Quantcast

L. Kukuraitis: prastovos galios nuo karantino pradžios

Vyriausybė kitą savaitę turėtų patvirtinti komercines veiklas, kurios galės gauti didesnes subsidijas iš valstybės, jei dėl karantino skelbs prastovas ir darbuotojams nemokės visos algos, teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

„Kitą trečiadienį Vyriausybė patvirtins ekonomines veiklos sritis, kurios gaus didesnes subsidijas“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė L. Kukuraitis.

Pasak jo, darbdaviai, kurių veikla sustojo ar sulėtėjo ir dėl to jie praranda pajamas, jau gali skelbti prastovas.

„Jos galios nuo karantino pradžios, nuo pirmadienio (...) Visi verslai, kurie patiria vienokius ar kitokius sunkumus ir išleidžia darbuotojus prastovų, pretenduoja į subsidijas“, –  pabrėžė ministras.

Tačiau, anot jo, dėl subsidijų Užimtumo tarnyboje bus galima registruotis tik nuo balandžio 5 dienos.  

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė patikino, kad iki tol paaiškės, per kiek laiko bus išmokėtos subsidijos.

L. Kukuraitis priminė, kad subsidijų negaus biudžetinis sektorius: „Jeigu bus prastovos, darbuotojams priklausytų išmoka, ne mažesnė kaip minimalus atlygis (607 eurai – BNS)“. 

L. Kukuraitis ragino darbuotojus nepasirašinėti jokių dokumentų, jeigu jie įtars, kad gali būti pažeidžiamos jų teisės – pavyzdžiui, jie būtų skatinami pasiimti biuletenius ar neapmokamas atostogas. 

„Jeigu jaučiame, kad spaudimas didelis, verta pasikonsultuoti su Darbo inspekcija“, – tvirtino L. Kukuraitis.

„Tie darbdaviai, kurie elgsis nesąžiningai su darbuotojais, neturėtų tikėtis jokios paramos. Tie, kurie jau atleido, jau viskas (nebepretenduos į subsidijas – BNS)“, – pridūrė viceministrė E. Radišauskienė.

Ji pabrėžė, kad darbdaviai, jau paskelbę darbuotojams apie prastovas, subsidijas gaus.  

Pasak  L.Kukuraičio, savarankiškai dirbantiems asmenims, kurie iki ekstremalios situacijos paskelbimo mokėjo „Sodros“ įmokas ne trumpiau nei tris mėnesius per pastaruosius metus, bus mokama fiksuoto dydžio išmoka iš Garantinio fondo.

Išmoka sieks minimalių vartojimo poreikių dydį – 257 eurus per mėnesį. Pasak ministro, už kovą ji būtų perpus mažesnė, nes karantinas paskelbtas nuo mėnesio vidurio. 

Ministras pabrėžė, kad tokią išmoką gaus ir savarankiškai dirbantys pensininkai ar neįgalieji, kurie yra atleisti nuo „Sodros“  įmokų, taip pat neseniai pirmą kartą savarankiškai dirbti pradėję asmenys, kuriems suteiktos mokestinės atostogos. Visi šie asmenys į Užimtumo tarnybą gali registruotis irgi tik nuo balandžio 5-osios. 

E. Radišauskienės teigimu, išmokos už kovą šiuos žmones pasieks iki  balandžio 15 dienos.

Subsidija nebus mokama savarankiškai dirbusiems asmenims, kartu dirbantiems ir pagal darbo sutartį.

Seimas antradienį nutarė, kad darbdaviams ekstremalios situacijos ar karantino metu paskelbusiems prastovą ir jos metu išlaikantiems darbo vietas, būtų mokama subsidija darbuotojų darbo užmokesčiui. 

Įmonėms, kurių veikla ekstremalios situacijos ar karantino metu nedraudžiama, bet apribota, subsidija sieks 60 proc. atlyginimo. Kitą dalį darbo uždarbio turėtų darbuotojui sumokėti darbdavys iš savo lėšų. Tam iš valstybės biudžeto reikėtų apie 300 mln. eurų.

Subsidijos veiklą visiškai sustabdžiusių įmonių darbuotojams bus didesnės – 90 proc. atlyginimo, o 10 proc. skirs darbdavys. Kiek valstybei tam reikėtų pinigų, duomenų kol kas nėra.

Abiem atvejais subsidija, kurią iš valstybės gaus darbdavys, negalės viršyti minimalios mėnesio algos. 

Darbdaviai darbo vietas turės išlaikyti ne trumpiau kaip tris mėnesius nuo subsidijos gavimo pabaigos. 

Iki šiol darbdavys galėjo skelbti prastovą tik vienu atveju – kai negali suteikti darbuotojui darbo dėl objektyvių priežasčių ir šis nesutinka dirbti kito jam pasiūlyto darbo.  Dabar numatyta, kad per prastovą darbdavys darbuotojui moka 40 proc. jo algos dydžio išmoką, kuri negalėjo būti mažesnė negu MMA.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių