Quantcast

Ministras: Lietuva pieno ūkiams Briuselio prašo 18,6 mln. eurų per ketvirtį

Lietuva sunkumų patiriantiems šalies pieno gamintojams Europos Komisijos (EK) prašo skirti po 18,6 mln. eurų paramos per ketvirtį, kol kainos normalizuosis, sako žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

Anot jo, tokią sumą jis įvardijo pirmadienį Briuselyje vykusiame susitikime su žemės ūkio komisaru Januszu Wojciechowskiu (Janušu Voicechovskiu). Tačiau, pasak ministro, komisaras nieko konkretaus negalėjo pažadėti, nes  paramai reikia visų ES šalių narių ministrų pritarimo, o jo laukti teks apie dvi savaites.

„Mes įvardinome 18,6 mln. eurų ketvirčiui, tokia suma“, – po susitikimo BNS sakė K. Navickas.

Anot jo, paramą prašoma mokėti, kol pieno supirkimo kainos pasieks Europos Sąjungos vidurkį.

„Jis skaičiuojamas grindžiant pajamų praradimu, konkrečiais skaičiais ir jeigu pieno kainos pakiltų iki vidutinio lygio, tada tokia parama nutrūksta“, – teigė K. Navickas.

EK duomenimis, sausį Bendrijoje vidutinė žaliavinio pieno kaina siekė 56,3 euro už 100 kg, Lietuvoje – 44,4 euro.

Pasak ministro, paramos klausimas vėliau pirmadienį bus svarstomas ES Žemės ūkio ir žuvininkystės taryboje.

„Tikimės, kad turėsime palaikymą, o jeigu turėsime palaikymą, tai turėsime ir Komisijos atitinkamus veiksmus. Per dvišalį susitikimą komisaras negali pateikti jokių konkrečių pažadų, nes tas pats fondas, iš kurio norime paramą imti, jam reikia šalių narių pritarimo, praeiti visas procedūras. Lauksime sprendimo“, – kalbėjo ministras.

Anot jo, sprendimo reikės laukti apie dvi savaites: „Šiandien nepaaiškės, jų poziciją žinosime po poros savaičių daugiau mažiau“.

Į ankstesnį EK paramos prašymą J. Wojciechowskis K. Navickui pranešė, kad pieno supirkimo kainos augo dvejus metus, jos Europos Sąjungoje (ES), taip pat ir Lietuvoje buvo pakilusios iki rekordinio lygio, o dabartiniai pokyčiai nėra „rimtas rinkos disbalansas“.

Dabar EK pateikti papildomi argumentai, įrodantys, kad situacija Lietuvoje yra blogesnė nei kitur Europoje.

„Europos Komisija mato bendrus statistinius duomenis. Bet mes pateikėme savo argumentus, kad mūsų atveju ne vidurkis lemia, o tai, kad didžiausia dalis ūkininkų – Lietuvoje vasario mėnesį net 91 proc. ūkininkų už pieną gauna mažesnes pajamas nei savikaina“, – BNS sakė K. Navickas.

Siekiant stabilizuoti krizinę situaciją sektoriuje, Žemės ūkio ministerija gamintojams iš valstybės biudžeto skyrė 8 mln. eurų paramos už laikomas karves, tuo metu ūkininkai prašo bent 40 mln. eurų.

„40 milijonų yra ūkininkų siūlymas, bet tuos 40 milijonų reikia turėti. Tai mes pasiūlėme tai, ką turime ir ieškome kitų variantų“, – pirmadienį sakė K. Navickas.

Prieš susitikimą su eurokomisaru Briuselyje K. Navickas žurnalistams sakė, kad Lietuvoje žaliavinio pieno kaina krito gruodį, o rinkoje ženklų, liudijančių apie jų didėjimą, kol kas nematyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ai

ai portretas
visos dotacijos tik iskraipo rinka, neiseina biznis - bankrutuok

"Ukininkui" :

"Ukininkui" : portretas
Pelnas turetu buti paskirstomas pagal idetas sanaudas,o ne po lygiai dirbanciam ir spekuliantui! Ir,kur jus matete ta "laisva rinka"!? Ir uz kiek tas pasakas jums rode?

?

? portretas
O KAS ISSIDALINS?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių