Quantcast

Mįslė: kaip nubausti neatidarytą butelį pardavusį barmeną?

Pažeidimus naktinėse parduotuvėse, kurios dokumentuose dažniausiai įvardijamos barais ar kavinėmis, fiksuojantiems policijos pareigūnams teismas užminė neįprastą mįslę – kaip pagauti ir nubausti barmenus-pardavėjus už prekybą alkoholiu neatidarytoje taroje.

Iki šiol administracinių teisės pažeidimų bylas nagrinėjantys teismai buvo vieningi – pardavei neatidarytą alkoholio butelį, mokėk baudą. Tačiau Kauno apygardos teismo teisėjos Reginos Cemnolonskienės nutarimas sujaukė nusistovėjusią praktiką – nuo šiol negalima bausti barmenų-pardavėjų, jeigu šie naktinėje viešojo maitinimo įstaigoje parduoda alkoholio gėrimo butelį neatidarytoje taroje.

Alkoholio kontrolės įstatyme numatyta, kad viešojo maitinimo vietose, turinčiose licencijas mažmeninei prekybai alkoholiniais gėrimais, galima prekiauti alkoholiniais gėrimais nuo 22 iki 8 val., jeigu alkoholiniai gėrimai parduodami atidarytoje pakuotėje ir tik vartoti vietoje.

Vienos Kauno Savanorių pr. esančios naktinio baro barmenui-pardavėjui Žaliakalnio policijos nuovados pareigūnai buvo surašę administracinio teisės pažeidimo protokolą dėl to, kad jis vasario 5-ąją, apie 22.30 val., nesilaikydamas leidime nurodytų apribojimų pardavė vieną 0,2 l talpos degtinės butelį neatidarytoje pakuotėje ir neužtikrino, jog nupirktas alkoholis būtų vartojamas tik vietoje.

Bylos duomenimis, pardavėjas pirkėjui atidavė degtinės butelį, kai jis sumokėjo pinigus. Šį pažeidimą iš karto užfiksavo į barą atėję policijos pareigūnai.

Barmenas-pardavėjas kaltu prisipažino visiškai – jis aiškino, kad esą pamiršo atidaryti butelį, nes eilėje laukė kitas pirkėjas.

Kauno miesto apylinkės teismas pažeidėjui skyrė minimalią įstatyme numatytą baudą – 500 Lt.

Gavęs teisėjos Audronės Levinskienės nutarimą barmenas-pardavėjas persigalvojo – kreipėsi į Kauno apygardos teismą, kurio paprašė jam iškeltą administracinio teisės pažeidimo bylą nutraukti.

Vyras aiškino, kad „savo kaltę pripažino, tačiau tai darė tik tikėdamasis švelnesnės nuobaudos“.

Be to, jis nurodė, kad nespėjo atidaryti butelio ir pateikti jį vartojimui vietoje, nes tik pirkėjui sumokėjus už butelį, jam buvo pradėta administracinės bylos teisena.

„Pirkėjas net neišsinešė butelio iš parduotuvės ribų, butelį iš jo paėmė parduotuvėje buvusi policijos pareigūnė“, – barmenas-pardavėjas aiškino, kad jis savo veiksmais nepažeidė Alkoholio kontrolės įstatymo nepažeidė ir nepadarė jokio administracinio teisės pažeidimo.

Bylą išnagrinėjusi teisėja R. Cemnolonskienė pritarė skundo argumentams ir nubaustajam nuobaudą panaikino, o bylą nutraukė.

„Pirkėjas alkoholinio gėrimo iš prekybos vietos neišsinešė, todėl negalima konstatuoti, jog pardavėjas neužtikrino, jog alkoholis būtų vartojamas vietoje“, – teisėja pažymėjo, jog nenustatyta, kad barmenas-pardavėjas būtų tyčia pažeidęs Alkoholio kontrolės įstatymą.

Teisėjos priimtas nutarimas įsiteisėjo iš karto nuo paskelbimo.

Kauno Žaliakalnio policijos nuovados viršininkas Saulius Vedeika DELFI teigė dar negavęs teismo nutarimo, todėl nebuvo linkęs komentuoti jame išdėstytų teisėjos motyvų. Tiesa, jis neatmetė galimybės, kad policija šį jau įsiteisėjusį nutarimą skųs kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT).

„Galiu pasakyti, kad savo praktikoje žinau ne vieną atvejį, kai tas pats teismas visiškai analogiškose bylose priima skirtingus sprendimus“, – teigė S. Vedeika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

xx

xx portretas
o kaip barmenai parduoda atidarytoje taroje birzgalą, ar bare supilstytus likučius policija nebaudžia?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių