Quantcast

Ministras: energetikoje planuojama investuoti ne mažiau kaip milijardą eurų

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sako, kad šiais metais energetikos srityje planuojama investuoti ne mažiau kaip milijardą eurų.

„Šiais metais energetikoje planuojame investuoti ne mažiau kaip milijardą eurų. Iš šios sumos nemaža dalis bus skiriama skirstomajam ir perdavimo tinklui, būtent ESO ir „Litgrid“ tinklams. Čia yra gera žinia rangovams, kad visus metus bus pakankamai darbų“, – ketvirtadienį nuotolinėje spaudos konferencijoje sakė Ž. Vaičiūnas.

Pasak ministro, 170 mln. eurų planuojama investuoti per klimato kaitos problemą, visi kvietimai turi būti paskelbti iki šių metų liepos 1 dienos.

Tuo metu gyventojams kvietimai įsirengti saulės elektrines, pasak Ž. Vaičiūno, bus ankstinami.

„Kitais metais planavome kvietimą individualiems gaminantiems vartotojams. Šis kvietimas ankstinamas ir jis bus vykdomas nuotolinėms saulės elektrinėms jau liepos mėnesį. Individualioms saulės elektrinėms kvietimas ankstinamas į šių metų spalio mėnesį. Taip pat ankstinamas kvietimas gyventojams pasikeisti katilus. Ji ankstinama iš kitų metų į šių metų spalio mėnesį“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

Šiais metais, pasak Ž. Vaičiūno, tai gera žinia tiek gyventojams, kadangi bus galima užsitikrinti europinę paramą, taip pat montuotojams.

„Tai pakankamai saugu net dabartinėmis sąlygoms, nes montuotojų brigados pakankamai mobilios – 2–3 žmonės“, – sakė ministras.

Jis informavo, kad šiais metais planuojami du atsinaujinančios energetikos aukcionai.

„Planuojame atsinaujinančios energetikos aukcioną gegužę. Taip pat ankstiname aukcioną iš kitų metų. (...) Jeigu paimtume vėjo energetikos pavyzdį, planuojame per šiuos du aukcionus apie 250 megavatų vėjo energetikos plėtrą. Tai reiškia ne mažiau nei 250 mln. eurų investicijų. Su papildomomis investicijomis į susijusį sektorių dar apie 50 mln. eurų“, – kalbėjo energetikos ministras.

Koronaviruso įtaka sinchronizacijos projektui

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sako, kad dėl koronaviruso kol kas nėra jokių trikdžių vykdyti sinchronizacijos projektą.

„Vėlavimo nėra, projektas įgyvendinamas pagal planą, šiuo metu nepastebime jokių trikdžių nei sinchronizacijos projekto, nei dujų jungties su Lenkija projekto (GIPL) įgyvendinime. Be abejo, dėl koronaviruso gali būti tam tikrų logistinių sutrikimų, bet tai nekeičia pačių projektų įgyvendinimo datos“, – ketvirtadienį sakė Ž. Vaičiūnas.

Baltijos šalių elektros sistema iki šiol veikia sinchroniniu režimu sovietiniame BRELL žiede ir yra valdoma iš Maskvos. 2018 metų birželį buvo pasirašytas politinis susitarimas tarp trijų Baltijos šalių, Lenkijos ir Europos Komisijos, kuriame numatyta, kad Baltijos elektros energetikos sistema iki 2025 metų sinchroniškai veiks su Europos tinklais.

Dujotiekio jungtis GIPL turi būti įgyvendinta iki 2021 metų pabaigos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių