Quantcast

Miškų reforma palanki tik stambiam kapitalui?

  • Teksto dydis:

Miškų valdymo reforma suinteresuotas stambusis kapitalas, siekiantis lietuviškos medienos įsigyti kuo pigiau, sako Nepriklausomybės Akto signataras Jonas Šimėnas.

„Tai labai stambios grupuotės, stambusis užsienio kapitalas, kuris suinteresuotas iš Lietuvos medieną pirkti pigesne kaina“, - trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė J.Šimėnas.

Pasak jo, numatoma pertvarka sugriaus valstybinių miškų valdymo sistemą.

Lietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacijos pirmininkė Inga Ruginienė piktinosi, kad reformą inicijuojanti Aplinkos ministerija kol kas nėra paskelbusi nei konkretaus pertvarkos tikslo, nei jos ekonominio ar socialinio poveikio paskaičiavimų.

Tai labai stambios grupuotės, stambusis užsienio kapitalas, kuris suinteresuotas iš Lietuvos medieną pirkti pigesne kaina.

„Man nesuprantamas begalinis vieno varianto stūmimas. (...) Jeigu kiti variantai nesvarstomi, kitas noras tobulintų sistemą, tada koks yra tikslas - ar monopolizuoti viską, sutelkti į vienas rankas? (...) Su 42 urėdijomis yra žymiai sunkiau susitarti, nei kai bus viskas sutelkta į vienas rankas - užteks ateiti pas vieną direktorių ir su juo bus lengviau susitarti“, - teigė I.Ruginienė.

J.Šimėno teigimu, dabar valstybiniai miškai sudaro apie visų miškų pusę ploto.

Aplinkos ministerija planuoja visus valstybinius miškus Lietuvoje pavesti valdyti valstybės įmonei „Lietuvos valstybiniai miškai“, kuri bus įsteigta sujungus dabartines 42 miškų urėdijas, Valstybinį miškotvarkos institutą ir Generalinę miškų urėdiją. Skaičiuojama, tokiu būdu kasmet būtų sutaupyta 10 mln. eurų įmonių lėšų ir iki 3 mln. eurų - valstybės biudžeto pinigų.

J.Šimėnas 1996 -2000 metais yra dirbęs Seimo Aplinkos apsaugos komitete, o 2008-2012 metais buvo šio parlamentinio komiteto vadovu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jomajo

Jomajo portretas
Prieš įteisinant tokią reformą reikėtų uždrausti eksportuoti iš Lietuvos medieną. Tikriausiai po to reformatoriai atauštų. Keisčiausia, kad lyg ir "žalieji" į valdžią atėjo, bet medžiams tiek miškuose, tiek miestuose kuo toliau, tuo liūdniau. Tai kokie čia "žalieji"?

tam

tam  portretas
tam ji ir daroma
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių