Quantcast

Ministras: dujos ir elektra nebeturėtų smarkiai brangti

Rinkoje mažėjant elektros ir dujų kainoms, mažai tikėtina, kad jos vėl smarkiai padidėtų,  sako energetikos ministras Dainius Kreivys. Pasak jo, vasarą galėtų kiek pabrangti tik elektra, o dujų kaina turėtų išlikti panaši arba kiek mažėti.

„Panašu, kad elektros rinka veikia lygiai taip, kaip veikia mobilių telekomunnikacijų rinka, kuomet į vieno ar kito žaidėjo kainų mažinimą automatiškai reaguoja kiti žaidėjai. Šiai dienai kainos juda žemyn. Labai norisi tikėti, kad tas kainų horizontas išliks panašus. Gal šiek tiek vasaros metu gali būti šioks toks nedidelis pakilimas, bet, kaip matome, elektros kainą diktuoja dujų kainos“, – susitikime su opozicine Seimo Darbo partijos frakcija antradienį sakė D. Kreivys. 

„Kadangi dujų kaina nėra santykinai aukšta, tai turime pakankamai geras elektros kainas“, – pridūrė jis.

Pasak energetikos ministro, esant pilnoms gamtinių dujų saugykloms bei silpnam jų vartojimui Europoje ir  Azijoje, jų kaina turėtų išlikti panaši arba „šiek tiek mažėti“.

Kadangi dujų kaina nėra santykinai aukšta, tai turime pakankamai geras elektros kainas.

„Matome aiškiai, kad šiandien (dujų – BNS) vartojimas Azijos rinkose yra silpnas, kaip ir Europoje, saugyklos yra pilnos, ir vartojimo atsigavimas, kuris buvo prognozuotas, yra lėtesnis negu manoma, kad bus. Panašu, kad dujų kainų dinamika išliks panaši, galbūt net yra tendencija šiek tiek mažėti, nes po gaisro atsidaro vienas didžiausių Amerikoje dujų skystinimo terminalų – Fryportas, kuris pusę metų buvo uždarytas. Tai, kad turėsime žymiai aukštesnes dujų ir elektros kainas,  tikimybė nėra didelė“, – teigė D. Kreivys. 

„Kinija atsigauna lėčiau negu tikėtasi (...). Prognozė, kokiu tempu Kinija planavo atsigauti ir vartoti energiją, ji atsigauna 20-30 procentų lėčiau negu jie planavo“, – sakė ministras.

„Europa liko su pilnomis saugyklomis, kas leidžia mums teigti žiūrint į kainų dinamiką, kad mes, kaip Europa, energetikos karą prieš V. Putiną ir Rusiją laimėjome“, – teigė jis. 

Pasak D. Kreivio, Europa kitą žiemą turėtų išvengti rizikų, susijusių su apsirūpinimu dujomis.

„Tokia situacija, kokia susidariusi dabar su didžiuliais saugyklų kiekiais, didžiuliais pertekliais Azijoje, naujais pastatytais terminalais, galime konstatuoti, kad jokių rizikų ateinančiai žiemai Europoje mes neturėsime“, – teigė ministras.

Pastaruoju metu didmeninės dujų kainos Europoje nukrito iki 2021 metų lygio. Nyderlandų TTF prekybos taške ICE biržoje kovo ateities sandorių kaina antradienį prieš vidurdienį buvo 52,9 euro už MWh. Tuo metu pernai rugpjūčio antroje pusėje vieno mėnesio ateities sandorių dujų kaina buvo pasiekusi beveik 342 eurų rekordą.

Tuo metu vidutinė sausio mėnesio „Nord Pool“ biržos elektros kaina kaina Lietuvos kainų zonoje buvo 103,06 euro už megavatvalandę (MWh), gruodį ji siekė 264,28 euro. 2022-ųjų rugpjūtį elektros kaina buvo pasiekusi piką – vidutinė šio mėnesio kaina biržoje Lietuvoje siekė 480,39 euro už MWh. Be to, sausį visi nepriklausomi elektros tiekėjai mažino fiksuotų planų kainas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
Šitą nusikaltėlį teisti reikia.

Nesuprantu

Nesuprantu portretas
Tai Kreivis rupinasi savo igničio akciju verte ar Lietuvos žmoniu gerove:)?

Reiks \\\\\.../////

Reiks  \\\\\...///// portretas
kreivo grabo,kad milijonai tilptų.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių