonės atranda išmanųjį telefoną, atranda ir mobilųjį internetą. Vartojimas prasideda nuo paprastų dalykų: nuo oro patikrinimo, naujienų skaitymo, kitų puslapių lankymo iki muzikos, video ir kitų aplikacijų“, – klientų įpročius aiškina „Omnitel“ Verslo vystymo skyriaus privatiems klientams vadovas Povilas Dapkevičius.

Tuo tarpu „Tele2“ korporacinės komunikacijos direktorius Andrius Baranauskas pasakoja apie neįtikėtiną sunaudotų duomenų šuolį.

„Šiemet vien per trečią ketvirtį žmonės mobiliuoju internetu naudojosi daugiau nei pernai per pirmą, antrą ir ketvirtą ketvirčius kartu sudėjus. Vos per vienerius metus šuolis – trigubas“, – sako A. Baranauskas.

Panašią mintį išsako ir „Bitė Lietuvos“ direktoriaus pavaduotojas Pranas Kuisys: „Tai – įspūdingas augimas, kurio praktiškai niekada nėra buvę. Duomenų kiekis, kurį išnaudoja vartotojas, išaugo drastiškai ir siekia 800 MB–1GB per mėnesį.“

Tačiau mes vis dar sunkiai atrandame mobilųjį internetą. Palyginti, vienas švedas per mėnesį išnaudoja duomenų tiek, kiek 50 lietuvių.

„Aštuoni iš 10 telefonų, kuriuos parduodame, yra išmanūs. Kodėl taip yra? Nes jais galima daryti tą patį, ką ir su praprastais telefonais. Nėra taip, kaip prieš 3–5 metus, kai išmanieji buvo brangūs. Ir šiandien yra brangių modelių, bet yra visiškai funkcionalūs aparatai, kurie pigūs ir prieinami kiekvienam“, – aiškina A. Baranauskas.

„Jei iki šiol žmonės keisdavosi failais, kurių apimtis [skaičiuojama] megabaitais, tai jau greitai keisimės failais, kurių apimtis bus [skaičiuojama] gigabaitais. Didėjant duomenų sunaudojimui, didėjant greičiams, kainos, be abejo, toliau mažės“, – prognozuoja P. Kuisys.

Lietuvos operatoriai pripažįsta – šiandien beribis internetas telefone kol kas brangus malonumas. Tačiau jie tikri: jei 2014-ieji buvo mobiliojo interneto metais, tai ateinantys keleri – mobiliojo interneto greičio metai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

CP

CP portretas
Kur tas biednas lietuvis suvartos 50gb kai vieno gb kaina pas mus aukštutėlė. Pasiūlytų planus su didesniais kiekiais už padorią kainą, tada ir tas vartojimas išaugtų...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių