Quantcast

Ministrė: nauja lošimų organizatorių apmokestinimo tvarka prisidės prie didesnio skaidrumo

Trečiadienį Vyriausybės posėdyje pritarta Finansų ministerijos siūlymui pakeisti loterijų ir lošimų mokesčio apskaičiavimo tvarką, atsisakant fiksuoto dydžio loterijų ir lošimų mokesčio bei pereinant prie lošimo organizatorių gaunamų grynųjų pajamų apmokestinimo.

„Iki šiol azartinių lošimų sektoriuje matome netolygumų, kurie yra susiję su mokesčių mokėjimu. Dabar azartinius lošimus organizuojantis verslas moka fiksuoto dydžio mokestį, o ne procentinę dalį nuo gautų pajamų. Norime nustatyti aiškesnę, visiems tolygią apmokestinimo sistemą, kuri būtų teisingesnė: didesnės apyvartos mėnesiais verslas mokėtų daugiau, mažesnės – mažiau. Tuo pačiu naujoji tvarka padidins lošimų sektoriaus skaidrumą ir užtikrins teisingesnį apmokestinimą“, – sako finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Pagal galiojantį teisinį reglamentavimą, organizuojant lošimus B kategorijos automatais, A kategorijos automatais ir stalo lošimus, mokamas fiksuotas loterijų ir lošimų mokestis už kiekvieną lošimų veiklos leidime nurodytą lošimo įrenginį: už A kategorijos lošimo automatą – 260 eurų, už B kategorijos lošimo automatą – 130 eurų, už ruletės, kortų arba kauliukų stalą – 2 300 eurų per mėnesį.

Kitų rūšių lošimams taikomas mokestis skaičiuojamas nuo lošėjų statomų sumų ir lošėjams faktiškai išmokėtų laimėjimų skirtumo.

Įstatymo projekte siūloma atsisakyti fiksuoto dydžio loterijų ir lošimų mokesčio, pereinant prie lošimo organizatorių gaunamų grynųjų pajamų apmokestinimo, t. y. nustatant procentinę dalį nuo faktiškai lošėjų statomų sumų ir išmokėtų laimėjimų skirtumo. Šiuo metu taikomas mokestis nėra susijęs su uždirbamomis pajamomis – apyvartoms mažėjant procentais išreikšta mokesčio dalis didėja, o esant ekonomikos pakilimui ir apyvartoms didėjant procentais išreikšta mokesčio dalis sumažėja. A ir B kategorijų lošimo automatams, stalo lošimams siūloma nustatyti 18 proc. nuo lošėjų statomų sumų ir lošėjams faktiškai išmokėtų laimėjimų skirtumo mokestį.

Finansų ministerija siūlydama naujus pakeitimus atsižvelgė į kitų valstybių praktiką. Taip pat į Konstitucinio Teismo nutarimą (dėl 6 mėn. termino nuo įstatymo oficialaus paskelbimo iki jo įsigaliojimo nustatymo). Jeigu Seimas pritars, pakeitimai įsigalios nuo 2022 m. liepos 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių