Quantcast

Ministras: Lietuvoje liks viena branduolinių atliekų saugojimo vieta

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį nusprendė panaikinti Širvintų rajone esančią Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugyklą. Pasak energetikos ministro, šalyje ilgainiui turi likti tik vienas branduolinių atliekų šaltinis.

„Vyriausybėje šiandien priimtas sprendimas dėl (saugyklos – BNS) eksploatacijos nutraukimo. Tai yra paveldas nuo senų laikų. Jos eksploatacija buvo realiai pabaigta dar 1989 metais. Iki šiol reikalingos buvo išlaidos saugumui užtikrinti. Vizija labai aiški: Lietuvoje turi likti tiktai vienas branduolinių atliekų šaltinis – Ignalinoje. Dėl to šis sprendimas šiandien buvo priimtas“, – Vyriausybėje po posėdžio žurnalistams sakė Žygimantas Vaičiūnas.

Saugyklos panaikinimui reikės 16 mln. eurų – lėšų tikimasi gauti iš Europos Sąjungos fondų.

„Kaina viso eksploatacijos nutraukimo būtų apie 16 mln. eurų ir dalis sumos jau yra skirta iš ES struktūrinių fondų, kita dalis taip pat jau kreipėmės į Europos Komisiją dėl struktūrinės paramos perskirstymo ir planuojame, kad visa suma turėtų būti padengta iš Europos Sąjungos lėšų“, – pridūrė ministras.

Anot Energetikos misterijos, panaikinus beveik 30 metų nebeveikiančią saugyklą, kasmet bus galima sutaupyti apie 140 tūkst. eurų, skiriamų jos priežiūrai, bei panaikinti neišvengiamai didėsiančią radionuklidų sklaidos riziką.

Saugykloje saugomi panaudoti radioaktyvios atliekos iš pramonės įmonių, ligoninių, mokslo įstaigų ir karinių dalinių.

Neišrūšiuotos ir neapdorotos atliekos į saugyklą buvo dedamos 1963-1988 metais. Nuo 1989 metų, ją  užkonservavus, atliekos vežamos į Ignalinos atominės elektrinės (IAE) saugyklas.

Planuojama iki 2023 metų atliekas, užterštas konstrukcijas ir gruntą iš Maišiagalos saugyklos išimti ir išvežti į IAE.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
O dar norėjo statyti kitą''atominę bombą'', ačiu dievui protas - LIAUDIS nugalėjo .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių