Quantcast

Ministras dėl smukusio BVP kaltina grūdų derlių

Šių metų trečiąjį ketvirtį, palyginti su antruoju ketvirčiu, realus bendrojo vidaus produkto (BVP) pokytis buvo neigiamas ir siekė -0,4 proc. Finansų ministras Vilius Šapoka Eltai sakė, kad BVP smukimo priežastis labai objektyvi - grūdų derliaus rezultatai šiemet buvo nuviliantys.

Kaip teigė V. Šapoka, dėl šio nuosmukio ekonomikos prognozės ateičiai nesikeis.

„Šiemet yra žymiai prastesnis grūdų derlius nei praėjusiais metais - beveik ketvirtadaliu. Akivaizdu, kad tai ir turėjo didžiausią įtaką (BVP mažėjimui - ELTA) trečiajame ketvirtyje.

Kalbant apie metinę prognozę, tai jos šiuo metu nekeistume. Planuojame, kad BVP augimas šiemet sieks 3,4 proc., o kitais metais - 2,8 proc. Matome, jog ekonomikos ciklas keičiasi ir ekonomikos augimas lėtėja. Tas pats vyksta ir visame pasaulyje, kur ekonomikos augimas taip pat lėtėja“, - Eltai sakė V. Šapoka.

Statistikos departamento duomenimis, šių metų trijų ketvirčių BVP siekė 33,1 mlrd. eurų to meto kainomis. Palyginti su 2017 m. trimis ketvirčiais, realus BVP pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, sudarė 3,4 proc. (nepašalinus - 3,2 proc.).

Šių metų antrąjį ketvirtį BVP to meto kainomis siekė 11,2 mlrd. eurų. Patikslintais duomenimis, palyginti su pirmuoju 2018 m. ketvirčiu, antrojo ketvirčio realus BVP pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, sudarė 0,9 proc. Palyginti su atitinkamu 2017 m. ketvirčiu, realus BVP pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, sudarė 3,8 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių